Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Fotografie
Fotografie

5 Hoe maak ik portretfoto's met karakter
Hoe maak ik portretfoto's met karakter

Door: Erik Weijers

Voor portretfoto’s moet je zowel met techniek als met mensen kunnen omgaan. Je hoeft echter geen sociaal genie te zijn; er zijn een paar trucs die je kunt toepassen. Zorg voor een geschikte omgeving en een ontspannen sfeer en laat het toeval de rest doen. Adriane Klip, portretfotografe: ‘Durf iets onverwachts te laten gebeuren. Bedenk vooraf waarop je de nadruk wilt leggen, maar sta tijdens de fotosessie open voor het spontane.’


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

5 Hoe fotografeer ik een paard
Hoe fotografeer ik een paard

Door: Bastienne Wentzel

Het paard staat er prachtig bij, hoofd opgeheven, oren gespitst. Het ondergaande zonnetje schijnt over zijn lijf dat goudkleurig lijkt op te lichten. Je pakt je camera, maar tegen de tijd dat die aan staat en op je onderwerp is gericht is het paard alweer weggelopen. Of doet dat juist als je afdrukt. Gevolg: onscherpe foto. Dieren fotograferen is een vak apart. Paardenfotografie is daar weer een speciaal onderdeel van omdat deze dieren ook veel voor sport worden ingezet. Paardenfotograaf Jolanda Scheepen vertelt: “Al tijdens mijn opleiding wist ik dat studiofotografie niks voor mij was. Paarden fotograferen vind ik leuk omdat je onverwachte momenten tegenkomt. Je hebt heel veel niet in de hand en je probeert toch dat ene speciale moment vast te leggen. Daarvoor moet je je camera blindelings kennen zodat je op het moment supreme niet met instellingen aan het worstelen bent.” Tip van paardenfotografe Jolanda Scheepen: “Volg een cursus. Je leert daarin niet alleen de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van je camera. Als je die kent, kun je de mogelijkheden beter benutten.”


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

4 Hoe maak ik een camera obscura
Hoe maak ik een camera obscura

Door: Bastienne Wentzel

Camera obscura betekent eenvoudig donkere kamer. Maar met een camera obscura bedoelen we iets heel anders dan de doka waar hobbyisten vroeger zelf foto´s afdrukten. Het was het eerste simpele fototoestel, bestaand uit een doos of zelfs een verduisterde kamer met een klein gaatje erin. Het licht dat door het gaatje valt wordt op de wand ertegenover afgebeeld. Op zijn kop. In de negentiende eeuw vond men de lichtgevoelige plaat uit. Toen kon het beeld wat op de wand werd geprojecteerd vastgelegd worden op zo’n plaat. Het eerste echte fototoestel, ofwel de ‘camera’ was geboren. Het ‘camera obscura’-effect van licht door kleine gaatjes zie je ook als zonlicht door het bladerdak van een boom valt. Op de foto hiernaast zie je op die manier tientallen malen de afbeelding van het sikkeltje van de zon tijdens een verduistering.


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

4 Hoe maak ik een landschapsfoto
Hoe maak ik een landschapsfoto

Door: Erik Weijers

Helaas vallen landschapsfoto’s soms tegen als ze eenmaal ontwikkeld zijn of op het beeldscherm staan. Te vaak steekt de foto bleekjes af bij je overweldigende ervaring. Je ogen kijken nou eenmaal op een andere manier naar een landschap dan naar een foto. Als je er middenin staat, pik je de mooie dingen uit een landschap en negeer je de minder mooie. Op een foto moet je dat werk al gedaan hebben voor de kijker. Fotograaf Robert van Welsum geeft tips hoe je dit doet.


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

Hoe kies ik goede fotosoftware

Door: Merel van der Lande

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera. Niet getreurd... sinds het digitale tijdperk is het uitvoeren van kleine correcties supereenvoudig! Het kiezen van goede software om de foto’s te kunnen bewerken is daarentegen allesbehalve appeltje eitje. In deze Hoedoe lees je hoe je redelijk snel tot de voor jou beste keuze kunt komen. Succes!


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

4 Hoe maak ik mooie vakantiefoto's op reis
Hoe maak ik mooie vakantiefoto's op reis

Door: Marije Nubé

Stel je voor… je bent in het noordelijkste puntje van India. Je hebt over griezelige passen gereden en urenlang gelopen. Plotseling zie je een monnik in een meer zitten, midden in een waanzinnig landschap. Aan de overkant ligt Tibet. Je springt een gat in de lucht en grijpt je camera. Want voor je het weet is deze prachtige scène alweer verdwenen... Hoe wil je dan fotograferen? Lekker snel met je automatische compact camera, omdat je verder gewoon van het moment wilt genieten? Of neem je liever de tijd met je statief en de juiste lens? En heb je graag reservebatterijen bij je voor het geval dat? Welke aanpak ook jouw voorkeur heeft, bereid je goed voor als je thuis wilt komen met je mooiste herinneringen gevat in de mooiste reisfoto’s.


Home » Kunst & cultuur » Fotografie

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!