Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Toeslagen » Hoe vraag ik zorgtoeslag aan

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vraag ik zorgtoeslag aan
Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Om ervoor te zorgen dat de kosten van die verzekering voor iedereen betaalbaar blijven, geeft de overheid je - als je daarvoor in aanmerking komt - een bijdrage: de zorgtoeslag. Zorgtoeslag aanvragen kan heel eenvoudig via het speciale programma van de Belastingdienst.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 478


Benodigdheden

 • BSN of sofinummer (en indien van toepassing ook die van je toeslagpartner)
 • Je DigiD inlogcode
 • Je meest recente aanslag inkomstenbelasting, jaaropgave of loonstrookje

Stappen

 1. Download het aanvraagprogramma

  Download het aanvraagprogramma via de website van de Belastingdienst.

  Pak het programma na het downloaden uit met WinZip of Stuffit Deluxe en open het door er twee keer op te klikken. Je krijgt dan een introductiescherm te zien.

 2. Kies voor het aanvragen van zorgtoeslag

  Na het introductiescherm volgt een scherm waarop je naast je naam, BSN en geboortedatum ook invult dat je zorgtoeslag aan wilt vragen. Antwoord op deze vraag 'Ja' en klik op 'Akkoord' om verder te gaan met de aanvraag.

 3. Vul je toetsingsinkomen in

  Vul vervolgens je toetsingsinkomen in. Dit inkomen wordt gebruikt om te kijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en - als dat het geval is - hoeveel je krijgt. Je toetsingsinkomen kun je op verschillende manieren achterhalen:

  • Zoek je verzamelinkomen op; dit is te vinden op je jaaropgave
  • Vermenigvuldig het maandsalaris van je loonstrookje met 12 (of 13 als je per vier weken betaald krijgt)

  De uitkomst hiervan is je toetsingsinkomen.

 4. Beantwoord vragen over je huishouden

  Om het aanvragen van zorgtoeslag zo eenvoudig mogelijk te houden, wordt ook informatie over de samenstelling van je huishouden gevraagd. Uit die informatie maakt de Belastingdienst op of je wel of geen toeslagpartner hebt. Dit maakt weer uit voor de te ontvangen zorgtoeslag. Vul de vragen dus eerlijk in. Begrijp je een vraag niet goed? Klik dan op het vraagtekentje bij de vraag. Je krijgt dan extra uitleg.

 5. Vertel meer over je toeslagpartner

  Als uit jouw antwoorden op de vragen blijkt dat je een toeslagpartner hebt, dan zie je deze melding verschijnen. Uit deze melding blijkt ook wie je toeslagpartner is. Vul in het volgende scherm gegevens in over je toeslagpartner, zoals de naam, het sofinummer, de geboortedatum en het toetsingsinkomen.

  Als je geen toeslagpartner blijkt te hebben, dan kun je deze stap overslaan. Het programma zal dan direct doorgaan naar de volgende stap.

 6. Geef een rekeningnummer op

  Geef het rekeningnummer op waarop je de zorgtoeslag wilt ontvangen. Dit mag geen spaarrekening zijn en ook geen buitenlandse rekening. Vul bij voorkeur je eigen rekeningnummer in, dan ben je voor het opnemen van de toeslag van niemand afhankelijk.

 7. Controleer het overzicht

  Je krijgt nu een overzicht te zien met alle gegeven antwoorden en de daarop gebaseerde proefberekening van je zorgtoeslag. Controleer deze gegevens goed en druk op 'Akkoord' als ze helemaal kloppen. Je aanvraag is compleet en kan verzonden worden.

 8. Ondertekenen en verzenden

  De laatste stap: het ondertekenen en verzenden van je aanvraag. Dit doe je met behulp van je DigiD-code. Met deze 'digitale handtekening' bevestig je je aanvraag en kun je deze naar de Belastingdienst verzenden.

  Na het verzenden van je aanvraag krijg je meestal binnen een paar weken bericht. Je ontvangt dan per post een bevestiging van de te ontvangen zorgtoeslag. De zorgtoeslag zal vanaf dat moment iedere maand naar het door jou aangegeven rekeningnummer worden overgemaakt.

Do's

 • Pas je gegevens aan als bijvoorbeeld je inkomen gewijzigd is. Als blijkt dat je de verkeerde informatie hebt doorgegeven, kan het zijn dat je een teveel ontvangen bedrag (met rente!) moet terugbetalen
 • Lees de vragen nauwkeurig; ze helpen je om gemakkelijk je zorgtoeslag aan te vragen
 • Controleer aan het einde van het jaar altijd of je toch niet recht had op zorgtoeslag; je kunt het met terugwerkende kracht aanvragen

Don'ts

 • Fraudeer niet; je hebt jezelf ermee en doet indirect ook anderen tekort door misbruik te maken van het systeem

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!