Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe vind ik de perfecte paardrij-outfit

Hoe vind ik de perfecte paardrij-outfit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe vind ik de perfecte paardrij-outfit
Steeds meer mensen ontdekken dat paardrijden een leuke sport is. Er zijn bijna een half miljoen actieve ruiters in Nederland. De meesten zijn ooit begonnen op een pony in een weiland of een manege. Maar wat heb je eigenlijk nodig als je voor het eerst gaat paardrijden? Wat trek je aan?

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Ruitersportzaak
  • Computer met internet
  • Geld

Stappen

  1. Draag altijd een cap

    Het allerbelangrijkste van je paardrijoutfit is dat je er veilig mee kunt paardrijden. Een veiligheidscap - een speciale paardrijhelm dus - is daarbij onmisbaar. Op veel maneges is hij zelfs verplicht, en dat is maar goed ook. Ook al is je paard nog zo lief en betrouwbaar, er kan altijd wat gebeuren, ook buiten jouw of zijn schuld om. Koop een cap bij een goede ruitersportzaak, zij kunnen je adviseren en ze hebben vaak leuke kleuren te koop. Het belangrijkste is dat de helm goedgekeurd is voor paardrijden. Dat kun je zien aan het merkteken EN1384 binnenin. Ontbreekt deze aanduiding of heeft je helm een ander nummer, ga er dan niet mee paardrijden! Rijd dus ook niet met je fietshelm of skihelm, die zijn niet geschikt om de klappen op te vangen als je van je paard valt.

  2. Draag een bodyprotector

    Een bodyprotector is bij veel maneges inmiddels ook verplicht, zeker voor kinderen en tijdens risicovolle bezigheden zoals springen. Waren ze een paar jaar geleden vooral heel stijf en enkel in zwart verkrijgbaar, nu komen er steeds meer soorten en kleuren bodyprotectors op de markt. De nieuwste typen hebben panelen die uit veel kleine stukjes materiaal bestaan in plaats van één groot en stijf paneel. Denk aan de schubben van een vis. Deze modellen zitten veel comfortabeler want ze buigen met je lichaam mee. Ook zijn de materialen soepeler geworden en er zijn diverse kleuren te koop.

    Er zijn drie beschermingsklassen te koop. Beta klasse 3 geeft de meeste bescherming en is verplicht voor veel activiteiten. Het is zonde om een lagere klasse te kopen die je vervolgens niet mag gebruiken en die niet genoeg bescherming geeft. De veiligheidsnorm die het label moet aangeven luidt EN 13158.

    Ga naar een goede ruitersportzaak om een bodyprotector op maat aan te schaffen. Ze moeten strak om je bovenlijf sluiten met zo min mogelijk kleding eronder (een t-shirt bijvoorbeeld), zonder bij je schouders omhoog te trekken. Je armen moeten volledige bewegingsvrijheid hebben. De onderkant moet twee vingers boven je stuitje eindigen. Ga eens op een zadel zitten in de winkel om te controleren of bij een normale zit de onderkant van de protector niet tegen de achterkant van het zadel komt.

    Heb je er een gevonden, draag hem een tijdje in huis. Zo wordt hij warm en neemt de vorm van jouw lijf aan. Bewaar de bodyprotector bij kamertemperatuur en liefst op een hanger om de vorm te behouden.

  3. Draag comfortabele schoenen

    Je kunt zowel met schoenen als met (paardrij)laarzen prima rijden. Paardrijlaarzen komen tot een paar vingers onder je knieholte. Ze beschermen daarmee de binnenkant van je been die tegen het zadel aan zit. Gewone rubber laarzen kan ook, maar houd er rekening mee dat die niet je been beschermen.

    Wil je met schoenen rijden, zorg dan voor schoenen met hakken. Die schieten namelijk niet door de beugels heen waardoor je erg oncomfortabel en onveilig kunt blijven hangen als je eraf valt. Gympen zijn dus niet geschikt! Je schoenen mogen ook niet te breed zijn want dan blijven ze ook in de beugels hangen. Speciale paardrijschoenen heten jodphurs (spreek uit: joffers), dat zijn korte laarsjes met een kleine hak.

