Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe kan ik het beste druiven snoeien

Hoe kan ik het beste druiven snoeien

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik het beste druiven snoeien
De tijd dat goede wijn alleen uit landen als Frankrijk, Zuid-Afrika en Chili kwam, ligt achter ons. Want ook in Nederland maken we tegenwoordig uitstekende wijnen. Druivenplanten die het bij ons goed doen zijn Regent, Rondo en Salomé (rood) en Johanniter, Menzling en Solaris (wit). Heb jij al een wijnstok in de tuin of ben je van plan er een neer te zetten? Om er straks de vruchten van te plukken (en er misschien wel wijn van te maken) is goed snoeien belangrijk. Hoe je dat doet, lees je hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Snoeischaar

Stappen

  1. Weet wanneer je moet snoeien

    Druiven snoei je altijd in de winter, als de sapstromen in de plant tot stilstand zijn gekomen. De beste periode is tussen november en maart. Belangrijk is dat je niet snoeit als het vriest of als er op korte termijn vorst wordt verwacht. Bij het snoeien ontstaat een open wond en net als bij mensen is de kans op infecties dan groter. Gaat het vriezen dan heb je kans dat de wond indroogt. Te laat in het seizoen snoeien is ook niet goed voor de plant, omdat de sapstromen dan alweer op gang zijn gekomen. De plant gaat dan ‘bloeden’ waardoor hij belangrijke voedingsstoffen kwijtraakt. Hoewel de plant niet dood zal gaan, is het niet gunstig voor de ontwikkeling van de druiven.

  2. Weet hoe je moet snoeien

    Het snoeien van druiven is erg eenvoudig, maar er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste snoei je altijd met een goed schoongemaakte snoeischaar. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je schimmels of ziekten van andere planten of van het jaar ervoor op de druif overbrengt. Ten tweede knip je de takken altijd recht en zo dicht mogelijk op de stam af. Als je de tak schuin afknipt, is de wond groter en dat vergroot weer de kans op infecties. 

  3. Vorm de plant

    De eerste twee jaar dat de druivenplant in de grond staat, heb je het vrij gemakkelijk. Er komen dan nog geen druiven aan de plant en het enige waar je voor moet zorgen is dat de plant een mooie stam en stevige wortels vormt. Dat doe je door steeds aan het eind van de winter alle uitlopers weg te halen, behalve de twee die het meest in lijn groeien met de stam. Alle voeding in de plant gaat dan naar de stam, de wortels en de twee uitlopers, waardoor de groei optimaal is. Aan het begin van het derde jaar heb je een stam van zo’n 40 cm hoog en enkele centimeters dik met twee verticale uitlopers van 1-1½ meter lang.

  4. Maak een ligger

    Eén van de uitlopers ga je gebruiken, de andere is reserve. Mocht de ene bijvoorbeeld door een hagelbui of vorst beschadigen, dan heb je er in ieder geval nog een over. Pas als de kans op nachtvorst nihil is geworden (na IJsheiligen) kun je de reservetak snoeien. De uitloper waar je mee gaat werken, snoei je terug tot een lengte van 1.20 meter. Vervolgens buig je de tak tot hij horizontaal ligt. Dat is de zogenaamde ligger. In de bloeiperiode ontstaan op de ligger nieuwe uitlopers die recht omhoog groeien.
    Deze manier van snoeien wordt Guyotsnoei genoemd. Zo’n 90 procent van alle wijndruiven die in Nederland worden verbouwd, worden op die manier gesnoeid. Andere methoden zijn gordijnsnoei, cordonsnoei en casanavesnoei. Wil je daarover meer weten, kijk dan onder ‘Meer uitleg’.

  5. Doe aan zomersnoei

    Zomersnoei is in feite niets anders dan de plant tussen de bloei en de oogst zo goed mogelijk te begeleiden. Bij druiven is nu eenmaal alles gericht op een zo rijk mogelijke oogst. In Nederland bloeien de druiven vanaf eind mei/begin juni. De oogst is eind september/begin oktober. Tijdens de zomersnoei let je op de volgende punten:

    • Zorg dat er tussen de uitlopers op de ligger ongeveer 10 cm ruimte blijft. Groeien er uitlopers tussen, verwijder deze dan.

    • Verwijder uitlopers op de uitlopers. Als je er snel bij bent, heb je hiervoor geen snoeischaar nodig. Je kunt de twijgjes er zo met de hand uittrekken. 

    • Snoei uitlopers die te lang worden terug tot 2 meter hoogte. 

    • Heb je de druivenplant op een onderstam geënt, verwijder dan ook eventuele uitlopers op de onderstam. NB: Een onderstam maakt de plant resistent tegen druifluis. Koop je de plant bij een tuincentrum, dan heb je waarschijnlijk geen onderstam. Geen ramp voor amateurs, het kan zo maar 30 jaar goed gaan, maar krijg je wel druifluis in de wijnstokken dan zul je opnieuw moeten beginnen.  

    • Ook de druiventrossen zelf worden gesnoeid. Hoe trots je ook mag zijn op een tak vol druiventrossen, druiven snoei je op kwaliteit en niet op kwantiteit. Zorg dat er liefst één en maximaal twee trossen per uitloper zijn. Kijk in een vroeg stadium welke trossen het grootst zijn en verwijder de kleinere trossen (waar bijvoorbeeld maar 6 druiven aan zitten). Zo krijg je alle suikers en andere  voedingsstoffen die de smaak van de druiven ten goede komen in de beste trossen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het is voor de oogst.
    • Aan het einde van het seizoen, in de maand augustus, kun je rondom de trossen wat bladeren weghalen om de druiven licht en lucht te geven. Hoe meer wind er bij de druiven kan, hoe eerder ze drogen en hoe kleiner de kans op schimmels is. Let op: verwijder geen bladeren aan de kant waar de zon ’s middags schijnt, dan krijg je zonnebrand!

  6. Doe de wintersnoei

    Na de eerste oogst laat je de planten rusten. Zodra de vorst eroverheen is geweest, kun je weer gaan snoeien. Je haalt de ligger van het jaar ervoor eraf; druiven groeien alleen aan eenjarig hout. Je verwijdert alle uitlopers behalve de twee die het meest in lijn staan met de stam.

  7. Herhaal!

    Vanaf nu kun je ieder jaar stap 4, 5 en 6 van deze Hoedoe volgen. Makkelijk toch?

Do's

  • Alle takken van het voorgaande jaar verwijderen behalve de twee uitlopers die het meest in lijn staan met de stam.
  • Recht en zo dicht mogelijk op de stam snoeien.
  • Bladeren verwijderen op de druiven licht en lucht te geven.

Don'ts

  • Een vieze snoeischaar gebruiken; dat vergroot de kans op ziekten.
  • Te laat in het seizoen snoeien; de druivenplant kan dan belangrijke voedingsstoffen kwijtraken.
  • Alle druiventrossen laten zitten omdat je trots bent op de hoeveelheid.
  • Snoeien als het vriest of als er op korte termijn vorst wordt verwacht.

Bron

Interview met René van Druenen van Viticonsult

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!