Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Armoede » Hoe geef ik mijn oude spullen een goede bestemming

Hoe geef ik mijn oude spullen een goede bestemming

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Na elke verhuizing verzucht je weer: ‘Wat heeft een mens veel spullen.’ Oude kleren, meubels, speelgoed (van de kinderen), elektrische apparaten. Alles nog in perfecte staat, maar al jaren ongebruikt. De meeste dingen zijn opgeborgen in kasten of op zolder, zonder dat je er ooit nog naar omkijkt. Wil je je kasten én je hoofd leegmaken, maar vind je het zonde om alles gewoon weg te gooien? Denk duurzaam en behulpzaam. Laat een frisse wind waaien door je huis en maak een ander gelukkig met de spullen die jij niet meer gebruikt.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Internet
  • Een stofdoek
  • Dozen, kratten, tassen
  • Een auto met laadruimte
  • Geen nostalgische instelling

Stappen

  1. Onderzoek waar je oude spullen terechtkomen

    Zoek via internet, de buurtkrant of een tweedehands winkel uit waar jouw oude spullen terecht kunnen komen. Als je leest dat ingezamelde kleding direct naar bepaalde rampgebieden gaan of dat jouw oude mobieltje iemand in een derdewereldland kan helpen, word je vanzelf enthousiast. Het is minder erg om bepaalde spullen met een emotionele waarde weg te doen als je weet dat ze een goede bestemming krijgen. Het motiveert je des te meer om aan de klus te beginnen.

  2. Ruim je zolder of schuur op

    Het is geen klus die boven aan je ‘favourite-things-to-do’ lijst zal staan, maar het is wel bevredigend. Kies een druilerige zondagmiddag uit, trek een oude spijkerbroek aan en steek je handen uit de mouwen. Begin achter in je rommelhok en werk al stoffend en boenend naar voren toe. Tijdens het opruimen kun je dingen die je niet meer dagelijks gebruikt alvast opzij zetten. Op deze manier kom je erachter wat je allemaal hebt. Nog belangrijker: wat je wilt houden en wat niet.

  3. Zoek uit welke spullen je niet meer gebruikt

    Voor kleding geldt: heb je het een jaar niet gedragen, dan zul je het vermoedelijk ook niet meer aantrekken. Die skeelers die al drie jaar ongebruikt in de kast staan, staan daar waarschijnlijk de komende drie jaar nog. En dat tostiapparaat staat sinds je afstuderen alleen nog maar stof te vangen. Richt je niet alleen op de grote of dure dingen zoals meubels of een fiets die je niet meer gebruikt. Ook kapotte spaarlampen, oude boeken, kerstverlichting en scheerapparaten kun je prima recyclen.

  4. Sorteer de spullen die je weg wilt doen

    Bepaalde spullen hebben misschien emotionele waarde. Neem een (kleine) doos of krat waar je de dingen in doet die je écht graag wil bewaren. De andere spullen sorteer je per soort. Textiel en schoenen bij elkaar. Huishoudelijke apparaten en elektrische apparaten samen. Dit geldt ook voor meubels en gebruiksvoorwerpen. Bekijk welke spullen er hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Het verschil tussen hergebruik en recycling? Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt, al dan niet voor een ander doel. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product. Maak onderscheid tussen kapotte en werkende artikelen.

  5. Vind uit waar je jouw dingen heen kan brengen

    Elk dorp en elke stad in Nederland heeft een plek waar je jouw uitgezochte artikelen kwijt kunt. Denk aan: kledingcontainers, ophaalacties, winkels met tweedehands spullen, kerken. De websites van deze organisaties beschikken vaak over een zoekoptie. Zo kom je er snel en makkelijk achter waar de organisaties zich bevinden bij jou in de buurt. Weet je niet waar je met welke spullen heen moet? Bel de dichtstbijzijnde kringloopwinkel en vraag wat je met de spullen kunt doen. Zij kunnen je vaak meer vertellen en tips geven.

  6. Breng je spullen weg of laat ze ophalen

    Heb je alles in dozen en zakken staan? Vraag of iemand je kan helpen de spullen in een auto of aanhangwagen te plaatsen. Breng alles op een dag weg, dat kost je de minste moeite. Bedenk alvast welke route je gaat rijden. Zet de spullen die er het laatste uitgaan, als eerste in. Ben je niet in het bezit van een auto? Sommige kringloopwinkels halen ook spullen op. Voor de volgende keer: Laat op zolder een paar dozen staan waar je oude spullen in kan doen. Dan is het makkelijker om ze te sorteren en is de drempel lager om het weg te brengen.

Do's

  • Zoek eens op internet op wát je zoal weg kan gooien.
  • Neem een kordate houding aan.
  • Twijfel je over iets? Doe het weg.

Don'ts

  • Elk voorwerp dat je wilt weggooien uitgebreid bekijken. Dan ben je dagen bezig.
  • Spullen weggeven die kapot zijn.

Bron

Meer uitleg