Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Geheugentraining » Hoe train ik mijn geheugen

Hoe train ik mijn geheugen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 14 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Met een paar tips en trucs en wat oefening kun je je geheugen enorm verbeteren. Ook op hogere leeftijd kan je geheugen nog uitstekend functioneren: de Amerikaan Dominic O'Brien won memory-competities van jonge jochies toen hij al dik in de 40 was.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

  • Een uitgerust hoofd

Stappen

  1. Geef dingen een plaats

    Zoals de oude Grieken al wisten, onthoud je een lijst met dingen beter als je er een denkbeeldige plaats voor verzint. Bijvoorbeeld een plek in de verschillende kamers van je huis. Je kunt dan later nog eens door het huis wandelen en de spullen ‘ophalen’. Stel dat je een boodschappenlijstje uit je hoofd wil leren. Je kunt dan in je hoofd beginnen bij het aanrecht. Het pak suiker dat je nog moet kopen, zet je in gedachten op de weegschaal. De prei die je moet hebben, laat je in gedachten uit de bloemenvaas steken. Het pak yoghurt ligt op de dorpel bij de ingang, zodat je er bijna op trapt.. Je zult het lijstje zo niet vergeten, ook omdat je vreemde locaties kiest voor de items. Dit heeft te maken met de volgende stappen 2 en 3.

  2. Leg verbanden

    Door verbanden te leggen, zorg je ervoor dat dingen die je moet onthouden niet langer zweven in het niets. Ze worden mooi vastgeknoopt in een netwerk van gedachten: je surft er dan zo naar toe. Bijvoorbeeld: je wilt een naam onthouden van een meisje dat je op een feestje hebt ontmoet. Ze heet Anke van der Meulen, een heel gewone naam. Nu ga je verbanden leggen: Anke doet je denken aan anker. Een anker legt iets vast, terwijl Anke juist heel springerig is. Anke-anker: door het contrast vergeet je die voornaam alvast niet meer. Dan de achternaam: Meulen doet aan molen denken. Inderdaad heeft Anke een blouse met lange wapperende mouwen. Hebbes.

  3. Gebruik je verbeelding

    Het gebruiken van je verbeelding heeft te maken met het kleurrijk maken van alledaagse informatie. Stop emotie in de verbanden die je legt. Beperk je niet alleen tot hoe iets eruit ziet, maar stel je ook voor hoe iets aanvoelt en ruikt.

  4. Maak een verhaal van de dingen die wilt onthouden

    Je kunt heel veel dingen achter elkaar onthouden als je een verhaal maakt van hun volgorde. Bijvoorbeeld: je leert een woordenlijst uit je hoofd met de woorden: kater, theedoek, koffer, woordenboek. Je kunt je dan voorstellen dat je wakker wordt met een kater, en tegen de hoofdpijn een natte theedoek om je hoofd knoopt. Vervolgens begin je je koffer te pakken (met de theedoek nog om je hoofd) want je gaat op talenreis. Daarvoor pak je natuurlijk als eerste je woordenboek in. Etcetera. Deze methode is erg associatief en beeldend en heeft inderdaad te maken met stap 2 en 3.

  5. Observeer!

    Een beter geheugen begint bij de werkelijkheid: hoe goed neem je die waar? Maak eens uit je hoofd een tekening van (bijvoorbeeld) een schilderij dat in je kamer hangt. Probeer je zo veel mogelijk details te herinneren. Vergelijk daarna de tekening met het origineel. Dat viel waarschijnlijk tegen? Neem je daarom voor om je observatievermogen aan te scherpen. Kijk eens aandachtig uit het raam en let op kleur, lichtval en vorm. Let op details. Heeft die man op straat een bril? Als je dat soort dingen in je opneemt, ga je ze interessant vinden en ga je daardoor nieuwe verbanden leggen.

  6. Herhaal, herhaal en herhaal nog eens

    In het onderwijs is het helaas uit de mode: het in je geheugen stampen van dingen. Toch is het nodig voor bepaalde soorten herinneringen. Ook mooie dingen, zoals een gedicht, kun je alleen leren door ze te stampen. Herhaling kan met korte of lange tussenpozes: een telefoonnummer dat je in jezelf herhaalt terwijl je naar de telefoon loopt. Maar ook: de inhoud van een artikel, waarvan je bij jezelf de hoofdpunten herhaalt na een uur, een dag, een week, 2 weken en een maand.

  7. Zorg voor jezelf

    Een goed geheugen hangt behalve van bovengenoemde trucs, ook af van je fitheid. Als je goed eet en genoeg slaapt, zal dit zeker meehelpen. Let op: chronische stress is een beruchte geheugenkiller.

  8. Krijg er lol in

    Ga de uitdaging aan met jezelf: maak er een wedstrijdje met jezelf van als je dat leuk vindt. Hoe lang is de reeks cijfers die je kunt onthouden? En een week later? Leer ook dingen uit je hoofd die je mooi vindt: de songtekst van een mooi lied of een gedicht.

Do's

  • Praat erover: dingen die je navertelt, onthoud je veel beter dan dingen die in je hoofd zitten. Dit geldt ook voor het herhalen van een naam

Don'ts

  • Geheugenpillen of een speciaal dieet: het effect daarvan is verwaarloosbaar klein vergeleken bij bovenstaande stappen.

Bron

Boek Dominic O'Brien: Train je geheugen. Uitgeverij: Lannoo

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!