Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Fotografie » Hoe kies ik goede fotosoftware

Hoe kies ik goede fotosoftware

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera. Niet getreurd... sinds het digitale tijdperk is het uitvoeren van kleine correcties supereenvoudig! Het kiezen van goede software om de foto’s te kunnen bewerken is daarentegen allesbehalve appeltje eitje. In deze Hoedoe lees je hoe je redelijk snel tot de voor jou beste keuze kunt komen. Succes!

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Computer met voldoende harde schijfruimte
  • Internetverbinding

Stappen

  1. Test meegeleverde software

    Tegenwoordig krijg je bij aanschaf van de meeste digitale compactcamera’s een cd met gratis fotobewerkingssoftware. Voordat je je in de fotosoftwarejungle op internet begeeft, is het zinvol om te testen of de meegeleverde software aan jouw wensen voldoet. Vind je de mogelijkheden te beperkt of is er geen software meegeleverd (zoals meestal het geval is bij de aanschaf van een digitale spiegelreflexcamera) ga dan op zoek naar een alternatief.

  2. Stel je budget vast

    Of je nu weinig budget hebt of een goed gevulde portemonnee, iedereen kan aan goede fotosoftware komen. Voor Photoshop, een van de bekendste fotobewerkingsprogramma’s, betaal je de hoofdprijs van (schrik niet) zo’n €800,-. Maar er zijn ook uitstekende alternatieven die een stuk goedkoper of zelfs gratis zijn. Wil je toch heel graag de meest gangbare fotosoftware dan kun je op internet zoeken naar aanbiedingen, vorige versies van het programma of online veilingen. Studenten kunnen vaak voor een fractie van het normale bedrag een studentenversie kopen.    

  3. Bepaal je doel

    Hoeveel geld je aan fotosoftware moet uitgeven, hangt af van je doel. Ben je professioneel fotograaf of een serieuze amateur dan stel je waarschijnlijk hogere eisen aan het programma dan iemand die alleen de vakantiefoto’s en de huis-, tuin- en keukenkiekjes wil bewerken. Is dat laatste het geval ga dan niet gelijk voor de duurste fotosoftware. Je bent onnodig veel geld kwijt en bovendien zijn de uitgebreide programma’s vaak erg ingewikkeld door de vele mogelijkheden die het programma biedt. Sommige merken hebben een uitgeklede - en goedkopere - versie van de gangbare software. Zo is Photoshop Elements een vereenvoudigde versie van grote broer Photoshop CS4 . 

  4. Let op de taal

    Hoewel je de verschillende benamingen in de praktijk snel onder de knie hebt - je ziet immers gelijk op je beeldscherm wat er gebeurt - kan het zijn dat je het liefst Nederlandstalige sofware wilt. Of juist Engelstalige, als je dat al gewend bent van je huidige fotosoftware. Hoe dan ook, niet alle programma’s zijn er in twee talen. Heb je voorkeur let dan goed op in welke talen de software beschikbaar is.

  5. Vink de feature checklist af

    Behalve de taal zijn de mogelijkheden - features - het belangrijkst. Die bepalen immers wat je met de software kunt. Het onderstaande lijstje is een overzicht van de meest gebruikte features. Loop ‘m na en bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Professionals en serieuze amateurs stellen waarschijnlijk meer eisen.
    • Bewerken: Rode ogen wegwerken; kleur, helderheid en contrast aanpassen; selecties maken; verscherpen en vervagen; retoucheren; vervormen; filters en effecten toepassen, in lagen werken.
    • E-mailen: De mogelijkheid om foto’s automatisch kleiner te maken zodat je ze makkelijk kunt e-mailen.
    • Printen: De sofware moet voorzien in eenvoudige printmogelijkheden voor standaard formaten en het printen van hele fotoalbums.
    • Batch: Met deze functie kun je met één druk op de knop al je foto’s tegelijkertijd bewerken. Het scheelt je veel tijd als je bijvoorbeeld alle foto’s iets lichter wilt maken of op hetzelfde formaat wilt hebben.
    • Fotoalbum: Een goed fotoalbum helpt je om je foto’s snel terug te vinden. Je kunt ze sorteren op datum en trefwoord en je kunt er opmerkingen aan toevoegen.
    • Back-up: Heel belangrijk is dat de software je mogelijkheden biedt om een bakc-up van je foto’s te maken bijvoorbeeld door ze op een cd/dvd te branden of ze op te slaan op de harde schijf van je computer.
    • EXIF-gegevens: De gevorderde ‘photoshopper’ wil misschien dat de sofware de zogenaamde EXIF-gegevens laat zien. Dat zijn gegevens die bij de foto zijn opgeslagen; met welke instellingen een foto is gemaakt bijvoorbeeld.
    • RAW-ondersteuning: Nog één voor de gevorderde gebruiker. Wie de onbewerkte gegevens van de beeldsensor van z’n camera (het zogenaamde RAW-bestand) wil omzetten naar bijvoorbeeld een JPEG- of TIFF-bestand heeft een RAW-converter nodig.

  6. Download plug-ins

    Er zijn nog veel meer features die handig kunnen zijn. Bij veel fotobewerkingsprogramma’s kun je naast de bestaande features zogenaamde plug-ins downloaden. Dat zijn extra features die je aan het programma kunt toevoegen. Je vindt ze simpelweg door te googelen op bijvoorbeeld plug-in panoramafoto of plug-in RAW en dan de naam van het fotobewerkingsprogramma dat je hebt. De meeste plug-ins zijn gratis.

  7. Let op kleurdiepte

    Eenvoudige software werkt meestal met een kleurdiepte van 8 bits, de betere software met 16 bits. Een grotere kleurdiepte geeft meer gradaties tussen zwart en wit en is dus mooier. Houd er rekening mee dat de bestanden daardoor ook (veel) groter zijn.

  8. Probeer proefversies

    Probeer, voordat je de fotosoftware koopt, altijd eerst een proefversie van het programma. Je weet immers niet of het wel is wat je zoekt. Een proefversie kun je googelen en downloaden via internet en is meestal 3 maanden geldig. Heb je de tijd? Probeer dan zo veel mogelijk verschillende programma’s. Het kan zijn dat er een beter en goedkoper alternatief is voor de software waar jij je oog in eerste instantie op had laten vallen. 

  9. Ga voor gratis

    Vergeet niet om ook de gratis fotosoftware te proberen. Gratis betekent zeker niet slecht. Zo leveren Picasa, Paint.NET en Gimp prima fotosoftware.

Do's

  • Het doel waarvoor je de software gaat gebruiken bepalen.
  • De feature-checklist in deze Hoedoe afvinken.
  • Zo veel mogelijk proefversies proberen.
  • De gratis software een kans geven.

Don'ts

  • Meteen de hoofdprijs betalen voor het meest gangbare programma. Met een beetje zoeken heb je korting of een goed alternatief.
  • Zonder reden voor het programma met de meeste features gaan; hoe meer features hoe langer het duurt voordat je het programma onder de knie hebt.

Bron

O.a. Consumentenbond

Meer uitleg