Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe houd ik mijn hoofd koel als het knetterdruk is op het werk
5

Hoe houd ik mijn hoofd koel als het knetterdruk is op het werk

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe houd ik mijn hoofd koel als het knetterdruk is op het werk
Wie heeft het tegenwoordig nou niet knetterdruk? Zoveel te kiezen, zoveel te doen - bliep daar komt een mailtje en o, telefoon! Wat doe je wel, wat doe je niet? Waar moet je beginnen? Als het knetterdruk is, gaan we vooral heel hard werken-werken-werken. Maar dat hoeft niet. Het is zelfs niet goed. Vooral niet voor jou. Ken je het POWER-ritme? Het is het natuurlijke ritme voor gezond werken in deze hyperactieve tijd: Pauzeer, Orden, Werk, Excelleer en Recreëer. Het houdt je hoofd lekker koel.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Benodigdheden

  • Het boek 'Knetterdruk - werken in deze hyperactieve tijd'
  • Enig geduld (vooral met jezelf)

Stappen

  1. Pauzeer

    De eerste stap is pauzeren. Oftewel de eerste stap is geen stap, maar een pas op de plaats. Als het knetterdruk is op je werk, dan is pauzeren wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het het eerste wat je te doen hebt. Niet om een sigaret te roken, maar om goed om je heen te kijken.

    Hoe drukker het is, hoe sterker de reflex om impulsief te handelen. Daar komen ongelukken van. Dus neem je eerst rustig de hele chaotische situatie waar. Jouzelf, je omgeving, je doelen, je valkuilen, je werkstapel, je rommel.

    Train jezelf  om te beginnen met een pauze. Altijd. En vooral in de knetterdrukte.

  2. Orden

    De tweede stap is ordenen. Zodra knetterdrukte de macht overneemt, is orde het eerste dat ten onder gaat. Wanorde is een draaikolk waar je energie en creativiteit in verdwijnen.

    Je hebt mensen die van nature heel ordelijk zijn. De meesten echter moeten er bewust moeite voor doen, soms bijna tegen hun natuur in. De grootste misvatting op dit gebied, wijdverspreid onder de mensen, is dat ordenen een vervelende straf is.

    Kies eens de tegenovergestelde benadering. Orde scheppen kan zo leuk zijn! Je ruimte en tijd, je gedachten en ideeën worden er zo heerlijk fris van. De energie – dat is: jouw eigen energie - komt weer vrij. Bovendien is ordenen eigenlijk vrij gemakkelijk. Als je tenminste je doelen en middelen helder hebt, met andere woorden: als je weet wat je wilt, moet, kunt en mag. Vandaar dat pauzeren vooraf gaat aan ordenen.

    Een breekpunt in de knetterdrukte is dat ordenen tijd kost. En tijd heb je niet – denk je. Verzin manieren om ordenen weer realistisch, haalbaar en leuk te maken. Een zekere orde – niet teveel, maar wel genoeg om lekker te werken – levert meer op aan tijd en energie dan dat het kost. Daarmee sta je sterk in de knetterdrukte.

     

  3. Werk

    De middelste stap in de power-aanpak is werken. Doen wat de agenda dicteert, wat de klant wil, wat de baas zegt. De details heb je zojuist geordend; je weet dus wat je te doen staat. Maar ja, om dat in de knetterdrukte ook echt voor elkaar te krijgen, moet je wel een beetje zelfdiscipline en concentratie hebben. En daar zit hem de kneep. Want zelfdiscipline en concentratie zijn, na orde, de volgende slachtoffers van knetterdrukte.

    De leukste remedie hiertegen is flow. Het goede nieuws: mensen ervaren de meeste flow in hun werk. De voorwaarden: dat je bezigheden en verantwoordelijkheden lekker uitdagend zijn. Jouw vaardigheden en talenten moet je helemaal kunnen uitleven. Als je in flow bent, zijn je zelfdiscipline en concentratie op topniveau. En dan heb je weinig of geen last van de knetterdrukte.

