Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe word ik een optimist

Hoe word ik een optimist

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik een optimist
Positief in het leven staan, zorgt voor geluk. Dat willen we allemaal wel! Gelukkig kan iedereen een optimist worden. “Een positieve houding is een keuze. Een optimist kiest ervoor om dubbel gewicht aan de positieve gebeurtenissen toe te kennen, een pessimist weegt de negatieve gebeurtenissen dubbel zo zwaar”, aldus Leo Bormans, ervaringsdeskundige in het optimisme en schrijver van ‘100% positivo’ en ‘Geluk - The World Book of Happiness’. Volg onderstaande tips van Bormans op en word ook een ‘gelukkige positivo’. Het leven is leuk!

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Dosis energie
  • Lef
  • Doorzettingsvermogen
  • Enkele optimisten

Stappen

  1. Noem jezelf een optimist

    Een simpel gedachteverandering kan wonderen doen. Vanaf het moment dat je besluit jezelf een optimist te noemen, bén je het ook en zal het positief denken je een stuk makkelijker afgaan. Dus niet: ‘ik wil positiever denken’, ‘ik kijk op een positieve manier naar het leven’ of ‘ik probeer positief in het leven te staan’. Maar gewoon: ‘ik ben een optimist’; dan volgt de rest vanzelf.

    Credits foto: Robert Aichinger

  2. Zeg altijd goedendag

    De mens is een sociaal wezen. Contact met onze medemens is belangrijk voor onze (geestelijke) gezondheid. Een van eenvoudigste manieren van contact maken, is groeten. Volgens psychologen geeft een simpel ‘goedendag’ beide betrokkenen een warm en positief gevoel. Word dus een actieve groeter: maak oogcontact, glimlach, knik en zeg ‘goedendag’.

  3. Lees voor

    Samen naar een mooi verhaal luisteren, zorgt voor plezier, geborgenheid en een flinke portie positieve energie. Dat is bij kinderen zo, maar bij volwassenen idem dito. Ga dus (weer) voorlezen, aan kinderen, je partner, vrienden, familie of mensen in de buurt. Voorlezen kan overal, kost vrijwel niets en iedereen wordt er vrolijk ervan. Jij dus ook.

  4. Koester je vrienden

    Vrienden heb je in alle soorten en maten. Hoe verschillend je vrienden ook zijn, één ding hebben ze gemeen: je hebt ze nodig. Maak jezelf en de ander blij door te investeren in de vriendschap. Dit kan op allerlei manieren. Een sms’je sturen om succes te wensen voor een moeilijke presentatie. Even bellen om te vragen hoe dat sollicitatiegesprek is verlopen? Je kunt je vriendschappen een boost geven door ze te tellen. Maak een lijstje met drie categorieën: close friends, goede vrienden en vrienden. Denk vervolgens na over wat jouw eigen definitie van vriendschap is en hoe jij invulling wilt geven aan een vriendschap. Wees vervolgens die vriend of vriendin en koester je vriendschappen.

  5. Verras anderen

    Iedereen houdt ervan om verrast te worden met iets leuks. Doe jezelf en een andere een plezier en zorg - niet alleen bij verjaardagen – voor verrassingen. Dit kun je onder andere doen volgens de ‘geheime vriendjes’-methode: met een groep mensen (familie, vrienden of collega’s) spreek je af elkaar de komende maanden te verrassen. Je trekt lootjes. De persoon die jij trekt, mag je de komende maanden op een verrassende manier verwennen. Geen ingewikkelde of kostbare dingen, gewoon iets leuks. Bijvoorbeeld: je collega houdt van wierook, jij prikt haar hele bureaustoel vol met lekker geurende stokjes. Je geliefde moet voor zijn werk allerlei moeilijke rapporten lezen - zware kost -, jij hangt het huis vol met vrolijke citaten, korte anekdotes en luchtige verhaaltjes. Van alles is mogelijk. Wees creatief. De ander mag natuurlijk van niets weten. Het resultaat: veel lol en een boel positieve energie.

  6. Kus veel en intens

    Kussen is gezond. Door te kussen, gebruik je 29 gezichtsspieren, verbrandt je calorieën, krijg je een boost antilichamen en bouw je meer weerstand op. Bovendien geeft een perfecte kus ons een euforisch gevoel. Aan de slag dus met die lippen.

  7. Zet ergernis om in verwondering

    Iedereen ergert zich weleens: de tram die weer te laat is, het rijgedrag van je mede-automobilisten, de lange rij bij de kassa. Je ergeren is menselijk en niet erg, mits je het maar niet te lang doet; het geeft enkel negatieve energie. Erger je niet!

