Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Evenementen » Hoe organiseer ik een speel-o-theek

Hoe organiseer ik een speel-o-theek

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Speelgoed is duur en lang niet altijd even milieuvriendelijk gemaakt. Het verdwijnt vaak veel te snel achter in een kast, op zolder of op de vuilnisbelt. Voor kinderen is het saai om steeds met hetzelfde speelgoed te spelen. Maar er is een oplossing voor die problemen: de speel-o-theek! Je zoekt er speelgoed uit en neemt het mee naar huis om mee te spelen. En ben je toe aan iets nieuws? Dan ruil je het speelgoed gewoon weer om!

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

  • Een flinke ruimte
  • Een kinderrijke buurt met enthousiaste ouders

Stappen

  1. Zoek een locatie

    Zoek een locatie voor de speel-o-theek. Dat kan bij iemand thuis zijn, maar misschien kun je ook wel terecht in een wijkcentrum of op de basisschool in de buurt.

  2. Zorg voor een locatie voor de opslag

    Zoek een locatie waar je speelgoed dat niet uitgeleend wordt kan opslaan. Dat kan wel een flink deel van een zolder of garage in beslag nemen.

  3. Bepaal de openingstijden

    Bedenk wanneer de speel-o-theek open zal zijn, bijvoorbeeld iedere woensdagmiddag na schooltijd of eens in de maand op zaterdagochtend.

  4. Nodig kinderen en ouders uit

    Nodig alle kinderen uit van de flat, de straat of zelfs de hele buurt om langs te komen bij de opening van de speel-o-theek. Doe dit door briefjes op te hangen op prikborden van flats, buurtsupermarkten en op relevante digitale prikborden van buurtverenigingen. Vraag iedereen om een paar stuks speelgoed mee te nemen.

  5. Laat de kinderen het speelgoed kiezen

    Alle meegebrachte spullen worden uitgestald en natuurlijk ook uitgeprobeerd. De kinderen mogen speelgoed uitzoeken om weer mee terug naar huis te nemen. Net als bij een bibliotheek moet het speelgoed na een tijdje wel weer teruggebracht worden. Om te voorkomen dat speelgoed kwijtraakt en nooit meer terugkomt, kun je in een schriftje bijhouden wie welk speelgoed mee naar huis neemt.

    Als meerdere kinderen hetzelfde speelgoed uitkiezen, kan met een korte prijsvraag bepaald worden welk kind de gelukkige wordt. En de volgende keer dat de speel-o-theek opengaat, is er uiteraard een ander kind aan de beurt.

Do's

  • Vraag aan de ouders een kleine financiële bijdrage voor limonade en koffie. Van dit geld kan ook kapot speelgoed gerepareerd of vervangen worden. Je kunt ook besluiten nieuw speelgoed gezamenlijk in te kopen.
  • Je kunt allerlei activiteiten organiseren, zoals een tekenwedstrijd, vliegers maken of een poppenkast. Zo wordt de speel-o-theek een echt kinderfeest.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!