Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vandalisme » Hoe kan ik me verzekeren tegen de gevolgen van vandalisme

Hoe kan ik me verzekeren tegen de gevolgen van vandalisme

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Als je net een nieuw huis of bedrijfspand hebt betrokken, doe je er goed aan een opstalverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je tegen schade door brand of wateroverlast. Soms kun je je met zo’n verzekering ook tegen de gevolgen van vandalisme verzekeren, maar niet in alle gevallen. Dus wat doe je als je buitenmuur wordt ‘opgefleurd’ met een grote graffitipiece? En wat doe je als de lak van je auto wordt bekrast?

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Vergelijk verschillende verzekeringen

    Een opstalverzekering is anders dan een inboedelverzekering. Deze laatste verzekering dekt en vergoedt de schade aan goederen (inboedel) door bijvoorbeeld diefstal of brand. Een opstalverzekering dekt het huis of bedrijfsgebouw en alles wat erbij hoort, zoals de schuur en de garage, tegen de gevolgen van brand, blikseminslag, wateroverlast etc. In de polis lees je wat de verschillende vergoedingen zijn. Meestal wordt schade door vandalisme alleen vergoed als de dader ‘wederrechtelijk’ de woning is binnengedrongen, dus zonder toestemming van de eigenaar. Inbraak, in gewone taal. In het geval van vandalisme is dit vaak niet het geval, omdat de vernielingen beperkt blijven tot de buitenkant van het huis. Maar als de schade wel is ontstaan door een poging tot inbraak, kun je de claim onder inbraakschade laten vallen. Kijk goed welke vergoedingen je verzekering biedt tegen de gevolgen van vandalisme. Een heel uitgebreide opstalverzekering zal ook de schade van vandalisme vergoeden. Ben je lid van een Vereniging van Eigenaren, dan sluit deze de opstalverzekering voor alle leden af.


  2. Sluit de verzekering af

    Heb je eenmaal een verzekering afgesloten, dan stelt de verzekering een verzekerde som vast; het bedrag waarvoor je bent verzekerd. De hoogte van de polis wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde, het bedrag dat nodig is om het huis in dezelfde staat op te bouwen. Ook de ligging, de ouderdom van de woning en de gekozen dekking tellen mee. In de polis wordt bepaald wat de maximale vergoeding bij (welke vorm) van schade is. 

  3. Verhaal de schade

     

    Als je slachtoffer bent van vandalisme én de dader bekend is, kan de verzekeraar zich opwerpen als gemachtigde voor de benadeelde partij in een strafzaak. Zie daarvoor ook de hoedoe ‘Hoe kan ik de schade van vandalisme verhalen.’ Het Openbaar Ministerie kan op basis van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) gegevens verstrekken aan de verzekeraar van een slachtoffer om de schade op de dader te verhalen. Op dit moment draaien in een aantal Nederlandse regio’s, waaronder de regio’s Haaglanden en Hollands Midden, pilots waarin het Openbaar Ministerie uit eigen beweging gegevens uit strafdossiers aan verzekeraars verstrekt. 

  4. Sluit ook een glasdekking af

     

    In de meeste verzekeringen is glasdekking standaard, soms moet je ruiten extra meeverzekeren. Dan krijg je, als er een ruit wordt ingegooid, een vergoeding. Vaak vergoedt de verzekering ook kosten voor noodvoorzieningen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een ruit is ingegooid die wordt vervangen met een stuk hout of iets anders totdat een nieuwe ruit kan worden geplaatst. De premie is afhankelijk van het soort glas, afmetingen, plaatsing e.d.

    Ben je huurder, dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Soms moet je wel een glasverzekering afsluiten. Dit kun je overleggen met je verhuurder. Soms kun je ruiten ook meeverzekeren in je inboedelverzekering.

  5. Sluit een autoverzekering af

    Ook je auto kun je laten verzekeren tegen de gevolgen van vandalisme, bijvoorbeeld het ingooien van ruiten, bekrassen van de lak of opzettelijk indeuken. Dan moet je wel een volledig cascoverzekering afsluiten, in tegenstelling tot beperkt casco (voornamelijk brandschade). Houd er wel rekening mee dat een claim van invloed is op je schadevrije jaren, of de bonus/malus-korting (korting bij gunstig schadeverloop). Soms blijkt het voordeliger om zelf voor de schade op te draaien. 

Do's

  • Vergelijk verzekeringen nauwkeurig en kies er één met een dekking die het beste bij jouw wensen past.

Don'ts

  • Claim autoschade niet als het van invloed kan zijn op de bonus/malus-korting.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!