Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe haal ik meer uit mijn leven met NLP
3

Hoe haal ik meer uit mijn leven met NLP

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe haal ik meer uit mijn leven met NLP
Omgaan met mensen betekent dat je moet omgaan met emoties, denken, gevoelens en gedrag. Met die van jezelf én die van anderen! Soms is dat best moeilijk, maar het leven wordt - zodra je jezelf wat beter kent - steeds makkelijker. Anna van Leeuwen ontwikkelt trainingen persoonlijke groei en zij is trainer Interculturele NLP. Dat staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en gaat over intrapersoonlijke en interpersoonlijke communicatie. Simpel gezegd geeft NLP je een persoonlijke gebruiksaanwijzing voor de omgang met jouw wereld. Hoe haal ik meer uit mijn leven met NLP? Een lesje persoonlijke groei van een dijk van een trainster.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Jezelf
  • Ruimte om je heen
  • Beweging
  • Verbeeldend vermogen
  • Flexibiliteit
  • Vermogen tot accepteren

Stappen

  1. Begrijp het achterliggende idee

    Voordat je kunt leren hoe je meer uit je leven haalt met NLP is het handig om eerst eens te kijken naar wat het is. Wat is NLP?

    Anna: "NLP is een verzamelnaam voor een hoeveelheid vaste patronen die mensen gebruiken bij het waarnemen, bij het verwerken van informatie (in hun hoofd) en bij de aansturing van hun gedrag (motivatie). Er zijn twee soorten NLP en de een gaat wat dieper dan de ander. ‘Gewone’ ofwel Amerikaanse NLP beperkt zich in hoofdzaak tot 'vaste' patronen, die vooral gericht zijn op normen waarmee je jezelf in je omgeving manifesteert. Interculturele NLP gaat verder. Een dergelijke training geeft ook inzicht in hoe die NLP-patronen met elkaar samenhangen en hoe zij elkaar onderling beïnvloeden. Daarmee gaat die eerste vooral over hoe jij als individu omgaat met je omgeving. Interculturele NLP betrekt daarbij ook de groep, het gaat dus over de interactie tussen individu, groep en omgeving."

  2. Onthoud de begrippen analoog en digitaal

    Interculturele NLP is de NLP van trainer Anna. Daarin staan twee begrippen centraal: analoog en digitaal. Wat dat precies is?

    Anna: "Beide begrippen gaan over de aansturing van gedrag. Dus over de basis. Over de manier van waaruit je de wereld benadert, over de achterliggende patronen van je zijn en handelen. Door wat laat jij je leiden? Door je gevoel of je verstand? Als jij analoog in het leven staat, dan ben je een gevoelsmens. Je zit vooral in je lijf, luistert goed naar je gevoel en laat je daardoor leiden. Ben je daarentegen 'een digitaal mens', dan ben je vrij rationeel. Eerst overdenken, dan doen. Je zit dus veel in je hoofd. Ook handig om te weten is dat bij iemand die analoog is ingesteld, de rechter hersenhelft dominant is. Bij iemand die digitaal is, is dat juist de linker hersenhelft. De rechterhelft stuurt dus de analoge gevoelsmatige processen en de linker hersenhelft juist de digitale, de rationele."

  3. Doe deze oefening

    Hoe weet jij nu of je jezelf analoog aanstuurt of digitaal? Met andere woorden: laat jij je meestal leiden door je gevoel of door je verstand? Dat hier het woordje 'meestal' staat, is niet voor niets. Achter de Interculturele NLP schuilt een interessant model waarmee je jezelf kunt schalen, ofwel een plek kunt geven op alle dimensies van de twee uitersten analoog en digitaal. "Dat model, dat krijg ik met een hoedoe niet verteld", merkt Anna lachend op. "Maar middels een eenvoudige oefening kun je op elk moment nagaan of jij jezelf analoog of digitaal aanstuurt."  Ben jij nu analoog of digitaal? Dat bepaal je zo:

    Stap 1: 

    • Zoek een plek waar je - een armlengte om je heen - de ruimte hebt om rond te draaien.
    • Ga zo staan dat je voeten vooruitstaan, ietsje uit elkaar en houd de knieën lichtjes gebogen.
    • Steek nu je arm uit, kijk over je arm heen naar de plek waar je vinger naartoe wijst. 
    • Nu draai je je arm zover mogelijk naar achteren terwijl je over je vinger heen kijkt naar hoe ver je komt.
    • Onthoud de plek in de ruimte waarnaar je vinger nu wijst en draai je arm terug naar voren.

