Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Samenleving » Hoe ga ik om met zinloos geweld op straat

Hoe ga ik om met zinloos geweld op straat

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
We kunnen tegenwoordig de krant niet meer openslaan zonder dat we iets lezen over zinloos geweld. Veel zinloos geweld kan plaatsvinden doordat omstanders niet weten wat ze moeten doen. Om deze mensen te informeren en zinloos geweld tegen te gaan is de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (de LSTZG) opgericht. Deze stichting wil mensen informeren over de gevolgen van zinloos geweld en initieert hiervoor bijvoorbeeld projecten en campagnes. Mocht je nog niet weten wat jij kunt doen als je te maken krijgt met zinloos geweld op straat, dan vertelt de LSTZG het je!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Moed
  • Omstanders
  • Mobiele telefoon (met fototoestel!)
  • Kennis van EHBO (of vraag omstanders)
  • Scherpe blik

Stappen

  1. Bel 112

    Wanneer je getuige bent van zinloos geweld op straat, bel dan direct het alarmnummer 112. Je weet vaak niet wat de oorzaak is van de uitbarsting en des te eerder de politie en eventueel een ambulance aanwezig zijn, des te beter dit is voor de mogelijke slachtoffers.

  2. Mobiliseer omstanders

    In veel gevallen van zinloos geweld op straat zijn er voldoende omstanders, maar durft niemand in te grijpen. Dit is meestal uit angst om zelf gewond te raken, of uit schrik met betrekking tot wat er gebeurt. Neem zelf het initiatief of mobiliseer omstanders om in te grijpen. Als je niet fysiek in het geweld durft te springen, maak dan bijvoorbeeld heel veel herrie. Dit mobiliseert weer andere mensen én kan de dader afschrikken. Volgens de LSTZG is ‘brand’ een woord dat het in dit soort situaties erg goed doet.

  3. Haal slachtoffer(s) en dader(s) uit elkaar

    Als dit nog niet gebeurd is, dan is het zaak het slachtoffer en de dader zo snel mogelijk uit elkaar te halen, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk geholpen kan worden. Probeer daarom, indien mogelijk met omstanders, het slachtoffer zoveel mogelijk af te schermen en de dader aan de kant te zetten. Wanneer niet helemaal duidelijk is wie het slachtoffer is, zorg je ervoor dat alle vechtersbazen in ieder geval uit elkaar gehaald worden.

  4. Bied eerste hulp

    Het slachtoffer heeft de eerste prioriteit, verleen daarom zo snel mogelijk eerste hulp. Als jij of de omstanders geen EHBO-diploma hebben, zorg er dan zoveel mogelijk voor dat het slachtoffer zich veilig kan voelen: leg je jas om het slachtoffer heen, spreek hem of haar moed in en geef aan dat er hulp onderweg is.

  5. Let goed op de dader

    Er is niet altijd gelegenheid om achter de dader aan te gaan, dus zorg ervoor dat je goed in je hoofd prent hoe de dader eruit ziet. Het mooiste is het natuurlijk als je met je mobieltje een foto kunt maken. Mocht dit niet lukken, denk dan aan haarkleur, postuur, lengte, gewicht, kenmerken als piercings, tatoeages, kapsel, etc. Als je in de gelegenheid bent om een foto van de dader te maken, bijvoorbeeld met behulp van je mobiele telefoon, dan is dat natuurlijk helemaal mooi. Probeer dit wel zo te doen dat je geen agressie opwekt bij de dader, waardoor jij ook slachtoffer kunt worden. De LSTZG waarschuwt: ‘Help een ander, maar zonder je eigen leven in gevaar te brengen.’

  6. Stel je beschikbaar als getuige

    Daders van zinloos geweld moeten zo snel mogelijk worden opgepakt. Door je beschikbaar te stellen als getuige kun je hieraan meewerken. Er zijn vaak ook mogelijkheden om anoniem te getuigen of in ieder geval anoniem aangifte te doen. Wel moet je dit duidelijk aangeven!

Do's

  • Bel direct 112 en maak zoveel mogelijk herrie om voorbijgangers aan te trekken
  • Let goed op de dader
  • Zinloos geweld heeft niet alleen betrekking op mensen: bel ook 112 als je getuige bent van dierenmishandeling
  • Roep gerust 'brand', daar zijn mensen gevoeliger voor dan 'help'
  • Verleen eerste hulp

Don'ts

  • Spring niet direct tussen de dader en het slachtoffer: je weet vaak niet wie wie is en je weet ook niet of er wapens in het spel zijn
  • Ren niet zomaar alleen achter de dader aan, maar let op je eigen veiligheid
  • Verplaats het slachtoffer niet als dit niet nodig is

Bron

Meer uitleg