Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe open ik een deposito

Hoe open ik een deposito

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe open ik een deposito
Als je spaargeld hebt, wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk uithalen. Dat kun je doen door een deposito te openen. Dan zet je je geld voor een langere, vooraf afgesproken tijd vast en krijg je in ruil daarvoor een hogere rente. Een deposito openen doe je zo.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Computer met internet
  • Inzicht in je financiën

Stappen

  1. Bekijk hoeveel je kunt missen

    Als je een deposito opent, dan zet je geld voor een bepaalde periode vast. Dat betekent dat je er niet ineens bij kunt, zonder rekening te houden met allerlei voorwaarden. Sommige banken staan het gebruik van het geld alleen toe voor een verhuizing, terwijl anderen je in geen enkel geval geld op laten nemen. Zorg er dus voor dat je alleen een bedrag wegzet, dat je écht niet nodig hebt. Je moet het als het ware weg kunnen geven, zonder het te missen.

    Dit kan een groot bedrag in één keer zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag in te leggen. Controleer hiervoor je budget en kijk waar mogelijkheden zijn.

  2. Bepaal hoe lang je je geld kunt missen

    Bedenk vervolgens hoe lang je het geld kunt missen. Houd hierbij rekening met zaken zoals:

    • verhuizing
    • verbouwing
    • wensen voor een grote vakantie
    • studerende kinderen
    • onderhoudskosten huis


    Het is belangrijk dat je niet bij de eerste, de beste situatie in geldnood komt. Als de bank je dan niet toestaat je geld op te nemen, moet je daar mogelijk voor lenen en dan moet je daar meer rente voor betalen dan je op je deposito krijgt.

  3. Vergelijk spaarrentes

    Via websites als Independer en Vanspaarbankveranderen kun je de actuele spaarrentes op een rijtje zetten. Controleer ook even wat je nu aan rente krijgt. Dit kun je op je bankafschrift zien of bij de rekeningdetails in internetbankieren.

    Bekijk welke deposito's een hogere rente bieden en kijk welke looptijd ze hebben. Zoek een goede combinatie tussen een aantrekkelijke rente en een korte looptijd. Zo kun je bijvoorbeeld beter een termijndeposito van 1 jaar hebben tegen een rente van 2,3%, dan eentje van 9 maanden tegen een rente van 2,1%. Datzelfde deposito van een jaar kan bovendien ook weer gunstiger zijn dan een deposito van 2 jaar tegen een rente van 2,5%; in het eerste geval hoef je je geld maar 3 maanden langer vast te zetten voor 0,2% extra rente, in het tweede geval gaat het om een heel jaar extra.

  4. Onderhandel met je huisbank

    Heb je een goede relatie met je huidige bank én heb je best wat spaargeld dat je een poosje kunt missen? Dan kan het lonen contact op te nemen met je huisbank, om een betere aanbieding te krijgen. Banken houden spaarders graag bij zich, omdat zij het spaargeld nodig hebben om hun werk te doen en geld te verdienen. Bovendien versterkt een grote hoeveelheid spaargeld de positie van de bank.

    Maak een afspraak of vraag telefonisch om een voorstel. Geef daarbij ook aan wat je elders kunt krijgen en hoeveel je van plan bent vast te zetten. Dan weet de bank dat je serieus bent en dat hun aanbod het verschil kan maken tussen bij hen blijven of een andere bank zoeken. Let wel; dat je ergens anders een deposito opent, wil natuurlijk niet zeggen dat je ál je bankzaken bij de bank weg moet halen. Je bent vrij om bij zoveel banken als je wilt iets af te sluiten.

  5. Lees de kleine lettertjes

    Of je nu in zee gaat met je eigen bank of een nieuw deposito wilt openen, de kleine lettertjes lezen is altijd belangrijk. Let vooral op uitzonderingen, speciale situaties en natuurlijk wanneer je je geld weer tot je beschikking hebt. Zoek ook uit wat er na het vrijkomen van je spaargeld mee gebeurt; soms wordt dit naar een rekening naar keuze teruggestort, maar het kan ook zijn dat het deposito automatisch verlengd wordt en dat je actie moet ondernemen om dit te voorkomen.

  6. Open het deposito

    Heb je je keuze kunnen maken? Open dan het deposito. De werkwijze kan per bank verschillen, maar veel banken bieden je de mogelijkheid om online een formulier in te vullen. Dit kun je vervolgens uitprinten en met een kopie van je legitimatiebewijs toesturen. Je ontvangt dan bericht over het rekeningnummer van je deposito, de looptijd en de afgesproken rente.

Do's

  • Vergelijk rentes en voorwaarden
  • Lees altijd de kleine lettertjes
  • Kies alleen voor een lange termijn als de rente écht heel goed is, anders is de kans groter dat je er binnen een paar jaar meer voor krijgt op je gewone rekening

Don'ts

  • Open geen deposito als je van plan bent te verhuizen, te verbouwen of er op een andere manier een vrij grote kans is dat je je geld eigenlijk weer nodig hebt

Bron

Meer uitleg