    Beter is om je ergernis om te zetten in verwondering. Hoe komt het dat die tram altijd te laat is? Bel eens naar het vervoersbedrijf en informeer naar de oorzaak. Misschien kun je helpen een oplossing te vinden of heeft je melding alleen al een positief effect omdat daardoor het probleem bekend wordt. Als je je ergert, stel dan ‘wat-, hoe- en waarom-vragen’ en onderneem actie. Ook al wordt een probleem niet (helemaal) opgelost, je hebt het wel geprobeerd. En dat geeft altijd een fijner gevoel dan passief afwachten en dingen maar laten gebeuren.

  8. Blijf leren

    Wie leert, verrijkt zichzelf met kennis, ervaringen en daardoor ook zelfvertrouwen. Leren geeft een positief gevoel. Het mooie is dat er altijd wel iets te leren valt. Stel jezelf regelmatig de vragen:

    • Wat heb ik vandaag geleerd?
    • Wat kan ik nog bijleren?
    • Wanneer heb ik laatst iets voor het eerst gedaan?

    Je zult zien dat er dan allerlei nieuwe dingen op je pad komen en je het nodige bijleert.

  9. Zorg goed voor jezelf

    Een optimistisch mens is gezond. Een gezond mens is optimistisch. Wil je een ‘positivo’ worden, dan zul je goed voor jezelf moeten zorgen. Goed eten en drinken, voldoende beweging, maar vooral lekker slapen. Onvoldoende slaap zorgt voor fouten, ongevallen en een slecht humeur. Daar word je allemaal niet vrolijk van. Zorg daarom dat je dagelijks zeven à acht uur slaapt. Enkele slaaptips:

    • Volg een schema: ga altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.
    • Beweeg: loop, wandel of train minstens twintig minuten per dag.
    • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol: ze bevorderen de nachtrust niet.
    • Zorg voor ontspanning: neem een warm bad, doe aan yoga of laat je masseren. Het maakt niet uit wat je doet, zolang het je maar helpt je te ontspannen voor het slapen gaan.
    •  Slaap tot de zon opkomt: probeer de natuurlijk klok te volgen door met de kippen op stok te gaan en met ze op te staan.
  10. Wees een actieve optimist

    Zoals ook geldt voor je gezondheid, geldt ook voor optimisme: je zult je optimistische instelling moeten onderhouden. Een hulpmiddel om dit te doen is door jezelf niet als een passieve optimist te beschouwen, maar als een actieve reiziger. Je bent altijd onderweg en hebt een rugzak mee vol  spullen die je gebruikt om je positieve batterijen keer op keer op te laden:

    • Zelfvertrouwen: je voelt je gesterkt door kleine successen onderweg. Een manier om je zelfvertrouwen te vergroten, is door een zogenaamd tevredenheidsdagboek bij te houden. Schrijf op waar je tevreden over bent. Dat kan van alles zijn. Van de eindelijk de zolder opruimen tot aan de plantjes van de buurvrouw water hebben gegeven.
    • Eigenwaarde: ik verdien het leven en kan het zelf richting geven.
    • Humor: durf te lachen, veel te lachen. Lach! Heb je moeite om je gezicht te plooien in een glimlach, volg dan eens lachtherapie.
    • Goed gezelschap: omring je met mensen die inspireren en steunen en die in staat zijn opbouwende kritiek te geven.
    • Experimenteerdrang: blijf dingen proberen.
    • Durf: klamp je niet vast aan wat je gewoon bent of aan wat van je wordt verwacht. Durf los te laten, gooi het eens over een andere boeg

Do's

  • Kijk de kunst af: ga in je vriendenkring en familie na wie de optimisten zijn en bestudeer hoe zij met tegenslagen of ergernissen omgaan. Vraag optimisten om tips.
  • Omring je met optimisten; doemdenkers kun je niet gebruiken.
  • Maak (leuke) grappen: lach om jezelf, om andere, om situaties. Humor is goed voor het gemoed.
  • Heb geduld: je kunt niet van de ene op de ander dag het zonnetje in huis zijn. Een ‘positivo’ worden is een proces. Zie het ook zo en geniet van de weg die je aflegt.

Don'ts

  • Denk niet dat je als optimist of pessimist wordt geboren. Iedereen kan een optimist worden, jij dus ook!
  • Sla niet door: optimistisch zijn is goed, maar blijf wel altijd realistisch.

Bron

Het boek '100% positivo, het geheim van optimisme’ van Leo Bormans en het interview ‘U kunt nu beter in een vogelkijkhut zijn’, dagblad Trouw 24 december 2010.

Meer uitleg