Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe blijf ik stevig zitten in galop

Hoe blijf ik stevig zitten in galop

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe blijf ik stevig zitten in galop
Niets vervelender voor het paard dan een ruiter die bij elke stap in zijn rug bonkt. Dat doet pijn. Het paard kan zich niet ontspannen en zal vluchten voor de pijn of juist stil gaan staan om ervan af te zijn. Niet echt wat je je voorstelt bij ontspannen paardrijden. Maar hoe leer je om ontspannen te zitten in galop?

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • zadelkruk of oefenkrukje
  • paard
  • longeerlijn en zweep
  • iemand die je paard longeert
  • voltigeersingel
  • deken of barebackpad
  • zadel (en hoofdstel)
  • bokriempje

Stappen

  1. Oefen de galopbeweging

    Het belangrijkste om goed te blijven zitten, niet alleen in galop maar in alle gangen, is met de beweging van het paard mee kunnen gaan. "Ontspanning in je lichaam is van essentieel belang om goed te kunnen blijven zitten," zegt instructrice Nelly Abbenes. Zij heeft tientallen jaren ervaring in diverse takken van paardensport waaronder dressuur, springen, werk aan de hand en africhting.

    Meegaan met de beweging van het paard doe je vanuit je bekken. "Je moet weten wat er gebeurt in je bekken in de beweging van de galop zodat je dat droog kunt oefenen. Je volgt daarbij de beenzetting van het paard in een soort cirkel vanuit je bekken," legt Nelly uit. De beenzetting kun je bijvoorbeeld vinden op de website Paardenbegrijpen.nl. Op een keukenkruk kun je prima oefenen met het loslaten van je bekken. Ga op de punt van het krukje zitten en probeer vanuit je bekken het krukje naar voren te laten kantelen en terug. Nog beter voor deze oefening zijn de speciale zadelkrukjes die je alle kanten op kunt laten bewegen.

  2. Neem zitles

    Goed zitten leer je niet uit een boekje. Volg een zitles van een gediplomeerd instructeur. Je krijgt hierbij vaak theorie over hoe je het beste kunt zitten, oefeningen zonder paard en oefeningen te paard. Het beste is om de oefeningen te paard zonder zadel op een dikke deken of barebackpad uit te voeren. Hierbij is de voltigeersingel een onmisbaar attribuut. Die kun je vasthouden voor een betere balans in galop. Na enkele galopsessies kun je de singel loslaten zodat je onafhankelijk leert zitten.

  3. Bereid je voor

    Wat voor paard rijd je? Een ervaren paard kan meer verzameld galopperen. Dat geeft de ruiter de mogelijkheid meer op zijn zit te letten en te leren meegaan met het paard. "Voordat je met een jong paard gaat galopperen moet je ervoor zorgen dat je ruim voldoende ervaring hebt met het galopperen in een vrije galop," zegt Nelly. Verder moet je de hulpen voor de overgang naar galop goed beheersen. Vraag je instructrice nog eens hoe het ook al weer zat.

  4. Galoppeer met je paard

    Nu ben je klaar om met zadel op je eigen paard te galopperen. "Het makkelijkst is om te blijven zitten in de overgang van stap naar galop als je paard dat beheerst," raadt Nelly aan. "Zorg ervoor dat de overgang naar galop exact op het moment komt dat jij het vraagt. Hiermee zorg je ervoor dat je direct mee bent in de beweging en niet verrast wordt en achterover klapt tijdens de overgang. Dan blokkeer je de beweging van het paard, hij zal versnellen of blokkeren en je bent terug bij af."

    Let erop dat je de teugels niet gebruikt als ondersteuning. Beweeg mee met de beweging van je paard. Een tip van Nelly: "Stel jezelf voor dat je met je rijbroek met lijm aan het zadel vast zit. Je mag geen moment los van je zadel komen." Houd je been lang. Dat kun je oefenen door zonder beugels te galopperen.

  5. Maak het je makkelijker

    Het onafhankelijk zijn van de teugels kun je leren door een bokriempje als steun te gebruiken in het begin. Je kleding en het materiaal van je zadel kunnen het je makkelijker maken in het begin. Een rijbroek met (kunst)leren zitvlak zorgt voor meer grip op het zadel. Een suede zadel of een zadelhoesje van schapenvacht verhogen ook de grip zodat je niet snel wegglijdt. Deze hulpmiddelen kun je in het begin prima gebruiken om je zit te verbeteren en zo het paard niet te hinderen in zijn beweging. Probeer ze steeds meer weg te laten zodat je onder alle omstandigheden goed leert zitten.

Do's

  • Droog oefenen op een krukje of skippybal

Don'ts

  • Zomaar op een jong paard galopperen zonder ervaring

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!