Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe herken ik een midlifecrisis
5

Hoe herken ik een midlifecrisis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe herken ik een midlifecrisis
Je bent veertig en je verliest je kop aan een meisje of jongen van 25. Je koopt een Ferrari en zegt je baan radicaal vaarwel. Stereotype midlifecrisis. Een kwart van de vrouwen en mannen heeft er last van. Waar de man het roer drastisch omgooit, kiest de vrouw voor verdieping. Wat is een midlifecrisis en hoe herken je de signalen?

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Duidelijke koers
  • Een zinnig leven
  • Zelfkennis

Stappen

  1. Weet wat het precies is

    De midlifecrisis is:

    • een indringende fase (identiteitscrisis)
    • die plaatsvindt op de helft van het leven
    • en zich kenmerkt door het groeiende besef dat het leven eindig is en nog niet alle doelen zijn behaald.

    De midlifecrisis kan ontstaan door een negatief antwoord op belangrijke levensvragen, zoals:

    • Heb ik in het leven bereikt wat ik wil?
    • Heb ik gedaan wat ik wil?
    • Leid ik het leven dat ik altijd al gewild heb?
    • Ben ik eigenijk wel in staat om iets te bereiken?

    Ben je rond de veertig, ontevreden met je leven en maken de negatieve antwoorden op de vragen hierboven je rusteloos en nog stemmiger? Pas op: je kunt ten prooi vallen aan de midlifecrisis. Dat betekent dat je de neiging kunt krijgen om het roer radicaal om te gooien. De kans bestaat dat je er met een jonger iemand vandoor zult gaan, dat je gaat emigreren en je baan radicaal vaarwel zegt of dat je je zult gaan storten in een roekeloos leven. 

  2. Weet wanneer die kan toeslaan

    De midlifecrisis ontstaat zo rond je veertigste levensjaar. Maar hij kan al beginnen bij iemand die achter in de dertig is en hij komt voor tot ongeveer het vijftigste levensjaar. De stormachtige levensfase kan twee tot tien jaar duren. De meeste vrouwen overkomt het als ze tussen de veertig en vierenveertig jaar zijn.

  3. Maak de balans op, maar blijf er niet in hangen

    De midlifecrisis is een identiteitscrisis. De veertiger die een enorme (lees: onbeheersbare) drang voelt om het roer om te gooien of verandering aan te brengen in de bestaande patronen van werk, relatie en levensstijl heeft er last van. Die drang komt voort uit onvrede een allesoverheersend leeg gevoel. Het antwoord op de vragen bij stap 1 was 'nee' en je voelt je waardeloos. Ineens is daar het stemmige gevoel van: Is dit nu alles? En je voelt een onbeheersbare drang tot verandering, want het is nu of nooit

    Iedereen maakt zo halverwege het leven de balans op van zijn leven. Maar zolang je er niet in blijft hangen is er niks aan de hand. Eigenlijk is het een prima tijdstip om je leven grondig te overdenken, want nu is er nog tijd zat om in te grijpen of bij te sturen! Het opmaken van de balans van het het leven gaat mis op het moment dat je maar blijft piekeren, je verveeld, afgestompt en nutteloos voelt en depressief wordt. De wens tot verandering kan dan omslaan in een moeten. Daar is ie dan: de midlifecrisis. En nu moet je oppassen, want de drang tot het onherroepelijk inlossen van wensen en verlangens kan:

    • Bestaande relaties onder druk zetten.
    • Het risico op onomkeerbare foute besluiten verhogen.
    • Financiele schade veroorzaken.
    • Emotionele schade ligt op de loer.

    Kortom: je wordt kwetsbaar voor jezelf.

  4. Ga na of je tot de risicogroep behoort

    Niet iedereen krijgt te maken met de midlifecrisis. Wel of niet hangt af van: je persoonlijkheid en de omgevingsfactoren. Zo'n 25% krijgt er in die mate last van dat het negatieve gevolgen krijgt. De overige 75% ervaart de symptomen ook, maar bij hen loopt het niet uit de hand. Je hebt de grootste kans op een midlifecrisis als je:

    • vastzit in je werk,
    • vastzit in je relatie,

    Kortom als je je verveeld en afgestompt voelt.

  5. Herken de signalen

    De veertiger die plots een baardje laat staan, een leren jasje koopt, gaat ronken op een Harley en er vandoor gaat met een meisje dat zijn dochter had kunnen zijn. Stereotype midlifecrisis. Vrouwen hebben er ook last van, maar zij pakken het vaak minder drastisch aan en dat komt door hun verantwoordelijkheidsgevoel. De kans dus dat een vrouw er met een 'lekker jong ding' vandoor gaat, is aanzienlijk kleiner. De meeste vrouwen in hun midlife kiezen voor de verdieping: ze gaan een cursus volgen of verdiepen zich in spirituele zaken.

    De gemeenschappelijke deler bij de symptomen van een midlifecrisis is het gevoel van NU of NOOIT. De drang om ten volle van het leven te gaan genieten juist omdat het eindig is. De wil om te ontsnappen aan de monotonie, de leegte en sleur. Nog even jong willen zijn en zichzelf kunnen bewijzen.

