Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe kan ik puistjes veilig uitknijpen

Hoe kan ik puistjes veilig uitknijpen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik puistjes veilig uitknijpen
Schoonheidsspecialisten adviseren om puistjes vooral niet zelf uit te knijpen. Als je dat namelijk iets te grof doet, dan bestaat de kans op ontsmetting. Dit kan leiden tot nog meer puistjes. Wil dat zeggen dat je met zo'n grote puist rond moet blijven lopen? Nee, er is ook een veilige manier om puistjes uit te knijpen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Nagelborstel
  • Desinfecterende zeep
  • Wattenschijfjes
  • Antibacteriële gezichtsreiniger (bijvoorbeeld een lotion)
  • Gezichtsscrub
  • Tissues
  • Handdoek
  • Zinkcrème (onder meer verkrijgbaar op de babyafdeling bij de drogisterij)

Stappen

  1. Was je handen

    Begin met je handen goed te wassen met een desinfecterende zeep. De meeste infecties die ontstaan door het uitknijpen van puistjes, ontstaan door vieze handen. Gebruik de nagelborstel om goed onder je nagels te schrobben, daar verzamelt zich vaak veel vuil. Droog je handen met een schone handdoek of aan de lucht.

  2. Reinig de huid om het puistje

    Zodra een puistje uitgeknepen wordt, raakt de huid beschadigd. Deze is dan vatbaarder voor bacteriën. Maak daarom de huid om het puistje goed schoon met een wattenschijfje en een desinfecterende lotion.

  3. Scrub het puistje

    Doe een beetje gezichtsscrub op je vingertoppen en masseer dit over het puistje. Hierdoor verwijder je losse huidcellen en maak je het uitknijpen van het puistje makkelijker. Gebruik tijdens het scrubben ook een beetje warm water en leg na twee minuutjes scrubben een natte, warme handdoek op het puistje. Dat helpt de poriën zich te openen.

  4. Knijp het puistje uit

    Nu de huid helemaal voorbereid is, is het tijd voor het lastigste deel van het verwijderen van puistjes: het uitknijpen. Of beter gezegd: het NIET uitknijpen. Wie een puistje goed weg wil krijgen, kan namelijk beter niet knijpen. Wat je wel doet? Pak twee tissues en zorg ervoor dat deze je handen bedekken. Ook al zijn ze schoon; het is belangrijk de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden.

    Zoek nu met je vingertoppen voorzichtig het hoogste deel van het puistje op. Dat is het punt waar het het makkelijkst is om doorheen te komen. Oefen een beetje druk uit op je vingers en trek de huid bij dat hoogste deel uiteen. Omdat je net al gescrubd hebt, is de kans groot dat het pus er nu uitkomt. Gebeurt dat niet, masseer dan de huid een beetje met je vingertoppen, zodat het los komt te zitten en alsnog eruit gaat.

  5. Desinfecteer het puistje

    Pak weer een wattenschijfje met wat desinfecterende lotion en dep dat voorzichtig op het puistje. Veeg liever niet met dit wattenschijfje; het is niet de bedoeling dat eventuele restjes pus of bloed alsnog in de wond terecht komen.

  6. Sluit het wondje af

    Sluit vervolgens het wondje af door met een schoon wattenschijfje een beetje zinkcrème aan te brengen. Zink houdt namelijk de reproductie van cellen op gang, waardoor de huid zich sneller kan herstellen. Om puistjes in de toekomst te voorkomen, kun je wat extra zink eten, bijvoorbeeld via supplementen of door meer kalkoen, tarwekiemen en amandelen te eten.

  7. Blijf er vanaf

    Nu het puistje uitgeknepen is, volgt nog een laatste uitdaging: er vanaf blijven. Ga niet met je vinger aan het wondje voelen. Dan bestaat namelijk alsnog de kans op besmetting. Houd het wondje de komende dagen goed schoon en raak het vooral niet met je vingers aan. Binnen een paar dagen is het verdwenen, zonder dat je er een litteken aan over hebt gehouden.

Do's

  • Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Het lijkt veel werk, maar dat valt mee
  • Gebruik deze methode met name voor puistjes en niet voor mee-eters

Don'ts

  • Knijp niet in het puistje, dan is de kans op een onderhuidse explosie veel groter

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!