Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Goede doelen » Hoe richt ik verstandig een stichting op

Hoe richt ik verstandig een stichting op

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het beginnen van stichting vergt veel tijd en motivatie. Wat wil je met de stichting gaan doen en bereiken? Hoe kan je een stichting oprichten? Ben je van plan om een stichting op te richten dan is het verstandig om de volgende stappen te doorlopen. Bij het opzetten van een stichting moet je van tevoren ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben om er daadwerkelijk een op te richten.

Hoedoe door: Jeffrey Pennings

Bekijk het profiel van Jeffrey Pennings
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • Notaris
  • Oprichters
  • Kantoormaterialen

Stappen

  1. Win advies in

    Win advies in van deskundige op het vakgebied van organisatievormen en al bestaande stichtingen deze kunnen je verder helpen met het proces van een oprichting mogelijke oprichting. Bij de kamer van koophandel in je omgeving kun je altijd een afspraak maken voor een persoonlijk advies.

  2. Kies je rechtsvorm

    Het is belangrijk om te weten welke niet-commerciële rechtsvorm het beste bij je past de stichting of vereniging. Waarmee vooral het bestuur een groot verschil heeft. Denk hier goed over na, want wijzigen van de rechtsvorm is altijd nog mogelijk maar kost ontzettend veel tijd en geld.

  3. Bepaal je stichtingsdoel

    Denk eerst goed na wat je wilt gaan doen en bereiken met je stichtingsdoel. Deze moet je uiteindelijk gaan vastleggen in de notariële akte waaraan je moet houden. Het is van groot belang dat bij een stichting het stichtingsdoel wordt nageleefd en enthousiasme is daarvoor belangrijk. Hou het realistisch en haalbaar voor je zelf en anderen.

  4. Bedenk een goede naam

    Bedenk een goede naam voor je stichting. De naam van de stichting, waarvan het woord stichting altijd een onderdeel is van de naam bijvoorbeeld Stichting INGKA Foundation. Dit dient geregistreerd te worden in het handelsregister. Bedenk een praktische naam die goed blijft hangen en die ook direct duidelijk is.

  5. Selecteer bestuursleden

    Als je een stichting gaat beginnen zal je er in het begin er veel werk aan hebben om de geschikte kandidaten te selecteren. Probeer naar mensen te zoeken die creatief, inventief en ontzettend gedreven om zijn een resultaat te gaan boeken binnen de stichting. Aan de eisen van de volgende selectiecriteria is het handig om te kijken of die bestuurder inderdaad wel geschikt genoeg is om mee te werken in het bestuur orgaan van de stichting

    Let bij het selecteren van bestuursleden op de volgende punten:

     · De persoon heeft affiniteit met het door de stichting nagestreefde doel.

    · De persoon staat met goede naam en faam bekend.

    · De persoon heeft geen strafblad (vooral in de afgelopen 4 jaar geen onherroepelijke veroordeling wegens aanzetten tot haat, aanzetten tot geweld of gebruik van geweld).

    · De persoon heeft geen torenhoge schulden, en evenmin een verleden met zaken als alcohol- of gokverslaving;

    · De bestuurder heeft managementervaring, kan vergaderingen leiden, de organisatie naar buiten toe vertegenwoordigen en heeft ervaring met spreken in het openbaar (deze eigenschappen zijn vooral relevant voor de voorzitter en de vice-voorzitter), is financieel onderlegd (penningmeester en vice-penningmeester) en beheerst de Nederlandse taal goed in woord en geschrift (secretaris en vice-secretaris).

    · De persoon vult de andere bestuursleden goed aan, er is sprake van synergie.

    · De persoon legt zich neer bij genomen besluiten en brengt de ‘eenheid van bestuur’ niet in gevaar (binnenskamers is er verschil van mening mogelijk, naar buiten toe verdedigt elk bestuurslid elke genomen beslissing).

    · De persoon stelt zich controleerbaar op en is bereid (en gewend) verantwoording af te leggen.

    · De persoon heeft (na het maken van een gezamenlijke planning) op de afgesproken momenten voldoende tijd beschikbaar zich volledig voor de stichting in te zetten.

    · De persoon beschikt over een uitgebreid netwerk en is bereid zijn contacten te benaderen om de doelen van de stichting te verwezenlijken.

    · De persoon past qua leeftijd in een gezonde leeftijdsopbouw van het bestuur.

  6. Laat de notariële akte opstellen

    Je dient in deze akte met een of meerdere personen. In de vorm van natuurlijke als rechtspersonen te worden verstaan. Het stichtingsdoel vast te leggen en het reglement en doelen van de stichting vast te leggen in de vorm van statuten. Deze moeten minimaal de volgende zaken bevatten.

    · De naam van de stichting, met het woord stichting als deel van de naam.

    · Het doel van de stichting.

    · De wijze van benoeming en ontslag van bestuurders.

    · De gemeente in Nederland waar de stichting haar zetel heeft.

    · De bestemming van het overschot na verheffing van de stichting in geval van ontbinding.

    Erg handig en logisch om het volgende ook vast te leggen:

    · De organisatie en inrichting van de stichting.

    · Vastleggen om statuten te wijzigen in geval van mogelijke wijzigingen.

    · Leg ook de missie en visie van de stichting vast.

    Als je alles heb kunnen vastleggen dan kun je de stichting aanmelden bij de kamer van koophandel. Door het in te schrijven in het handelsregister hierna is de stichting een feit en dien je aan wetten te houden gedurende het bestaan van de stichting.

Do's

  • Enthousiasme, doelgericht, verstand hebben van je zaken en continuïtei en een goede samenwerking

Don'ts

  • Geen verstand van rechtsvormen, geen duidelijk plan, onenigheid (conflicten)

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!