Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe spaar ik voor een wereldreis

Hoe spaar ik voor een wereldreis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe spaar ik voor een wereldreis
Wie droomt er niet af en toe van? Een wereldreis, lekker een paar maanden of misschien wel een jaar of langer door vreemde landen trekken. Maar na de droom duiken de bezwaren op: wat kost dat wel niet? Hoe kom ik aan dat geld? Met een beetje creatief sparen en deze tips kom je een heel eind.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Werk
  • Spaarrekening
  • Pen en papier of computer met spreadsheet

Stappen

  1. Wat kost een wereldreis eigenlijk?

    Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je wil gaan doen. Bij ‘wereldreis’ denken veel mensen aan een vliegreis naar landen buiten Europa. Dat ticket kost veel geld, van een paar honderd euro tot duizenden als je een zogenaamd ‘round-the-world’ ticket koopt. Het verblijf buiten Europa, met name in Azië en Afrika, is weer een stuk goedkoper dan hier. Om de kosten voor een ticket te omzeilen kun je op de fiets of met de motor of auto gaan. Die moet je dan wel eerst aanschaffen. Uiteraard is een fiets het goedkoopst maar daarmee ben je niet zo snel buiten het dure Europa. Ga ervan uit dat de vervoerskosten op kunnen lopen tot een derde van je budget. Liften is misschien wel de goedkoopste optie, maar niet zonder risico’s. (Wild)kamperen in een tent of busje is een goedkope manier om te overnachten. Met z’n tweeën reizen is goedkoper dan alleen.

    Leef je goedkoop en maak je geen dure uitstapjes dan kun je buiten Europa best voor zo’n 30 euro per dag met z’n tweeën leven, inclusief vervoerskosten. Omgerekend zo’n negenhonderd euro per maand. Slapen in hotels en eten in restaurants maakt het al gauw duurder, evenals reizen per vliegtuig of grote afstanden afleggen in korte tijd.

  2. Hoeveel geld moet ik hebben?

    Naast de kosten voor vervoer en levensonderhoud lopen er in Nederland meestal wat kostenposten door. Dat kan de huur of hypotheek van je huis zijn. Als je geen woonruimte meer hebt moet je misschien spullen naar een opslag brengen. Dat kost enkele tientjes per maand. 

    Een aantal verzekeringen loopt door, zoals de WA, inboedel en autoverzekering. Daarmee ben je een paar honderd euro per jaar kwijt. Verder moet je een reisverzekering afsluiten. Die moet geldig zijn voor de duur van je reis (niet triviaal voor reizen langer dan een jaar) en in de landen waar je naartoe gaat. Als je je baan opzegt zijn je ziektekosten niet langer via je werkgever verzekerd en is het belangrijk te controleren wat je reisverzekering precies dekt. Zo’n reisverzekering met ziektekosten kan zo’n 1000-1500 euro per jaar kosten.

    De ervaring leert dat mensen gemiddeld op een reis van een paar maanden een paar duizend euro uitgeven. Een reis van een half jaar kost zo’n 10.000 euro. Een reis van een jaar kost zo’n 25.000 euro. Uiteraard kan het ook met veel minder. Veel budgetreizigers geven aan met z’n tweeën een jaar te kunnen leven en reizen voor minder dan 15.000 euro.

  3. Spaar het geld bij elkaar

    Zorg dat je pas op reis gaat als je het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard. Ga niet van een lening op reis en bedenk dat de terugkeer in Nederland het duurste onderdeel is van de reis. Houd een flinke pot geld over om bij terugkeer te kunnen wonen en eten terwijl je op zoek gaat naar een baan. Heb je een sabattical en kun je bij terugkeer meteen weer aan de slag, dan is dat natuurlijk niet nodig.

    Zet al je inkomsten en uitgaven op een rij en bereken hoeveel je elke maand kunt sparen. Zet dat bedrag ook daadwerkelijk elke maand op een aparte spaarrekening en haal er niets meer vanaf. Stel jezelf een doel wat betreft het bedrag dat je wilt sparen, naar aanleiding van je reisplannen. Zo kun je precies uitrekenen hoe lang het nog duurt voor je op reis kunt. Gemiddeld sparen de meeste mensen twee keer zo lang als de duur van de reis die ze willen maken (dus twee jaar voor een jaar wereldreis)

  4. Laat je sponsoren

    Kun je of wil je het hele bedrag niet bij elkaar sparen? Dan kun je proberen je te laten sponsoren. Dat kost veel tijd. Je kunt je afvragen of je die tijd niet beter kunt besteden aan een bijbaantje of betaalde overuren.

    Er zijn talloze manieren om je te laten sponsoren. Je kunt natuurlijk bij familie en vrienden aankloppen. Als je een bijzondere reis gaat maken kun je bedrijven of instellingen vragen of ze om die reden mee willen werken. Het komt niet vaak voor dat bedrijven financiëel sponsoren. Meestal gaat het om productsponsoring, zoals een rugzak van een outdoor-zaak. In de praktijk werken bedrijven niet vaak mee, je moet iets écht unieks gaan doen, en niet slechts voor de sponsoring iets geks verzinnen. Te paard, met een solex of op klompen is allemaal al eens gedaan.