    Hieraan herken je de midlifecrisis:

    • Intense behoefte om een langgekoesterde droom nu eindelijk eens te gaan verwezenlijken.
    • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
    • Heimwee naar jongere jaren.
    • Hernieuwde aandacht voor verschijning en uiterlijk.
    • Het nemen van ondoordachte beslissingen die het leven ingrijpend kunnen veranderen.
    • De aanschaf van kostbare zaken zoals een peperdure auto, een jacht of juwelen.
    • De behoefte om zich af te zonderen van anderen of juist een ander soort vrienden op te zoeken.
    • Ineens elke avond van huis zijn.
    • Nadenken over emigreren.
    • Heil zoeken bij spirituele stromingen, zelfs sekten.
    • Doen van riskante beleggingen en investeringen.
    • Toevlucht zoeken tot alcohol en pillen om een gevoel van zinloosheid te verdrijven.
    • Plotseling een verre reis maken.
  6. Bedenk wat je gelukkig maakt

    Om te voorkomen dat je blijft hangen in een negatief antwoord op belangrijke levensvragen moet je je afvragen wat je gelukkig maakt. Vervolgens probeer je om dat alsnog te gaan realiseren. Geef er meer prioriteit aan dan je tot nu toe gedaan hebt.

    Ben jij zo iemand die niet weet je gelukkig maakt? Nog niks aan de hand, laat de momenten waarop het leven mooi was de revue passeren. Wanneer was dat, wat deed je toen precies? Analyseer dit en beleef het opnieuw.

    Als je altijd je dromen leeft, raakt de midlifecrisis je niet.

Do's

  • Leef je dromen
  • Voorkom dat je afgestompt raakt
  • Hou je leven spannend

Don'ts

  • Er in blijven hangen

Meer uitleg

midlife

door Deborah Ziggers op 16-06-2011 16:24
Ik ken een vrouw in en midlifecrises.
Ze vertelt nogal veel over haar familie. Daar is ze vrij negatief over ( sinds die crises). Maar nu begint ze zulke vreemde verhalen te vertellen, zelfs dingen waar ik van weet dat ze niet kunnen kloppen. Omdat ze zo overtuigend overkomt, merk ik dat veel mensen die verhalen wel geloven. Ze is depressief en gebruikt anti depressiva. Hoort het verzinnen van echt wel kwalijke verhalen bij een midlife, of is er iets heel anders aan de hand? Hoe kan ik haar helpen? Kan ik zeggen dat de verhalen niet kunnen kloppen, is ze zich daarvan bewust of doet ze het opzettelijk en is blij met de schade die ze aanricht?
Help!

midlife

door C Meijvogel op 30-06-2011 15:57
hoi ei,
heel goed, dat je hebt gemerkt, dat de uitspraken van je bekende sinds haar crisis zijn veranderd (negatiever geworden). ik vermoed, dat je bekende in gedachten al bezig is, zich af te koppelen van haar familie/partner. deel van dat proces is het steeds negatiever gaan zien van die dingen en mensen, die je uit je leven wilt verwijderen. ook als dat betekent, dat je je eigen en gemeenschappelijke geschiedenis nieuw gaat schrijven. zo maak je het voor jezelf makkelijker, er tussen uit te piepen en bovendien zijn de omstanders na een tijdje klaargestoomd, je daar volledig bij te ondersteunen, want bij 'zo'n familie/vrouw/man, daar houd je het toch niet uit!'. op die manier hoeft de vertrekkende persoon zich niet schuldig te voelen, want dat is geen lekker gevoel. of je wat bereikt met tegenspreken en haar erop te wijzen, dat ze enige tijd geleden nog helemaal/redelijk gelukkig was met precies diezelfde mensen, die ze nu de grond in stampt? het kan best zijn, dat jij vanaf dat moment ook tot de vijand gaat horen. waartoe je haar misschien wél kunt manen, is voorzichtig te zijn en niet alles (en iedereen) impulsief en er zonder over na te denken overboord te gooien. zij bevindt zich in een krisis en het is daarom raadzaam eerst maar een pas op de plaats te maken. tenslotte ga jij ook niet met koorts naar de bank om een lening of hypotheek af te sluiten, maar wacht je af, tot je je weer beter voelt, toch ?
ik geloof niet dat ze het met opzet doet, het is een van de vele manieren van mensen, met problemen en onrust in zichzelf om te gaan: de schuld op de anderen te schuiven. en daar hoort soms ook bij, dat de waarheid wordt verdraaid.

midlife crisis

door Miranda van Duren op 10-11-2011 23:33
Hallo,

Met verbazing heb ik alle punten gelezen.Ik herken er veel van bij mijn partner alleen heeft hij geen oog voor jongere vrouwen. Wel ggeft hij aan heimwee te hebben naar vroeger, zijn we idd 2 jaar geleden ge-emigreerd, moest hij een dure auto en is altijd moe. Daarnaast is zijn libido heel laag, in het begin van onze relatie niet.Ik vraag me af of ik hem er mee kan helpen want het legt best wel een druk op onze relatie,met name zijn libido....hij wordt in maart 42, iemand tips???

midlife crisis

door Roger op 03-12-2011 16:19
Dag djemm,

Ik reageer even vanuit mijn positie als veertig jarige man die vermoed dat hij ook midlife verschijnselen heeft.

Ik herken een aantal zaken die ook tussen mij en mijn vrouw spelen. Hoe lastig het ook is, eerlijk en open communicatie is het meest belangrijk. Uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat het de kern van je relatie aanspreekt. Probeer verwijten te voorkomen en bezie het als een toestand van je partner vergelijkbaar als een cyclus waar vrouwen ook in kunnen geraken. Ik maak hierbij een vergelijking met de overgang, misschien gek maar toch. En vooral tijd investeren en reserveren voor elkaar. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!