Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Hoe start ik een dj-carrière

Hoe start ik een dj-carrière

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe start ik een dj-carrière
Dj’s zijn alomtegenwoordig. De status van anonieme plaatjesdraaiers zijn ze allang ontgroeid; zeker na de komst van dj’s als Tiësto en Armin van Buuren hangt er een steeds groter wordende popster-cultus om ze heen. Heeft ook te maken met de ontwikkeling van het vak; dj’s zijn tegenwoordig ook producers en maken veel gebruik van hun zakelijk instinct. Oftewel, niet alleen plaatjes draaien, maar ook zelf muziek maken in een (thuis)studio en beide zaken met zoveel mogelijk marketing-trucjes aan het publiek zien te slijten. Moeilijk, maar te doen, zoals ons stappenplan laat zien.

Hoedoe door: Nico van der Plas

Bekijk het profiel van Nico van der Plas
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • Een internetverbinding
  • Apparatuur (draaitafels, mengpaneel, computer, hardware)
  • De juiste contacten
  • Een zogenaamd ‘unique selling point’

Stappen

  1. Bepaal je muzieksmaak

    Kijk aanvankelijk zo breed mogelijk, om vervolgens een geluid te vinden dat je het meest bevalt. Goed startpunt is dan Ishkur’s Guide to Electronic Music, waar je aan de hand van een heuse stamboom de vele dance-stromingen kunt verkennen. Van bekende stijlen als techno, trance en house tot vage substromingen als 2step-garage, buttrock goa en gloomcore –overal krijg je een korte uitleg met audio-fragmenten.

  2. Zoek de juiste apparatuur en software

    Je hebt een muzikale richting, nu nog de apparatuur. Jarenlang gold de Technics SL 1200MK2 als hét instrument van de dj. Met de komst van cd’s is het belang van deze uiterst betrouwbare draaitafel echter afgenomen. Hij staat nog wel in alle clubs, maar heeft tegenwoordig altijd gezelschap van cd-spelers. Meest favoriet onder dj’s (en bijna standaard aanwezig in clubs) is de Pioneer CDJ 1000. Een duur apparaat (zo’n 1200 euro), die je ook kunt vervangen voor de CDJ 800. Deze heeft wat minder leuke knopjes, maar kost ‘slechts’ 700 euro en mixt net zo handig. Vul beide draaitafels (cd of vinyl, de keuze is aan jou) aan met een mengpaneel, van tweekanaals tot meerdere kanalen met extra effecten -de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je als dj echt opvallen, moet je ook eigen muziek maken. Hiervoor heb je een computer nodig, aangevuld met een goede geluidskaart en monitor-speakers. Met software als Ableton Live, Cubase of Logic kun je vervolgens muziek gaan maken, de zogenaamde ‘plug-ins’ (externe instrumenten die je als software op deze programma’s aansluit) maken het plaatje compleet.

  3. Oefen tot je erbij neervalt

    Probeer elke dag een paar platen aan elkaar te mixen. Zo krijg je niet alleen ervaring, maar leer je ook je platen goed kennen, erg belangrijk als je eenmaal voor een publiek staat. Heb je ondertussen ook een computer met software, maak dan zo vaak mogelijk beats en geluidjes, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een volwaardige track. Het wordt nog interessanter als je met een laptop de muziek gaat mixen; op die manier kun je bestaande nummers combineren met zelfgemaakt beats, waardoor jouw dj-sets een uniek geluid krijgen. Een extra tip: hou de clubscene in de gaten. Er zijn vele websites met de laatste nieuwtjes en muzikale ontwikkelingen, erg handig om te bepalen waar jouw muziek het beste past.

  4. Stuur demo’s naar de juiste mensen

    Je weet nu een degelijke dj-set te draaien, misschien zelfs met gebruik van een laptop. Maak nu een mix die jouw stijl helemaal weergeeft, eventueel met een zelfgemaakt nummer er tussendoor. Omdat je de clubscene goed in de gaten hebt gehouden, weet je precies welk platenlabel, party-organisatie of collega-dj het best bij jou past. Stuur deze mensen een demo, niet te lang, maar ook niet te kort, ongeveer 45 minuten muziek is genoeg. 

  5. Zorg dat je opvalt

    Lukt het om een boeking binnen te slepen, zorg dan dat je zoveel mogelijk opvalt tijdens je optreden. Je kunt gekke dingen doen met de muziek (verschillende stromingen op slimme wijze combineren), mixtechnisch de meest gekke trucjes uithalen of iets met je uiterlijk doen  - zolang je maar iets unieks uitstraalt. Goede voorbeelden zijn Tiësto en Armin van Buuren, die wereldberoemd werden door trance in een top 40-jasje te hijsen, of Fedde le Grand die hetzelfde deed met electrohouse. Dj’s die doorbraken met hun onnavolgbare mixtechniek zitten vooral in de techno, voorbeelden hiervan zijn Carl Cox, Jeff Mills of Dave Clarke.

  6. Blijf je grenzen verleggen

    Als alles goed gaat, komen de labels en boekingskantoren vanzelf, nu moet je vooral scherp zien te blijven. Denk nieuwe muziek, denk buitenland, denk van alles om interessant te blijven voor jouw steeds groter wordende publiek. Een goede manier om grenzen te verleggen is bijvoorbeeld een dj-tour door het land. Of nog beter, door een werelddeel. Het Oostblok heeft veel interesse in Westerse dj’s, hier kun je wellicht meerdere gigs scoren, maar ook Azië en Zuid Amerika zijn plekken waar je je dj-carrière een vervolg kunt geven. Nederland heeft wereldwijd een sterke reputatie op dance-gebied, dat maakt jou als succesvol dj alleen maar interessanter voor het buitenland. Grijp die kans!

Do's

  • Wees alomtegenwoordig (veel optredens, eigen muziek, eigen feesten etc.)
  • Laat elke mix/optreden uniek zijn
  • Hou de (trendgevoelige) media te vriend

Don'ts

  • Vermijd sterallures. Belangrijk onderdeel van succesvolle dj’s is dat ze altijd zo gewoon zijn gebleven
  • Teken geen wurgcontracten; voor je het weet zit je jarenlang vast aan één label of organisatie
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!