Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe maak ik een pauwenverblijf
4

Hoe maak ik een pauwenverblijf

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een pauwenverblijf
De pauw is zeer waarschijnlijk de oudst bekende siervogel. Sleet hij ruim vierduizend jaar zijn dagen in parken en tuinen vanwege zijn schoonheid, daarna werd hij dood toch het meest geliefd. Gebraden pauw werd een culinair statussymbool en de veren stonden prachtig op dameshoeden en in droogboeketten. Inmiddels zul je de pauw niet zo snel meer op je bord treffen. De groep pauwenliefhebbers is misschien niet heel groot, maar begin je eenmaal dan ben je ook verslaafd. En het schijnt dat het vinden van een pauwenveer geluk brengt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Geschikte plek
  • Vergunning
  • Hout
  • Kippengaas
  • Net
  • Voeder- en drinkbak
  • Platte latjes (5-10 cm breed)
  • Spijkers
  • Hamer

Stappen

  1. Vraag een vergunning aan

    Dierenverblijven die maximaal één meter hoog zijn en een oppervlakte hebben van maximaal twee vierkante meter hebben geen vergunningsplicht. Dat betekent dat voor alles dat groter is –en dat gaat je pauwenverblijf zeker zijn- wel een vergunning moet worden aangevraagd. De Rijksoverheid heeft een handige website in het leven geroepen waarop je kunt checken of en welke vergunning je nodig hebt.

  2. Kies een locatie

    Het is erg belangrijk dat je een goede plek vind voor je pauwenverblijf. Het liefst ligt het hoger dan het omliggende terrein en is de ondergrond niet te vochtig. Zet het hok ook enigszins op een plek waar het beschut is tegen de wind. In Nederland is de meest voorkomende windrichting zuidwest.

    Pauwen kunnen nogal herrie maken. Een plekje niet te dicht bij je huis (of dat van je buren) is zeer wenselijk.

  3. Schets je hok

    De stijl, de grootte, het materiaalgebruik...het is eigenlijk afhankelijk van hoeveel geld en tijd je wilt besteden aan de bouw van het pauwenverblijf. Waarschijnlijk krijg je van iedereen een ander antwoord als je navraagt wat een geschikte grootte is voor het hok.
    Toch zijn er wel enkele stelregels waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste geldt: hoe groter, hoe beter. Pauwen behoren tot de fazantenfamilie en hebben lange tijd in het wild geleefd.

    Mannetjespauwen hebben meer ruimte nodig dan vrouwtjes. Dit komt door hun prachtige verendek. De blauw, groen en grijzige veren met het bekende ‘oog’ kunnen zo’n anderhalve meter lang worden. Zorg er voor dat de mannetjespauw zijn verentooi kan spreiden, zonder zich pijn te doen. Concreet komt dit er op neer dat het hok in ieder geval meer dan drie meter breed en twee meter hoog moet zijn. Geef je de pauw ook de ruimte om wat rond te lopen en te vliegen, dan heb je een gelukkig beestje.

  4. Bouw de ren

    De bouw van een pauwenverblijf hoeft niet iets heel ingewikkelds te zijn. Je kunt een ren maken door palen op hoekpunten in de grond te slaan en daartussen kippengaas te spannen.
    ! Zorg ervoor dat het kippengaas goed is verankerd in de grond, bijvoorbeeld door horizontaal een plank tussen de palen te bevestigen. Zo maak je het voor een vos heel wat lastiger om bij dit lekkere hapje te komen.

    Maak een deur die altijd in het slot valt, maar die je ook van binnenuit open kunt maken. Een pauw is erg gesteld op zijn vrijheid en zal elke kans grijpen om er vandoor te gaan. Is je pauw eenmaal de boom ingevlogen, dan komt hij ook niet meer terug.

    Het is het overwegen waard om voor het dak een net te gebruiken. Op deze manier bezeert de pauw zich niet als hij probeert te ontsnappen.

  5. En een afgesloten verblijf

    Een pauw is het liefst buiten, maar vooral tijdens koude en natte perioden heeft hij hulp nodig om warm te blijven. Bouw daarom in of aan de ren een dicht hok dat waterdicht is. Ben je een echte pauwenvriend, dan isoleer het hok ook. Het dichte hok moet via de ren bereikbaar zijn en vice versa.
    Houd in de afmetingen van dit afgesloten hok ook rekening met het feit dat de mannetjespauw zijn veren moet kunnen spreiden.

  6. Zorg voor een slaapplek

    De pauw gaat graag op stok. Bevestig daarom zowel in het buiten- als in het binnenverblijf plankjes op minimaal één meter van de grond of hoger. Gebruik platte plankjes met een breedte van vijf tot tien centimeter; bij ronde stokjes lukt het een pauw niet om zijn veren over zijn voeten te krullen. Je kunt meerdere plankjes ophangen; maar hang ze niet te hoog. De poten van de pauw kunnen zijn eigen gewicht niet dragen als hij van grote hoogte ergens vanaf springt.

  7. Hang de voeder- en drinkbak hoog

    Een pauw is erg gevoelig voor bacteriën en kan snel ziek worden. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, door al enkele maatregelen te treffen. Hang de etensbak (op een bereikbare hoogte voor de pauw) aan een ketting op aan het plafond. Zo voorkom je dat ongedierte zoals muizen op het voedsel af komen. Zet ook het waterbakje niet op de grond. Niet alleen ongedierte, maar ook de pauw zelf kan het water vervuilen door met zijn vieze poten er doorheen te kopen. Om het voedsel extra te beschermen tegen de uitwerpselen van de pauw, kan je ook kiezen voor een voeder- en drinkbak met een afdakje.

  8. Leg een autoband in het dichte verblijf als de vrouwelijke pauw broeds is

    Een vrouwtjespauw is niet zo kieskeurig in het zoeken naar een geschikte plek voor een nest. Doe je niks, dan legt ze haar eieren gewoon onbeschermd op de vloer. Met alle risico’s van dien. Leg een autoband gevuld met stro in het dichte verblijf, en het vrouwenpauwtje zal zeer waarschijnlijk haar eieren daar leggen.

    Nu alleen nog een pauw kopen.

Do's

  • Bezint eer ge begint. Een pauw kan zo’n tien tot vijftien jaar oud worden. Schaf je een pauw (of meerdere pauwen) aan, dan betekent het dat je lange tijd voor ze zal moeten zorgen.

Don'ts

  • Twee mannetjespauwen in één hok zetten. Ze zullen met elkaar vechten tot de dood er op volgt.

Bron

Tips for building peacocks pens, Amy's Peacock Paradise (niet meer online)
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!