Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Schulden » Hoe betaal ik mijn schulden af

Hoe betaal ik mijn schulden af

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe betaal ik mijn schulden af
Steeds meer mensen lenen niet alleen voor hun huis, maar ook voor consumptiegoederen, zoals een nieuwe auto of een nieuwe televisie. Door de vaak hoge rentepercentages kan je schuld ongemerkt hard oplopen en kun je het overzicht volledig kwijt raken. Begin daarom vandaag nog met het actief aflossen van je schuld.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Maandbegroting
  • Kasboek
  • Je map met bankafschriften en kassabonnen
  • Overzicht openstaande schulden
  • Doorzettingsvermogen
  • Excel of een schriftje

Stappen

  1. Stel orde op zaken

    Voor je kunt beginnen met het aflossen van schulden, moet je goed weten wat je schulden zijn. Maak in Excel een overzicht met openstaande schulden. Neem hier alles in mee, ook bijvoorbeeld die wasmachine die je op afbetaling hebt gekocht. Door een compleet overzicht te maken krijg je inzicht in de totale omvang van je schuld. Als je niet zo handig bent met Excel, dan kun je dit overzicht ook in een schriftje maken.

  2. Vergelijk rentepercentages

    Als je schulden open hebt staan bij meerdere schuldeisers, noteer dan ook de rentepercentages die zij heffen en eventuele bijzondere voorwaarden waar je bij het aflossen rekening mee moet houden.

  3. Maak een begroting

    Aan de hand van je kassabonnen en je bankafschriften kun je zien wat de maandelijkse lasten ongeveer zijn. Zet deze lasten in een Excel overzicht en waardeer ze met 1, 2 of 3 sterren, waarbij je er van uit gaat dat een post met 1 ster weggeschrapt zou kunnen worden, maar een post van 3 sterren niet. Een post van 2 sterren kun je niet missen, maar wellicht wel verlagen.

    Zet daarnaast je inkomsten op een rij. Noteer de vaste inkomsten apart van de incidentele inkomsten. Op basis van je vaste inkomsten kun je bepalen wat je iedere maand kunt afbetalen. Incidentele inkomsten kun je gebruiken als extra aflossing of als spaargeld.

    Maak aan de hand van je begroting een plan waarin je aangeeft hoeveel je per maand kunt aflossen. Aan de hand daarvan kun je een tijdsplanning maken. Deze tijdsplanning en aflossingen kun je gebruiken om betalingsregelingen af te spreken. Houd je aan je planning, zowel voor jezelf als voor je schuldeisers. Zorg wel dat je altijd een kleine buffer hebt om onverwachte kosten op te vangen.

  4. Neem contact op met je schuldeisers

    Het is even door de zure appel bijten, maar vaak is het de moeite waard: neem contact op met je schuldeisers. Schrijf een brief waarin je aangeeft dat je je financiële zaken op orde aan het stellen bent en doe - aan de hand van je begroting - een concreet voorstel voor de afbetaling. Vraag daarnaast uitstel van betaling aan grote schuldeisers, zodat je kleine schulden alvast weg kunt werken. Als je al een betalingsregeling hebt die eigenlijk te hoog is, vraag dan om verlaging van het maandbedrag. Open communicatie werkt vaak het beste: laat schuldeisers zien dat je verantwoordelijkheid wilt nemen.

  5. Los verstandig af

    Los niet zomaar in het wilde weg af, maar richt je eerst op de leningen met de hoogste rentes. Dit zijn meestal het doorlopende krediet van de bank (roodstand) en de creditcard. Zo houd je meer geld over voor het aflossen van de overige leningen. Let er wel op dat het desbetreffende bedrijf geen boeteclausule heeft opgenomen bij het voortijdig aflossen van de lening. Zeg je het krediet en de creditcard direct na het aflossen op.

  6. Maak keuzes

    Maak keuzes: de enige manier om schulden af te lossen en te sparen, is om je uitgaven te verlagen en eventueel je inkomen te verhogen. Dat laatste is niet altijd mogelijk, dus we gaan hier uit van het verlagen van je uitgaven. Zeg abonnementen op tijdschriften op, kijk of je je telefoonabonnement enigszins aan kunt passen en bekijk of er in jouw huishouden geconsuminderd kan worden.

    Noteer al je inkomen, uitgaven én besparingen in je kasboek en meet zo je vorderingen.

  7. WSNP als laatste noodgreep

    Lukt het je na het volgen van deze tips nog niet om je schulden af te lossen, maar wil je er wel graag vanaf? Dan kun je in aanmerking komen voor de WSNP, Wet Sanering Natuurlijke Personen. Hoe je hier in en uit komt lees je in de Hoedoe 'Hoe kom ik in (én uit) de WSNP'.

  8. Voorkom nieuwe schulden

    Als je schulden zijn afbetaald heb je weer meer geld om uit te geven. In sommige gevallen gaat het dan opnieuw mis. Voorkom nieuwe schulden en blijf je kasboek bijhouden. Probeer daarnaast zuinig te blijven leven en wat te sparen. Zo kom je er vanzelf achter dat eerst sparen en daarna pas kopen ook erg bevredigend kan zijn!

Do's

  • Hou je inkomsten en uitgaven goed bij en kijk regelmatig of er nieuwe bespaarmogelijkheden zijn
  • Los de schulden met de hoogste rentes eerst af

Don'ts

  • Koop niet op afbetaling
  • Gebruik niet al je geld voor het afbetalen, maar bewaar een kleine buffer

Meer uitleg

Schulden afbetalen

door Patrick Verburg op 21-04-2013 10:40
Het is ook belangrijk om altijd alvast af te betalen wat je kan betalen. Als je een factuur hebt van 90.00 euro, betaal dan alvast wat je kan betalen, zodat de schuld alvast kleiner wordt. Elke cent die je hebt zou je eigenlijk in het afbetalen van je rekeningen moeten stoppen.
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!