  4. Excelleer

    Werkend in flow komt de volgende stap vanzelf. Excellent! Je zou het misschien niet direct denken, maar excelleren is een krachtig wapen tegen knetterdrukte. Als het knetterdruk is, is er per definitie meer te doen dan wat je al doet. Hoe drukker het is, hoe sterker je ervaart dat je niet genoeg doet. Voor een keer is dat wel te hebben. Maar als je (bijna) elke werkdag afsluit met het gevoel dat je niet genoeg gedaan hebt, ga je denken dat je je werk niet goed doet. Dat is funest. Vroeg of laat maakt dat idee je werkloos. Of ziek.

    Ken je de waarde van wat je doet, dan groeit je gevoel van eigenwaarde en ben je een minder makkelijke prooi voor knetterdrukte. Excelleren is het gevolg van flow. Excelleren is doen waar je goed in bent en goed zijn in wat je doet. De sleutel is je passie, en daarnaar mag je op zoek. Wat is er nou zo leuk aan jouw werk? Waar ben jij speciaal goed in? Wat kan jij niet laten, waar loop je warm voor, wat doe je zo graag dat je er voor zou betalen als het moest?

    Oefen jezelf om te merken (een pauze is handig ;-) waar jij goed in bent en plezier in hebt. Bouw dat uit. Merk ook 'kleine' dingen op: dat je rapport op tijd is, dat je een diplomatiek antwoord gaf op een lastige vraag, dat je de koffie zonder morsen serveerde. Oogst je beloning en geniet ervan – dan sta je sterk in de knetterdrukte.

  5. Recreëer

    De laatste stap in het werk is recreëren. Het is broodnodig: herstellen van de inspanning, je letterlijk ver-maken met iets fijns.

    Recreëren is je plichten loslaten en je verdiepen in een heel ander aspect van je bestaan. Sla je deze stap vaak over, dan ben je eenvoudig niet fit genoeg om weer aan het werk te gaan. Ook hier geldt weer: hoe drukker het is, hoe harder je deze stap nodig hebt, en bovendien: hoe meer je geneigd bent om hem over te slaan.

    Het eerste wat je moet leren is dan ook om deze stap überhaupt te zetten. Vergis je niet: het klinkt gemakkelijk, recreëren, maar dat is het niet altijd. Maak een lijst van vijftig fijne dingen om te recreëren ‘in het groot’ en in het klein, en in allerlei formaten daartussenin. Wat staat er op jouw lijst? Ski-vakantie, een kopje thee drinken met een collega van een andere etage, de hele zaterdag lezen, naar de sterren kijken, vijf minuten rustig ademhalen, zes maanden sabbatical? Maak je eigen lijst en houd hem dicht bij je, bijvoorbeeld op je bureaublad of in je agenda (al dan niet digitaal). Kijk er vaak op en vooral: doe wat er staat.

Do's

  • Breng genoeg structuur aan in de dagelijkse drukte om lekker te kunnen werken, spelen en leven.
  • Ontdek wat werkt voor jou. Er zijn al genoeg opruim- en time-managementboekjes om jezelf mee om de oren te slaan. Maar als het gemakkelijk was had je het al lang gedaan. Wat gaat jou goed af? Wat werkt voor jou? Dát werkt.
  • Loopt je hoofd om? Pak de vingers van je POWERhand en tel af: Pauzeer, Orden, Werk, Excelleer, Recreeër. Kies welke nu het meest aan de orde is.

Don'ts

  • Breng niet meer structuur aan dan je nodig hebt. Structuur is geen doel op zich. Lekker werken, spelen en leven wél.
  • Doe het niet zoals het hoort volgens het boekje, maar zoals het werkt voor jou.
  • Als je POWER aftelt op je POWER-hand, zorg dan dat je niet steeds uitkomt op die middelvinger.

Bron

Knetterdruk - werken in deze hyperactieve tijd. Thema, Zaltbommel, 2007.