Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Wet & recht » Hoe doe ik aangifte bij de politie

Hoe doe ik aangifte bij de politie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als er bij je is ingebroken of je bent door iemand bedreigd, dan is het belangrijk om daar aangifte van te doen bij de politie. Die kan dan op zoek naar de dader en deze - mits er voldoende bewijs is - veroordeeld krijgen. Aangifte kan ook nodig zijn om een vergoeding van de schade te krijgen, die je door het misdrijf hebt opgelopen. Aangifte doen is tegenwoordig heel eenvoudig.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Legitimatiebewijs

Stappen

  1. Bedenk of je anoniem aangifte wilt doen

    Anoniem aangifte doen is in Nederland niet heel gemakkelijk. Dit kan alleen in uitzonderlijke situaties, die levensbedreigend zijn. Houd er rekening mee dat de rechter je anonimiteit tijdens een proces niet altijd hoeft te waarborgen. Er zijn natuurlijk wel manieren waarop de politie je, en jij jezelf, kunt beschermen tegen de (vermeende) dader.

    Laat je in ieder geval altijd informeren en laat angst je er niet van weerhouden om aangifte te doen. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar ook andere mensen die slachtoffer kunnen worden van die persoon.

  2. Doe aangifte via internet

    De makkelijkste manier om aangifte te doen, is via internet. Dat kan via Politie.nl. Je kunt hier alleen aangifte doen voor de kleinere misdrijven, waar de dader waarschijnlijk niet van opgespoord kan worden, maar het wel nodig is dat je een proces-verbaal hebt, bijvoorbeeld om schade vergoed te krijgen. Je kunt via internet bijvoorbeeld aangifte doen van winkeldiefstal, vernieling, diefstal van een fiets of brommer en diefstal uit je auto.

    Aangifte doen via internet is eenvoudig; je hoeft alleen een aantal vragen over het misdrijf in te vullen, plus je persoonlijke gegevens.

  3. Doe telefonisch aangifte

    Je kunt ook telefonisch aangifte doen. Bel hiervoor met 0900-8844. Dit telefoonnummer kun je gebruiken om aangifte te doen voor dezelfde misdrijven als hierboven genoemd. Je kunt hier echter ook overleggen over andere misdrijven. Je aangifte kan telefonisch opgenomen worden of je krijgt het advies dit op een andere manier aan te geven. Het advies is natuurlijk afhankelijk van de ernst van het misdrijf.

  4. Doe aangifte via een 3D-locatie

    In de regio Rotterdam kun je ook 'persoonlijk' aangifte op afstand doen, via 3D-apparatuur. Je hebt dan rechtstreeks contact met een agent op het politiebureau. Dit is vooralsnog alleen mogelijk voor inwoners van de regio Rotterdam, maar naar verwachting wordt dit systeem in de toekomst ook in andere regio's ingevoerd.

  5. Maak een afspraak

    Je kunt ook aangifte doen op het politiebureau. Het is dan verstandig om vooraf altijd even een afspraak te maken, zodat je zeker weet dat er een agent is die je aangifte op kan nemen. Het kan nodig zijn dat je bewijsstukken meeneemt.

    Houd er rekening mee dat het voor misdrijven waarbij geweld is gebruikt altijd nodig is om op het bureau aangifte te doen.

  6. Houd de vorderingen in de gaten

    Als je aangifte gedaan hebt, wil je natuurlijk ook weten wat de politie daarmee doet. Deze is verplicht jou op de hoogte te houden van het verloop van het onderzoek, maar in de praktijk betekent dat vaak wel dat je er zelf af en toe even achteraan moet bellen. Het kan ook zijn dat je in aanmerking komt van de aangiftevolgservice. Dan kun je online in de gaten houden hoe het er met jouw zaak voor staat.

  7. Doe melding

    Als je om wat voor reden dan ook toch besloten hebt om geen aangifte te doen, kun je het misdrijf wél anoniem melden, via Meld Misdaad Anoniem (M.). Bij M. kun je aangifte doen van moord, doodslag, overvallen, brandstichting, mensen- of wapenhandel, fraude en schendingen van integriteit. Het is een onafhankelijke meldlijn, geen kliklijn van de politie. Omdat M. geen onderdeel uitmaakt van de politie, moeten meldingen altijd eerst getoetst worden. Er actie op ondernemen kan de politie alleen.

    Als je niet per se anoniem hoeft te blijven, maar ook geen aangifte wilt doen, kun je ook een melding doen bij de politie. Je vertelt dan je verhaal, maar er wordt geen aangifte opgenomen of onderzoek ingesteld. Mochten er meerdere meldingen over dezelfde persoon binnenkomen, dan kan de politie alsnog zelf in actie komen. Je kunt je melding later eventueel altijd nog - in overleg - omzetten in een aangifte.

Do's

  • Doe aangifte, ook als je denkt dat het geen zin heeft. Als je bang bent voor represailles kun je ook vragen of je anoniem aangifte mag doen óf je beperken tot het doen van een melding. Die kan de zaak tegen de dader versterken als iemand anders ook een melding of aangifte doet
  • Doe altijd aangifte als er sprake is van moord, doodslag, verkrachting of ontvoering; dat ben je verplicht

Don'ts

  • Doe geen valse aangifte. Dat is verspilling van tijd voor zowel jezelf als de politie en gaat ten koste van echte slachtoffers

Bron

Meer uitleg