Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe rijd ik een perfecte volte

Hoe rijd ik een perfecte volte

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe rijd ik een perfecte volte
Een volte ofwel een cirkel is een van de basisfiguren in de dressuur. Daarom is het vanaf het begin een vast onderdeel tijdens dressuurwedstrijden. Maar zo makkelijk is de volte niet. Vaak vind je op het juryprotocol na een wedstrijd de opmerking dat de volte niet rond was, dat het paard uitzwaaide of onvoldoende buiging toonde. Wat kun je daaraan doen?

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Paard
  • Zadel en hoofdstel
  • Eventueel een instructeur

Stappen

  1. Maak je paard buigzaam

    Voordat je een mooie, ronde volte kunt rijden moet je paard zowel naar links als naar rechts soepel kunnen buigen. Instructrice Nelly Abbenes legt uit hoe je dat kunt trainen: "Soepele buiging kun je bereiken door werk aan de hand waarin je hem leert inbuigen en zijn kaak en hals loslaten. Hij moet leren om zijn binnenachterbeen meer onder de massa te plaatsen. Tegelijkertijd met de buiging ben je ook bezig met het rechtrichten van je paard. Daarmee bereik je dat je paard ook op de volte over twee sporen loopt (de achterhoeven stappen precies in het spoor van de voorhoeven) en niet uitzwaait." Oefen net zo vaak linksom als rechtsom. Vaak heeft de ruiter een 'moeilijke' kant. Oefen vaak op jouw moeilijke kant zodat je zeker weet dat je zelf geen problemen veroorzaakt bij je paard.

  2. Leer de keertwending om de voorhand

    Met deze oefening maak je de achterbenen en het bekken van het paard soepel. "Bijna niemand gebruikt deze oefening terwijl hij onder andere ideaal is als voorbereiding op het rijden van een goede volte," vindt Nelly. "Je zorgt voor extra mobiliteit van de achterhand. Tevens controleer je in hoeverre je paard netjes in de hand gesteld is en in de keertwending niet voorwaarts door je hand heen duwt."

    Vraag bij het uitvoeren van deze oefening hulp van je instructeur!

    Je houdt je paard in eerste instantie recht zodat hij niet over de schouder naar buiten valt. Dan begrenst de buitenteugel de voorwaartse beweging. Het binnenbeen geeft de richting naar buiten aan en het gewicht van de ruiter helpt een klein beetje mee door iets mee naar buiten te gaan. Deze oefening is in eerste instantie makkelijker om aan de hand te leren. Hierna pakt je paard het onder het zadel makkelijk op.

  3. Stel je de volte voor

    Voordat je daadwerkelijk de volte gaat rijden moet je zelf heel goed weten hoe de cirkel loopt en waar. Volg in gedachten van punt tot punt waar je rijdt. Een tip van Nelly: "Verdeel de cirkel in vier delen. Dat helpt je om de volte rond en regelmatig te rijden. Alle delen worden zo gelijk van vorm en even groot. Soms helpt het om je treinrails voor te stellen in een cirkel om te zien waar je paard tussen moet blijven lopen."

  4. Rijd een volte

    Met een ervaren paard dat goed kan buigen kun je nu een volte rijden. Buig je paard enigszins naar binnen zoals je geoefend hebt. Kijk naar de lijn die je wilt rijden. Op het moment dat je de volte inzet begrens je je paard met je buitenteugel. De binnenhand breng je in de richting van de buitenschouder (maar niet over de hals heen) om het gewicht van het paard meer op de buitenschouder te plaatsen. De binnenteugel kan dan ontspannen. "Op deze manier komt de beweging goed door van achter naar voren," legt Nelly uit.

  5. Rijd een volte met een jong paard

    Er is een verschil in rijden van de volte tussen een jong, onervaren paard en een ouder, ervaren paard, zegt Nelly. "Bij een jong paard zul je merken dat je de binnenhand meer naar binnen moet plaatsen om hem met zijn gewicht meer naar binnen te plaatsen. Het jonge paard plakt graag aan de wand en vind het moeilijk om op eigen benen van de wand af te komen." De volte is zo voor het jonge paard een behendigheidsoefening. Naarmate hij meer ervaren is, wordt de volte meer een dressuuroefening, dat wil zeggen de controle van het rechtrichten en de buiging.

  6. Wissel voltes af

    Tip van Nelly: "Rijd vooral veel wisselende voltes, links gevolgd door rechts waarin je de verschillen kan voelen die het paard je doorgeeft."

    Is je paard linksom net zo makkelijk als rechtsom? Zijn er verschillen, dan geeft dat je waardevolle informatie. Het kan zijn dat de training van je paard naar de ene kant verder is gevorderd dan naar de andere kant. De moeilijke kant moet je dan vaker oefenen. Het kan ook zijn dat je eigen lichaam niet helemaal gelijk is links en rechts. Ga dan na of jij het paard niet hindert bij de buiging. Ten slotte kan het ook zijn dat je paard een blokkade heeft in zijn lichaam, dat zijn spieren, pezen of gewrichten niet in orde zijn. Twijfel je, raadpleeg dan je dierenarts.

Do's

  • Zorgen dat je precies weet hoe de volte loopt die je wilt rijden.
  • Even vaak of vaker de lastige richting oefenen

Don'ts

  • Van een jong paard verwachten dat hij ongetraind een perfecte volte kan lopen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!