Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Islam » Hoe volg ik de Ramadan

Hoe volg ik de Ramadan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe volg ik de Ramadan
De islam is, naast het joden- en christendom, één van de grootste godsdiensten ter wereld; over de gehele wereld wonen zo’n 1,2 miljard moslims. Daarvan wonen er volgens het CBS ongeveer één miljoen in Nederland. Praktiserende moslims houden zich aan de vijf zuilen van de islam: de geloofsbelijdenis (‘Er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn profeet’), het vijf keer bidden per dag, het geven van aalmoezen, de bedevaart naar Mekka en vasten in de ramadanmaand. Wat is ramadan eigenlijk? ‘Tijdens de vastenmaand zijn moslims echt met hun geloof bezig en zijn families heel hecht, van mij mag het wel wat langer duren dan een maand’, verzucht Samira, als ze met een grote boodschappentas de supermarkt uitkomt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Weet waarom je vast

    Ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenmaand. Het is de negende maand van de islamitische kalender. De islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maand. Elke maand duurt 29 of 30 dagen en een heel jaar 354 dagen. Daarom kan de ramadan zowel in de zomer als in de winter vallen. Moslims geloven dat in de negende maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen kreeg die samen de Koran vormden.
    Het vasten (= o.a. niet eten en drinken) staat voor een zuivering van het lichaam en de geest en het versterken van de band met God. ‘Het is voor mij de gezelligste maand van het jaar’, vertelt Samira. ‘Je bent heel hecht met je familie en andere moslims. En ook al staat het vasten centraal, het is natuurlijk meer dan dat. Je bent heel veel bezig met het geloof, met het versterken van de band met Allah. Het is een periode waarin je veel nadenkt en dankbaar bent voor alles wat Allah ons heeft gegeven.’

  2. Weet wanneer de ramadanmaand start

    De ramadan begint als twee orthodoxe moslimgeleerden in het begin van de negende maand de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan en eindigt wanneer deze wassende maan opnieuw is te zien. In het verleden bleek deze manier niet even correct te werken, omdat er soms al een maan werd gezien als hij er nog niet was. Deze traditionele methode is ook de reden waarom de ramadan in de wereld niet op hetzelfde moment wordt gevierd. De maan wordt immers niet overal op hetzelfde moment gezien. De meeste moslims houden tegenwoordig de telling van Saoedi-Arabië aan, het land waar ook de heilige stad Mekka ligt.

  3. Begroet andere moslims met ‘ramadhan mabroek’

    Zoals katholieken elkaar een zalig Pasen of kerstfeest toewensen, wensen moslims elkaar een gezegende ramadan, ofwel: ‘ramadhan mabroek’.

  4. Vast tussen zonsopgang en zonsondergang

    Tijdens de ramadan mag je tussen zonsopgang en -ondergang niet eten, drinken, roken, vloeken of seks hebben. Samira: ‘Na zonsondergang mogen we weer eten. We beginnen met dadels, vijgen en olijven en het opzeggen van het dankgebed. Er is altijd harira (een soep met lamsvlees, selderij, ui en linzen) en natuurlijk nog veel meer lekkere hapjes. Na het avondeten (de iftar) drinken we koffie.’ Na de avondmaaltijd vertrekken veel moslims naar de moskee of wijden zich thuis aan het gebed.
    Na een korte nacht is ’s ochtends vroeg de ochtendmaaltijd, de shor. ‘Ik vind het vaak veel te vroeg om wat te eten (dit jaar was het rond vijf uur ’s ochtends), maar ik doe het toch maar omdat het na zonsopgang niet meer mag’, glimlacht Samira.

  5. Bid

    Net zoals op andere dagen, bidden moslims tijdens de ramadan vijf keer per dag. Het is wel gebruikelijk dat er langer wordt gebeden en zeker de laatste tien dagen van de ramadan staan in het teken van het gebed. Sommige moslims brengen de tijd tussen de iftar en de shor door in de moskee. Het belangrijkste gebed tijdens de ramadan is het Tarawih gebed dat wordt opgezegd tussen het nacht- en ochtendgebed. Volgens de Koran heeft de profeet Mohammed over dit gebed het volgende gezegd:
    ‘Wie opstaat om gedurende de nachten van de ramadan te bidden, met geloof en rekenend op de Goddelijke beloning, hem zal door Allah zijn fouten vergeven worden.’

    Het allerbelangrijkste moment tijdens de ramadan is de 27e nacht van de vastenmaand; de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht kreeg de profeet Mohammed de eerste openbaring van de Koran van de engel Jibrail (in het christendom bekend als aartsengel Gabriel). Volgens de Koran is de beloning die moslims krijgen door de aanbidding van Allah tijdens deze nacht gelijk aan de aanbidding gedurende ‘duizend maanden’.

  6. Vier het Suikerfeest

    Het Suikerfeest is het einde van de ramadan. Het dankt de Nederlandse naam aan de Turkse moslims die om het einde van de ramadan te vieren veel zoetigheid eten. Niet alle moslims zijn even blij met deze benaming en noemen het liever het ‘Kleine Feest’. Het Grote Feest is het Offerfeest (in Nederland bekend als het Schapenfeest) ter ere van Ibrahim (Abraham) die bereid was om zijn eigen zoon aan God te offeren.

    Het Suikerfeest begint op de eerste dag van de tiende maand in de islamitische jaartelling. ‘‘s Ochtends gaan mijn vader en broers naar de moskee om te bidden. Ik help met mijn zusje mijn moeder in de keuken. We maken altijd heel veel eten, omdat er ook veel familie op bezoek komt.’ In moslimlanden duurt het Suikerfeest drie dagen. In Nederland kunnen de meeste moslims niet meer dan een dag vrij krijgen.

    * Samira wilde liever niet met haar achternaam genoemd worden.

Do's

  • Ben je ziek, zwanger, te jong of te oud dan hoef je niet aan het vasten mee te doen. Meisjes die tijdens de ramadan ongesteld worden, mogen ook niet meer vasten. Ze moeten deze dagen wel na de ramadan inhalen.

Don'ts

  • Ramadan, oftwel vasten doe je voor jezelf. In die zin heb je alleen maar jezelf ermee als je stiekem toch gaat eten.

Bron

Populairste Hoedoes
Hoe volg ik de Ramadan
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!