Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Fotografie » Hoe maak ik mooie vakantiefoto's op reis
4

Hoe maak ik mooie vakantiefoto's op reis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik mooie vakantiefoto's op reis
Stel je voor… je bent in het noordelijkste puntje van India. Je hebt over griezelige passen gereden en urenlang gelopen. Plotseling zie je een monnik in een meer zitten, midden in een waanzinnig landschap. Aan de overkant ligt Tibet. Je springt een gat in de lucht en grijpt je camera. Want voor je het weet is deze prachtige scène alweer verdwenen... Hoe wil je dan fotograferen? Lekker snel met je automatische compact camera, omdat je verder gewoon van het moment wilt genieten? Of neem je liever de tijd met je statief en de juiste lens? En heb je graag reservebatterijen bij je voor het geval dat? Welke aanpak ook jouw voorkeur heeft, bereid je goed voor als je thuis wilt komen met je mooiste herinneringen gevat in de mooiste reisfoto’s.

Hoedoe door: Marije Nubé

Bekijk het profiel van Marije Nubé
Aantal Hoedoes: 1


Stappen

  1. Bereid je thuis goed voor op fotograferen op reis!

    Materiaalkeuze

    De eerste regel is: ken jezelf. Hou je van techniek, spulletjes en tasjes? Wil je alle fotografiemogelijkheden open houden? Gun jezelf dan meerdere camera’s, lenzen en filters, een losse flitser, een statief, een goede tas en een computer om je foto’s te downloaden en verwerken. Wil je niet te veel slepen met je spullen? Maak je vooral foto’s als je je camera voor het grijpen hebt? Neem dan een compact camera mee. De meeste zijn tegenwoordig zo goed, dat je er in bijna alle situaties mooie vakantiefoto’s mee kunt maken.

    Vraag je vervolgens af: welke soort foto’s wil ik maken? Als je van landschappen houdt, neem dan je groothoeklens mee. Maak je graag close-ups?  Pak dan een 300mm-lens in. Wil je die mooie blauwe luchten vastleggen? Neem een polarisatiefilter mee. Wil je ‘s avonds foto’s maken? Vergeet je statief niet! Ga je duiken tijdens je reis? Gebruik een waterdichte camera. Wil je van alles een beetje en geen lenzen wisselen? Kies dan voor een compact camera of een spiegelreflexcamera met een ‘luie lens’: een zoomlens van bijvoorbeeld 18 – 200mm.

    Testen en oefenen

    Het is verschrikkelijk balen als je camera niet goed blijkt te werken. Dat kan ‘m zitten in de kleinste details zoals de batterijen, het geheugen of de oplader. Het handigste is om ruim van te voren te oefenen met je materiaal. Mocht er iets mee zijn, dan heb je nog de tijd om er iets aan te doen. En je doet meteen de nodige handigheid met je camera op, zodat je die geweldige momenten op vakantie zonder problemen kunt vastleggen.

    Papierwerk

    Controleer van tevoren of je goed bent verzekerd; de waarde van wat je meeneemt loopt zomaar op tot enkele duizenden euro’s. Neem ook de aankoopbonnen van je fotoapparatuur mee. Daarmee voorkom je problemen bij de douane.

    Checklist

    Camera’s, handleidingen, lenzen, filters, flitser, statief, geheugenkaartjes, batterijen, oplader, schoonmaakdoekjes, een plastic zakje voor als het gaat regenen, je laptop met toebehoren, een usb-kabel om je foto’s te downloaden, een goede fototas, verzekeringsbewijs, bonnetjes, verloopstekkers.

  2. Bekijk je vakantieomgeving met andere ogen

    Klik gewoon zodra je iets moois ziet. En schaam je niet om de geijkte foto’s te maken. Wil je meer? Laat je camera zakken en kijk om je heen. Wat maakt de omgeving nou zo mooi? Een detail? Loop er eens naartoe of zoom erop in. Zak door je knieën of klim ergens op; een ander perspectief maakt een foto interessant. Misschien levert een staand beeld wel een mooi resultaat op. Neem je je foto’s met de mensen, de toeristen, of juist zonder? Als reisfotograaf probeer je het allemaal uit. Draai je ook eens om, dat doet niet iedereen. Je zult versteld staan wat er allemaal te zien is.

    Heb je de kans? Ga de volgende dag terug naar die ene mooie plek. Dat levert altijd nieuwe gezichtspunten op. Bovendien weet je dan wanneer de mooiste schaduwen van de dag er zijn, wanneer het het rustigst is, of wanneer die speciale ceremonie plaatsvindt. Het leuke van reisfotografie is dat je heel bewust kijkt. Geniet van alles wat je ziet en experimenteer volop met je camera!

  3. Belichting en compositie

    Vroeg en laat op de dag maak je de mooiste foto’s

    Als de schaduwen lang zijn en het licht diffuus, dan krijg je de mooiste foto’s. Maar ook overdag in de stralende zon is het prima foto’s maken. Zorg er dan voor dat je de grootste contrasten in je beeld vermijdt.

    Te veel of te weinig licht?

    Je komt op vakantie nogal eens terecht in een reflecterende omgeving met bijvoorbeeld sneeuw of water. Kies dan voor 1 of 1,5 stop overbelichten, zodat je camera minder licht binnenlaat. Is het juist erg donker en wil je de sfeer in een grot of een mooi stadsplein fotograferen? Gebruik dan je statief of zet je camera op je tas en gebruik een lange sluitertijd. Onscherpte door bewegende mensen is niet erg, zolang je onderwerp maar wel scherp is. Bij flitsen overstemt het flitslicht vaak het sfeerlicht dat je wilt vastleggen.

