Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe stop ik met roken
5

Hoe stop ik met roken

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe stop ik met roken
De laatste tien jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor de negatieve kant van roken: roken is ongezond, het maakt dat je er ouder uitziet, het kan je leven aanzienlijk verkorten en het is gewoon heel erg vies. Het is dan ook niet vreemd dat een op de drie rokers wil stoppen en daartoe in de meeste gevallen ook al eens een poging heeft ondernomen. Stoppen met roken is echter zo makkelijk niet: als je lichaam smeekt om een sigaret, moet je wel heel stevig in je schoenen staan om daar geen gehoor aan te geven. Gelukkig is stoppen met roken nu ook weer niet onmogelijk, zeker niet met deze tips!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Steun van je omgeving
  • Nieuwe hobby's/bezigheden

Stappen

  1. Bedenk of je er klaar voor bent

    Veel mensen nemen zich voor om op 1 januari van het nieuwe jaar te stoppen met roken. In veel gevallen loopt dat al binnen een paar weken mis. Waarom? Omdat je niet hebt gekeken of je wel klaar was om te stoppen. Als je klaar bent om te stoppen, dan wil je daar direct mee beginnen en niet op een dag als 1 januari.

    Om er achter te komen óf je klaar bent om te stoppen met roken, is het handig om eerst uit te zoeken waarom je überhaupt rookt. Je kunt bij jezelf nadenken wanneer en waarom je begonnen bent, maar ook over de rol die roken nu nog in je leven vervult.

  2. Oriënteer je op de mogelijkheden

    Heb je het gevoel dat je klaar bent om te stoppen met roken? Oriënteer je dan eens op de mogelijkheden. Lees boeken over roken, over wat het met je lijf doet en over elke mogelijkheden er zijn om te stoppen. Het gaat er niet om dat je ze allemaal gaat volgen, het gaat er om dat je weet wat er te koop is en dat je inzicht krijgt in wat wel werkt, en wat niet. Zo kun je jezelf straks veel ellende en frustratie besparen. Probeer tijdens je oriëntatie een manier te vinden die je aanspreekt. Dat kan 'cold turkey' zijn, maar mag ook met hulpmiddelen.

  3. Kies een dag uit

    Een dag uitkiezen heeft op zich wel zin: het is goed als je jezelf kunt voorbereiden op wat er komen gaat. Kies dus een stopdag uit, noteer die in je agenda, vertel 'm tegen je vrienden en familie en herinner jezelf er regelmatig aan: dat is de dat waarop jij gaat stoppen met roken.

  4. Maak een stopplan

    Stoppen met roken is op zich al moeilijk genoeg, dus zorg ervoor dat je een plan hebt. In dat plan neem je in ieder geval op:

    • Je net bedachte stopdatum
    • De moeilijkste situaties als niet-roker, bijvoorbeeld de pauze op het werk of een feestje. Bedenk hoe je de behoefte aan een sigaret in deze voor jou moeilijke situaties kunt vermijden
    • Je vaste rookmomenten en alternatieven: nam je vroeger na het eten altijd een sigaret? Probeer dan eens om een paar weken een half uurtje later te eten en voor het eten te sporten. Je ritme verandert daardoor en het sporten zorgt voor meer behoefte aan gezonde dingen
    • Beloning: als je stopt met roken, verdien je een beloning. Bedenk iets en stel jezelf dat in het vooruitzicht. Zorg er wel voor dat het iets bijzonders is, want het moet natuurlijk wel de moeite waard zijn!

    Eventueel kun je ook de voordelen van het stoppen nog meenemen in je plan. Denk aan een betere gezondheid, minder rimpels, langer leven, een frissere adem en meer geld.

  5. Kom de eerste dagen door

    De eerste dagen zijn het moeilijkst: je lichaam moet nog heel erg wennen, je bent nog heel erg bezig met het (niet) roken en hebt eigenlijk nog meer behoefte aan sigaretten dan eerst. Hoe kom je je eerste dagen door? Zorg er in ieder geval voor dat je geen sigaret meer in huis hebt. Verstop asbakken en aanstekers en vermijd de moeilijke momenten en situaties uit je stopplan. Ga iets doen, bijvoorbeeld een stukje fietsen. Probeer je zinnen te verzetten en als dat niet lukt, denk dan weer terug aan de voordelen van het niet roken én je beloning.

    Als je op deze manier in ieder geval de eerste week maar door kunt komen, ben je al over een eerste drempel heen.

  6. Vertrouw op je support groep

    Stoppen met roken hoef je niet alleen te doen. Er zijn meestal wel mensen in je omgeving die je graag een hart onder de riem steken. Familieleden die je graag nog even bij zich hebben, of collega's die ook proberen te stoppen. Probeer van die mensen een groep samen te stellen die je steunt tijdens je stopproces. Je zult merken dat het dan makkelijker is om vol te houden, ook tijdens die moeilijke momenten!

  7. Zoek hulp

    Lukt het je niet om zelf van het roken af te komen? Zoek dan hulp. Er zijn tegenwoordig allerlei programma's die je kunnen helpen te stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan cursussen, workshops, maar ook speciale behandelingen of bijvoorbeeld acupunctuur. Informeer ook altijd even bij de huisarts; het zou zo maar kunnen zijn dat er iets vergoed wordt door je zorgverzekeraar!

  8. Wees niet bang om fouten te maken

    Het zou natuurlijk het allermooist zijn als je in één keer helemaal van het roken af bent. De kans dat dat gebeurt bestaat, maar is niet voor iedereen even groot. Wees daarom niet te hard voor jezelf als je je uiterste best doet, maar toch een keer terug valt in je oude gedrag. Geef het dan ook niet op, maar begin gewoon weer opnieuw, eventueel met hulp van buitenaf.

Do's

  • Vertel mensen dat je gestopt bent met roken. Dat maakt de drempel om toch weer een sigaret te pakken een stuk hoger
  • Bereken eens wat je bespaart als je niet meer rookt en kijk wat je voor dat bedrag kunt doen. Het zou zo maar kunnen zijn dat je jaarlijks een flinke, luxe cruise wegpaft
  • Spreek met je huisgenoten/gezinsleden af dat er binnen niet meer gerookt mag worden. Dat is frisser en maakt het minder makkelijk om er toch eentje op te steken

Don'ts

  • Stop niet omdat anderen willen dat je stopt, maar omdat je er zelf aan toe bent
  • Denk niet te negatief; stoppen is moeilijk, maar je zult niet de eerste zijn die er na de eerste poging (of juist na de honderdste poging) mee gestopt is
  • Sla het tussenstation van 'minderen' liever over, anders blijf je toch maar bezig met roken, waardoor het moeilijker wordt om ook daadwerkelijk te minderen

Bron

Stivoro (opgeheven)
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!