Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe kies ik een coach uit

Hoe kies ik een coach uit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 21 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kies ik een coach uit
Een coach inschakelen is niet alleen meer weggelegd voor de happy few die bijvoorbeeld via het werk aan een coach gekoppeld worden, maar voor iedereen die zich graag op het persoonlijke of professionele vlak wil ontwikkelen. Coaching helpt je namelijk verder en helpt je dingen op een andere manier te bekijken. Met een coach kun je leren nog meer jezelf te zijn en nog meer gebruik te maken van je eigen talenten en mogelijkheden. Maar hoe kies je een coach uit die bij je past? Coach Petra Megens helpt professionals zichzelf te ontwikkelen door middel van telecoaching, coaching door de telefoon, en vertelt waar je op moet letten als je een coach kiest.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Gezond verstand
  • Internet
  • Pen en papier
  • Tijd

Stappen

  1. Weet waarom je een coach wilt

    Een coach is geen antwoord op al je problemen: een coach helpt JOU om je problemen op te lossen of je leven een andere richting te geven. Zorg er dus voor dat je weet waarom je een coach wilt. Petra Megens: ‘Een coach is eigenlijk een privé-leraar of –trainer. Je zet hem of haar in wanneer je wilt groeien in je vak of bedrijf, maar zelf (nog) niet genoeg zicht hebt op de stappen die je daarvoor kunt en wilt zetten.’ Kortom; je moet wel willen!

  2. Noteer wat jij van een coach verwacht

    Om direct de juiste coach uit te kiezen, is het praktisch als je weet wat je van de coach verwacht. Waar werk je naar toe? Wil je dat de coach je een bepaalde termijn begeleidt, of gaat het om een lopend traject? Breng je verwachtingen in kaart en bedenk voor jezelf alvast wat voor werkwijze hier het beste bij zou passen. Je kunt kiezen voor een ‘traditionele’ coach die bij je langskomt of waar jij bij langsgaat, of bijvoorbeeld een telecoach of sms-coach. Als je vindt dat jouw coach een bepaalde opleiding of achtergrond moet hebben, laat dit dan zeker meewegen in je beslissing. Maak je blikveld echter niet te beperkt. Je moet een coach ook in staat stellen om nieuwe inzichten aan te dragen!

  3. Maak tijd

    Als je aan een coachtraject wilt beginnen, zul je hier tijd voor vrij moeten maken. Petra Megens: ‘Je professionele en persoonlijke doelen verwezenlijken kost tijd, aandacht, energie en toewijding. Een goed coachtraject maakt je professioneel (en persoonlijk) sterker, steviger, meer jij. Dat kan enorm veel opleveren: meer tijd, meer werkplezier, meer geld, meer klanten... Zonder goede coach zou je veel meer energie moeten investeren om tot hetzelfde resultaat te komen.’ Een coachtraject is dus eigenlijk een tijdsinvestering die je uiteindelijk op allerlei vlakken meer oplevert. Maak er daarom tijd voor vrij in je planning en kijk aan de hand daarvan welke coachingsmogelijkheden er zijn.

  4. Zoek coaches op Internet

    Neem de tijd om op je gemak op Internet naar coaches te zoeken. Abonneer je op hun nieuwsbrieven, bekijk welke websites je aanspreken en zoek naar een werkwijze die aansluit op het rijtje dat je in de vorige stap gemaakt hebt. Een handig startpunt hiervoor is het NOBCO register. Hier kun je coaches op regio, op naam of op specialiteit zoeken. De coaches die in dit register vermeld worden hebben een gedegen opleiding gevolgd en beschikken over aantoonbare coachervaring. Dat wil echter niet zeggen dat iedere goede coach zich heeft aangemeld bij het NOBCO, dus staar je hier niet blind op!

  5. Vergroot je zoekveld

    Als je graag met je nieuwe coach aan één tafel wilt zitten, dan is het praktisch om een coach in de buurt te zoeken. Als je dit niet zo belangrijk vindt, verruim dan je blik en kijk naar de verschillende opties. Telecoaching is hier slechts één van de mogelijkheden. Zorg ervoor dat je je prettig voelt bij de manier van coaching.

  6. Verdiep je in de achtergrond van je coach

    Ook een coach leert van zijn of haar ervaringen. Het is daarom niet gek om goed te kijken wat de achtergrond is van de coach die je op het oog hebt: wat voor opleiding heeft hij of zij gevolgd? Heeft hij of zij enige kennis van jouw vakgebied? Hoeveel ervaring heeft de coach? Het zoeken van een coach kun je gedeeltelijk vergelijken met het zoeken van een nieuwe werknemer: je coach zal (tijdelijk) heel dicht bij je komen te staan en het moet wel iemand zijn die je ligt en waarvan je het idee hebt dat je ook wat kunt leren. Petra Megens: ‘Een coach moet jouw taal verstaan en jouw wereld begrijpen. Dat is de klik die je nodig hebt om te weten dat de coach zich kan richten op jouw ontwikkelingsproces. Dat kan soms een andere ontwikkeling blijken te zijn dan waar je de eerste instantie aan dacht.’ Staar je daarom niet blind op vakgebied, maar ga zeker niet in zee met een coach waar je niet vanaf het begin al een klik mee voelt.

  7. Vraag een kennismakingsgesprek aan

    Coaching is heel persoonlijk en het kan zijn dat de stijl van een coach je niet aanspreekt, of dat jullie als het ware een andere taal spreken. Wees daarom niet bang om een kennismakingsgesprek aan te vragen voor je met een coach in zee gaat. Petra Megens: ‘In zo’n gesprek kun je vaak al heel goed inschatten of deze coach bij jou past. Veel coaches en coachingbureaus bieden zo’n eerste gesprek gratis aan.’ Als het gesprek goed uitpakt, dan kun je met de coach aan de slag gaan!

  8. Reflecteer op je keuze

    Wanneer weet je of je de juiste coach gekozen hebt? Petra Megens: ‘Als je je na verloop van tijd in het coachtraject sterker, steviger, ‘meer jij’ voelt.’ Kortom, pas nadat je je keuze gemaakt hebt zul je écht weten of je de juiste coach gekozen hebt. Uiteindelijk gaat het er namelijk om of de coach die je gekozen hebt ook goed voor jou is en jou helpt het werk te doen door je in de juiste richting te leiden. Reflecteer daarom op je keuze en wees niet bang om op zoek te gaan naar een nieuwe coach als je toch niet het idee hebt dat je in staat bent het maximale uit je sessies te halen.

Do's

  • Neem de tijd om een coach te zoeken
  • Vraag altijd eerst een kennismakingsgesprek aan
  • Wees niet bang om ‘over te stappen’ naar een andere coach

Don'ts

  • Verwacht niet dat een coach het werk voor je doet; de coach is er alleen om jou te motiveren en te stimuleren om anders tegen dingen aan te kijken
  • Verwar een coach niet met een therapeut; een coach richt zich op ‘nu’ en de toekomst en helpt je niet specifiek met het verwerken van oud zeer

Bron

Petra Megens is dé telecoach voor professionals. Onder de naam Petra Megens Coaching helpt zij mensen te doen wat ze het liefste doen. Ze schreef tevens het in 2007 verschenen boek ‘Knetterdruk’.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!