    De juiste compositie

    Je kunt oneindig spelen met symmetrie en contrast. Maak dan ook altijd meerdere foto’s van een onderwerp en bekijk het resultaat later. Fotografen plaatsen hun onderwerp vaak op een derde van de hoogte en breedte van het beeld, niet in het midden. Wil je diepte creëren, geef dan het gevoel van een doorkijkje door iets op de voorgrond te plaatsen. Of zoek een diagonale lijn op in het stadsgezicht of landschap dat je fotografeert; daarmee trek je de kijker als het ware je beeld in.

  4. Mensen fotograferen op reis

    Respecteer de mensen uit het vakantieland

    Lokale bewoners vinden het niet altijd leuk om gefotografeerd te worden. Dat komt door hun geloofsovertuiging, cultuur of gewoon omdat ze er geen zin in hebben. In gebieden met veel toeristen vragen ze er soms geld voor. Als gast in het buitenland past dan een respectvolle houding.

    Poseren of spontaan

    Als je een foto van mensen maakt, dan gaan ze al snel poseren. Soms trots, soms met een strakke blik. Wil je een spontane foto? Laat dan je reisgezelschap een praatje met de dorpsbewoners maken en fotografeer hen, én de nieuwsgierigen om hen heen. Ben je alleen? Neem de tijd, loop wat heen en weer met je camera en je zult zien dat de mensen aan je wennen en overgaan tot de orde van de dag.

    Onopvallend fotograferen

    Met een sterke zoomlens van bijvoorbeeld 300mm kun je van veraf toch iemands gezicht vastleggen. Met een groothoeklens werkt het iets anders. Ga vlakbij de mensen staan die je wilt fotograferen en plaats hen ruim uit het midden van je beeld. Ze zullen niet in de gaten hebben dat ze op de foto komen. Soms werkt het goed om je partner schijnbaar te fotograferen, maar hem net buiten beeld te houden.

  5. Vakantiefoto’s van kinderen maken

    Lokale kinderen fotograferen

    Kinderen vinden vreemden altijd interessant. Ze zijn speels en nieuwsgierig. Maak grapjes met ze, speel met de camera en laat je foto’s zien. Met name de kleinsten vinden dat prachtig. De grotere jongens zullen stoer voor je poseren, de meisjes gaan vaak giechelend bij elkaar staan. Zorg ervoor dat iedereen plezier heeft. Als de ouders erbij staan, dan is soms een knikje genoeg voor hun instemming. Soms vragen kinderen meteen om geld. De meeste reisfotografen maken dan een heldere keuze: geld geven en een foto maken, of het voor gezien houden.

    Je eigen kinderen fotograferen op reis

    Maak de foto’s van je eigen kinderen bijzonder door hun reactie op de omgeving vast te leggen. Het is bijvoorbeeld geweldig thuiskomen met beelden van jouw kinderen die met lokale kinderen spelen. Heb je een adembenemend uitzicht? Kijk dan eerst naar je kinderen en leg hun spontane reactie vast. Het is ook leuk om door je knieën te zakken en met de camera over hun schouder mee te kijken. Of geef ze zelf een camera en je zult versteld staan van hun weergave van de vakantie.

  6. Landschappen en gebouwen fotograferen op reis

    Landschappen

    Landschapsfotografen zijn dolblij met ochtend- en avondlicht, mist en wolken. Dat geeft de mooiste schaduwen en dramatische effecten. Iets roods in je beeld haalt de foto enorm op. Probeer diepte in je foto te krijgen door iets op de voorgrond te plaatsen. Neem bijvoorbeeld een foto vanaf de grond, zodat het beekje je camera in lijkt te lopen en de bergen groots op de achtergrond staan. Het loont om een paar keer terug te gaan naar dezelfde plek. De groothoeklens is ideaal voor het vastleggen van de weidsheid van een landschap. Zoom je in, dan lijkt alles veel dichter bij elkaar te staan.

    Gebouwen

    Ook bij het fotograferen van gebouwen geldt: gebruik het mooiste licht. Zo levert de vroege avond soms prachtige plaatjes op; met stadsverlichting en een nog net oplichtende horizon. Loop altijd uitgebreid rond, langs en door een gebouw en kijk naar de grote lijnen en de details. Let op sporen van het leven dat zich er afspeelt of heeft afgespeeld. Durf je onderwerp aan te snijden of je camera scheef te houden. Dat geeft je foto’s extra dynamiek. Speel met de compositie en het perspectief, neem de tijd en geniet!

Do's

  • Hou je fotografietas bij je in het vliegtuig. Dan weet je zeker dat je zonder schade aankomt op je vakantiebestemming.
  • Neem ruim voldoende geheugen en batterijen mee.
  • Gebruik een snelle sluitertijd vanuit de auto of bus.
  • Maak overduidelijk dat je wilt fotograferen, daarmee voorkom je problemen.
  • Is er weinig licht, maar je wilt niet flitsen en je hebt geen statief? Gebruik de steun van een pilaar of een muur om je camera langer stil te houden.
  • Maak er een feestje van!
  • En misschien een moeilijke: vergeet als vakantiefotograaf niet dat je op vakantie bent, vaak met andere reisgenoten. Laat je camera dus ook een keertje in het hotel, ontspan en beleef de omgeving.

Don'ts

  • Wacht niet op het allermooiste moment met fotograferen! Schiet wat je ziet, dan kan het alleen nog maar mooier worden.
  • Nooit foto’s weggooien vanaf je camera! Op je computer is het veel beter selecteren.
  • Wil je foto’s bewerken? Gebruik dan geen presets van je camera, maar bewerk je foto’s op de computer.
  • Maak geen foto’s van politie, militairen en grensovergangen. Soms is het ook oppassen bij bruggen, vliegvelden en ambassades.
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!