    Stap 2:

    Sluit je ogen en maak nu het beeld of de film van wat je zojuist hebt gedaan. In gedachten draai je je arm dus opnieuw naar achteren.

    Stap 3:

    Open nu je ogen en draai je arm weer naar achteren. Hoe ver kom je nu? Net zo ver als de eerste keer of verder?

  4. Stel vast dat je analoog bent of digitaal

    Reikt je arm verder dan de eerste keer, dan zit je er op dit moment analoog in. Je beelden brengen je namelijk altijd verder dan waar je al bent.

    Kom je net zover als daarstraks, dan zit je er op dit moment digitaal in. Je hebt gewoon gedaan wat je is gevraagd. Waarschijnlijk ben je nu ook allerlei redenen aan het verzinnen voor het feit dat je arm niet verder kwam...

  5. Ga na hoe je in het leven staat

    Hm. Leuk. Maar Anna, wat betekent dat nou?

    "Iemand die analoog in het leven staat, is in contact met zijn gevoel. Voor zo iemand is het leven een geleidelijk proces van vallen en opstaan. Door middel van beelden of gevoelens geef je betekenis aan nieuwe ervaringen precies zoals je deed toen je nog een kind was. Een analoog persoon is nieuwsgierig naar het leven en neemt dat zoals het komt. Iemand die digitaal in het leven staat, interpreteert de wereld op een compleet andere manier. Hij of zij is in contact met het denkvermogen en de wereld krijgt betekenis vanuit eerdere ervaringen. Dat doe je bewust of onbewust en niet voor niets. Digitaal zijn houdt mensen waar ze zijn. Digitaal gestuurde mensen houden de situatie liever zoals die is anders komt de veiligheid in het geding."

  6. Ga na wat dit in het dagelijks leven betekent

    Analoog of digitaal? Wat betekent dat concreet? Ofwel: in het dagelijks leven?

    "Iedere ontmoeting die een mens aangaat, begint digitaal. Met vragen als: ‘Mag ik hier zijn?’ of 'En wie ben jij dan wel’. Pas als duidelijk is hoe de vork in de steel zit (je bent veilig en je mag er zijn met je inbreng), kun je elkaar ontmoeten en is er ruimte om het leuk te hebben met elkaar. Het analoge proces is er eentje van 'Wat willen wij met elkaar?', 'Hoezo willen we dat?' en vervolgens 'Hoe pakken we dat aan?' Beide processen spelen altijd als twee of meer mensen elkaar ontmoeten en het gebeurt vaak onbewust. Zowel de analoge als digitale processen zijn nodig. De een zorgt voor continuïteit (digitaal), de ander voor verandering (analoog)."

  7. Speel ermee

    Oké, wat kan ik met de wetenschap dat ieder mens zich analoog of digitaal aanstuurt?

    "Als jij zicht hebt op deze analoge en digitale processen, dan kun je ermee spelen. Afhankelijk van je doel, kun jij je omgeving beïnvloeden. Digitaal kun je processen stilleggen zodat je een situatie kunt uitdiepen of verbreden, maar het tegenovergestelde kan ook. Faciliteer je het proces van elkaar ontmoeten naar analoog, dan kun je de koers binnen de gegeven situatie radicaal omgooien. Je kijkt met een open en creatieve blik naar de toekomst. Je slaat gemakkelijker nieuwe wegen in en gaat goed om met verandering, ook binnen jezelf."

    Iemand die de ins en outs van (Interculturele) NLP kent, leert zichzelf goed kennen. Tijdens een training ontdek je wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Je leert ook waar te nemen hoe dat zit bij anderen. Weten wat jou en anderen motiveert, wat doelen zijn en hoe je die het beste samen of alleen kunt realiseren, maakt het leven gemakkelijker. NLP geeft je een gereedschapskist om met alles wat er op je afkomt, om te gaan.

Do's

  • Wil beter! Sta open voor verandering

Bron

Interview met Anna van Leeuwen, trainer Interculturele NLP

het vingertruucje van Anna

door Anouk Wanders op 15-09-2010 13:58
Ik heb de test gedaan en ik vond het verbazingwekkend dat ik de tweede keer inderdaad een stuk verder kwam!
Ik weet alleen niet of ik zo strak onder te brengen ben in die 2 stukjes. Kan het ook een beetje van allenbei zijn?

het vingertruucje van Anna

door Adine Faber-Versluis op 15-09-2010 17:35
Als ik het goed begrijp, is het echt een momentopname, er staat ook 'meestal', dus wat je zegt zou goed kunnen. Wel grappig; ik heb het ook even geprobeerd en hoewel ik de eerste keer echt uitgerekt heb, kwam ik de tweede keer toch verder!
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!