Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe geef ik mijn paard een glanzende vacht

Hoe geef ik mijn paard een glanzende vacht

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe geef ik mijn paard een glanzende vacht
Gaat het even wat minder met je paard, dan zie je dat meteen aan zijn vacht. Glanzend is bijna synoniem met gezond. Maar hou houd je hem gezond? Nelly Abbenes die van paarden haar leven heeft gemaakt, legt uit. En als je net even wat meer wilt dan 'gewoon glanzend', dan geven we je nog wat extra tips.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Paard
  • Weiland of buitenplaats
  • Gezond voer
  • Natuurlijke olie
  • Borstels
  • Eventueel insectenbescherming
  • Vette schapenwol, slaolie of babydoekjes

Stappen

  1. Zorg dat je paard gezond is

    Aan de vacht van je paard kun je heel goed zien of hij gezond is. Een ziek paard heeft een doffe vacht. "De gezondheid van het paard hangt nauw samen met het uiterlijk van de vacht," legt Nelly Abbenes uit. "Is zijn vacht plukkerig of dof dan kun je ervan uitgaan dat er iets mis is met hem. Natuurlijk is dit in de periode dat hij verhaart een ander verhaal." Ook een wintervacht is natuurlijk minder glanzend dan een strak zomervelletje. Maar ook een donzige wintervacht moet er gezond uitzien.

    Zorg dus dat je paard gezond is. Twijfel je daaraan, vraag dan je dierenarts om raad. Geef je paard zo veel mogelijk buitenlucht en voldoende beweging. Hij krijgt daardoor over het algemeen een veel betere conditie, zowel geestelijk als lichamelijk. Daar profiteert de huid en daarmee de vacht ook van.

  2. Geef je paard gezonde voeding

    Naast buitenlucht en beweging is goede voeding natuurlijk van levensbelang voor je paard. Verkeerde voeding, te veel of te weinig heeft invloed op zijn gezondheid en daarmee op zijn vacht. De voeding van je paard is afhankelijk van het werk dat hij doet. "Een recreatiepaard kan voldoende voeding halen uit zeer goed hooi met wat aanvullende voedingsstoffen zoals zonnebloemolie, olijfolie, distelolie of lijnzaadolie," zegt Nelly. Een vitaminensupplement is dan wel noodzakelijk omdat een paard in de natuur zijn vitaminen haalt uit de diversiteit van de planten die hij eet."

    Paarden die meer werken hebben ook krachtvoer nodig. Voeding op basis van natuurlijke stoffen is dan het beste. Geef hem liever niet te veel melasse, suikers en eiwitten. Die zitten veel in snoepjes en in sommige soorten brok of biks. Goede voeding is van paard tot paard zo verschillend dat je het beste je dierenarts kunt raadplegen voor een advies.

  3. Borstel je paard regelmatig

    Door te poetsen controleer je je paard van top tot teen op blessures, gevoeligheden op de huid, kleine wondjes, eczeem, schimmel of bacterie-infecties en insectenbeten. Daarbij is de masserende werking ideaal voor de doorbloeding van de huid. En er is nog iets, zegt Nelly: "Poetsen is natuurlijk ook essentieel voor het contact met je paard en de gewenning aan de aanraking van de mens. Daarmee houd je je paard ook geestelijk gezond. Geest en lichaam hangen samen!"

  4. Bescherm je paard tegen insecten

    Als je merkt dat je paard overgevoelig is voor sommige insecten, zoals dazen of horzels, zorg dan voor afdoende bescherming. Dat kan zijn: niet buiten zetten tijdens de piekuren van deze beestjes (zonsondergang en zonsopgang), eventueel bescherming met een vliegendeken of eczeemdeken of insmeren met een insectenwerend middel waar DEET in zit. Lees wel eerst de waarschuwing op de verpakking, want DEET is geen onschuldig middel.

  5. Verhelp zomereczeem

    Zomereczeem, dat wordt veroorzaakt door de Culicoidesmug, is vaak moeilijk te bestrijden. Het geeft nare plekken op de vacht en kort geschuurde manen door de jeuk. Het vermijden van steken van de beestjes is natuurlijk essentieel, zie hierboven.

    Een nieuw middel op basis van natuurlijke voedingssupplementen heeft hoge verwachtingen gewekt bij dierenartsen, zegt Nelly "Op aanraden van mijn dierenarts heb ik het aangeschaft. Je moet er op tijd mee beginnen voordat de Culicoidesmuggen zich vertonen. Het supplement helpt om de huid van paarden gezond te houden door de immuunrespons van de huid te temperen en de ontstekingsreactie te onderdrukken. Aan het begin van de zomer weet ik of het werkt."

     

  6. Poets je paard op voor de show

    Je gezonde paard glanst nu inmiddels oogverblindend zonder dat je iets speciaals hoeft te doen. Ga je naar een show of wedstrijd en moet het nog wat flitsender dan kun je de volgende tips eens toepassen:

    • Was je paard als het niet te koud is met lauw water en babyshampoo. Niet te vaak want daarmee verwijder je het beschermende huidvet. Goed afspoelen met schoon water.
    • Smeer de plekken waar weinig haar zit zoals rond de neus en ogen in met een doekje met een heel klein beetje slaolie of wrijf met babydoekjes.
    • Spuit de manen en staart in met antiklit en pluis ze uit. Niet doen als ze nog ingevlochten moeten worden want dan blijven de vlechten niet meer zitten.
    • Poets je paard met een pluk ongewassen schapenwol. Het schapenvet doet wonderen.

Do's

  • Houd je paard gezond. Dan hoef je verder niets te doen voor een glanzende vacht

Don'ts

  • Te veel onnatuurlijke middeltjes op je paard smeren om zijn vacht te laten glanzen. Gebruik het liefst natuurlijke stoffen zoals vette schapenwol

Bron

Meer uitleg