    Je kunt ook vragen of je in de landen waar je heen gaat iets voor het bedrijf kunt doen, zoals een rapport schrijven of reclame maken.

    Iets terugdoen voor de mensen in het land waar je heengaat is een andere optie, zoals geld inzamelen. Ga ervan uit dat het meestal niet lukt om de hele reis met behulp van sponsoring te financieren.

  5. Verdien onderweg geld

    Heb je niet genoeg geld of blijkt de reis onderweg een stuk duurder dan begroot? Dan kun je proberen geld te verdienen tijdens het reizen. Reken niet te hard op deze bron van inkomsten en zorg altijd dat je geld achter de hand hebt om de terugreis te betalen.

    Een populaire optie is reisverhalen schrijven. Leg vooraf contact met redacties van reisbladen of het reiskatern van een krant. Vertel wat je gaat doen en waarover je denkt te kunnen schrijven. Je zult zelden meteen een contract aangeboden krijgen maar zo heb je vast een contactpersoon. Schrijven geeft een extra dimensie aan je reis. Maar het kost ook tijd en energie. Verder krijg je je honorarium vaak pas veel later, dus het is geen manier om een acuut geldprobleem op te lossen. 

    Maak je goede foto's, dan kun je proberen die aan de man te brengen. Dat kan via tijdschriften, maar ook via internet.

    Andere opties zijn het bekende fruitplukken in Australië, werken in een hostel of op een boerderij. Sommige plaatselijke ontwikkelingsorganisaties nemen ook tijdelijke krachten aan. Deze baantjes betalen niet altijd goed, soms zelfs alleen kost en inwoning. Wel een methode om je reis wat te verlengen én een mooie ervaring.

  6. Ga goedkoper op reis

    Geen zin om lang te sparen? Hier is een aantal tips om goedkoper te reizen:

    •  Zorg dat de vaste kosten in Nederland zo laag mogelijk zijn. Verhuur je huis, zeg alle onnodige verzekeringen en abonnementen op
    •  Visa zijn een aardige kostenpost. Je hoeft visa niet persé in Nederland aan te vragen. Soms is het goedkoper dat pas in een buurland te doen. Vraag na op reizigersforums op internet
    •  Vliegen is snel en comfortabel maar relatief duur. Wil je niet fietsen, denk dan eens aan een camper of auto. Duur in de aanschaf maar veel goedkoper om mee te reizen omdat brandstof buiten Europa goedkoop is. Bovendien bespaar je hotel- of campingkosten. En bij terugkomst kun je de auto weer verkopen.
    •  Zoek goed naar de goedkoopste verzekering. Sommigen bieden pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij ze afsluit
    •  Inentingen heb je nodig voor de meeste landen. Die haal je bij de GGD. Het is zeer de moeite waard de prijzen die GGD’s rekenen te vergelijken. Dat scheelt soms een factor twee!
    • Kampeer- en reisspullen zijn duur. Koop ze tweedehands of wacht totdat je buiten Europa bent. Daar zijn ze vaak veel goedkoper.
    • Goedkoop slapen? In veel westerse landen kun je terecht bij StayOkay (de vroegere jeugdherbergen).
    •   In veel landen is men zeer gastvrij en word je vaak uitgenodigd voor een maaltijd of overnachting. Geniet ervan maar realiseer je dat de mensen vaak minder geld hebben dan jij. Maak er geen misbruik van. Probeer wat terug te doen (maar niet met geld, dat is beledigend) en wees bescheiden.
    •  Wees kritisch over waar je je geld aan uitgeeft. Bedenk of die souvenir of bezienswaardigheid écht de moeite waard is. Maar ontzeg je zelf niets wat je echt wilt doen. Het is zonde als je achteraf spijt krijgt.

    Ten slotte: ga naar huis als de bodem van je spaarpot in zicht is. Je kunt ook op het laatste moment met onvoorziene kosten te maken krijgen.

Do's

  • Wat geld achterhouden voor onvoorziene uitgaven en je terugkeer
  • Creatieve manieren verzinnen om onderweg geld te verdienen

Don'ts

  • Geld lenen om op reis te kunnen
  • Doorreizen tot je helemaal niets meer hebt
  • Jezelf activiteiten of aankopen ontzeggen tijdens die ene grote reis (tenzij je blut bent natuurlijk)

rente

door Vix op 14-12-2008 14:13
Bepaal wanneer je op reis wil, hoeveel geld je denkt nodig te hebben en ga sparen. Neem een rekening waar je per x maanden (vaak 3) extra rente krijgt als je niets hebt opgenomen!

Hou twee weken VOOR je gaat sparen alles wat je dagelijks uitgeeft bij! Alles ook parkeergeld, tasje bij de winkel etc. en kijk eens kritisch naar wat nu echt een positieve bijdrage heeft geleverd aan je leven. En als je dit wil bewaren, hoe kan het goedkopen. Door eeen winkel verder te nemen(op de fiets of lopend) kan je besparen. plan je week qua eten/drinken en hou je eraan. je hebt een missie! en geloof me, 9 maanden in Azie weegt niet op tegen in de mode lopen of uit eten gaan. Ik zou zo een jaar alleen maar brood en kaas eten om het nog eens te doen!