Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Film » Hoe praat ik mee over films

Hoe praat ik mee over films

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe praat ik mee over films
Film is net als politiek, muziek en sport een populair onderwerp om lekker over te bomen. Wil je kunnen aansluiten op die gesprekken, dan is het handig om meer te kunnen roepen dan dat je een film ‘ook zo goed’ vond. Nog leuker is het natuurlijk als je zelf wat originele inzichten tentoon kunt spreiden.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

  • Dvd's met filmklassiekers
  • Dvd-speler
  • TV
  • Krant
  • Internet

Stappen

  1. Bouw filmkennis op

    In de Hoedoe ‘Hoe schrijf ik een filmrecensie’ geeft filmcriticus Ronald Ockhuysen aan dat je veel films moet kijken en je klassiekers moet kennen. Die kennis geeft je de mogelijkheid om films te vergelijken en in te schatten op hun kwaliteit. Wil je kunnen meepraten over films, dan geldt eigenlijk hetzelfde. Ga er een paar avonden voor zitten en selecteer films uit allerlei genres. Ockhuysen geeft ons een paar tips: een aantal ‘films noirs’, film(s) van de Russische regisseur Sergej Eisenstein, films van Charlie Chaplin en Buster Keaton, enkele  Italiaanse neorealistische films, films behorend tot de filmstijl ‘Nouvelle Vague’, diverse Amerikaanse Independent films en film(s) van de Japanner Akira Kurosawa. Bekijk ook films die gemaakt zijn in minder voor de hand liggende werelddelen als Zuid-Amerika en Afrika.

  2. Verdiep je in de aspecten van film(maken)

    Naast inzicht in genres en kennis van de filmgeschiedenis moet je weten over welke aspecten van de film je iets kunt zeggen. En dat zijn er nogal wat. Om je te helpen volgen hier een aantal vragen die je jezelf kunt stellen: Wat vond je van het verhaal, de opbouw en het plot van de film? Hoe waren de special (visual) effects? Oftewel, werden er fantastische trucs uitgehaald met de camera, of met het geluid? En als ze er waren, voegden ze iets toe aan de film? Wat was het centrale thema, het motief, idee of de boodschap? En kwam dat goed over? Hoe waren de stijl en verteltoon van de film? Vergeet ook de acteurs en hun prestaties niet. Waren de karakters geloofwaardig? Zijn hun prestaties je bijgebleven of vond je het onder de maat?

  3. Hou recensies bij

    De meeste kranten hebben hun eigen filmrecensenten die hun mening geven over de nieuwste films. Daarvoor hoef je niet eens naar de winkel om een krant te kopen, ze staan vaak ook online. Daarnaast bestaan er diverse tijdschriften en kranten die zich speciaal op films richten. <...> Deze bieden behalve recensies ook nieuws en achtergronden over (de nieuwste) films. Lees verschillende recensies zodat je weet hoe een film door de Nederlandse filmkenners is ontvangen. Na het zelf bekijken ervan, kun je je eigen mening over de film naast die van de recensenten leggen. Ben je het met ze eens of zaten ze er volledig naast?

  4. Lees de roddelrubrieken

    Het is zeker geen ‘must’ en je mag deze stap daarom ook overslaan. Maar om je publiek bij de les te houden kan een smeuïg verhaaltje soms wonderen doen. En waar kun je dat soort verhalen beter vinden dan in een roddelblad of een van de vele nieuwssites op het internet? Ze kunnen je interessante achtergrondinformatie of grappige anekdotes geven over de ‘making of’ van de film. Zo kom je te weten of er bijvoorbeeld sprake was van romantiek op de set. Of dat een acteur de hoofdrol aan zijn neus voorbij zag gaan, of dat de hoofdrolspelers elkaar voorturend in de haren vlogen.

Do's

  • Kijk op Amerikaanse sites met filmrecensies om eraschter te komen wat nog komen gaat.
  • Blijf zoveel mogelijk films kijken en recensies lezen om bij te blijven.

Don'ts

  • Probeer niet met anderen mee te praten, maar echt je eigen mening te geven.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!