  4. Bescherm je benen

    Wil je met schoenen rijden, zorg er dan voor dat je benen tot aan je knieholtes beschermd zijn. Je krijgt anders heel nare schuurplekken. Zogeheten minichaps zijn hiervoor heel geschikt, een soort beenwarmers van stevig materiaal die van je enkels tot je knieën reiken. Ze zijn er in alle soorten en maten. Je kunt bij je jodphurs ook bijpassende chaps krijgen zodat het net paardrijlaarzen lijken. Welke optie je kiest: laarzen of schoenen met chaps, is een persoonlijke keus.

  5. Draag een comfortabele broek

    Met een spijkerbroek kun je prima rijden maar zorg dan wel dat er geen vouwen zitten rond je been en, belangrijk, in je knieholte. Draag dus een spijkerbroek die redelijk strak zit en draag er paardrijlaarzen of schoenen met chaps overheen. Elke andere strak zittende broek die je lekker vindt zitten is geschikt om mee te rijden. Houd er wel rekening mee dat je broek wat sterker slijt op het zitvlak en aan de binnenkant van je benen. Daarom hebben speciale paardrijbroeken altijd extra versterking op die plekken. Sommige rijbroeken hebben zelfs een leren versterking. Dat is minder glad waardoor je beter in het gladde leren zadel kunt blijven zitten.

  6. Draag goed passende kleding

    Zorg voor een comfortabele shirt, trui en jas. Ze moeten je niet beperken in je beweging, maar ze mogen ook niet los fladderen. Daar kan je paard van schrikken en ze kunnen jou in de weg zitten bij het rijden zodat gevaarlijke situaties ontstaan. Draag een jas of trui die niet langer is dan je heupen anders heb je er last van. Zorg dat je mouwen niet over je handen steken. Draag geen sjaal of knoop hem heel goed vast.

  7. Draag handschoenen in de winter

    In de winter zijn handschoenen onontbeerlijk. Tijdens het rijden kun je je handen namelijk niet even in je zakken steken. Maar ook 's zomers kunnen handschoenen uitkomst bieden bijvoorbeeld bij ruwe teugels. Gewone handschoenen zijn niet geschikt, die zijn te glad waardoor je de teugels niet kunt houden. Je hebt strak zittende handschoenen nodig die leren of kunstleren stukjes hebben tussen de vingers waar je de teugels vasthoudt. Draag altijd handschoenen als je een paart longeert of aan een (halster)touw meevoert! Als hij het touw uit je handen trekt staan de blaren op je vingers!

  8. Geef je paard een bijpassend zadeldekje

    Heb je een gekleurde rijbroek of helm, dan wil je natuurlijk dat je paard of pony er ook mooi uitziet. Zadeldekjes zijn in alle kleuren van de regenboog te koop. Zoek een kleurtje dat bij jouw kleren past en jullie zijn echt een mooie combinatie! Bij manegepaarden of pony's kun je geen eigen zadeldekje gebruiken, die hebben ieder hun eigen dek.

    • TIP: op internet kun je gemakkelijk tweedehands zadeldekjes en andere outfits in mooie kleurcombinaties kopen. Je paard en jij zitten er dan voor weinig geld mooi bij.

Do's

  • Altijd een veiligheidscap dragen
  • Een cap vervangen als je er een keer hard mee gevallen bent

Don'ts

  • Besparen op een cap of bodyprotector. Ze kunnen je leven redden.
  • Een cap tweedehands kopen. Je weet niet wat ermee gebeurd is. Als de cap hard op de grond is gekomen kan hij door kleine onzichtbare barstjes onveilig zijn.
  • Een korte broek dragen tijdens het rijden.

Bron

Cap en bodyprotector dragen

door Marco op 27-12-2011 12:41
Voor je eigen veiligheid zou ik zeker een gekeurde cap dragen en een bodyprotector, verder kan je gewwoon een jeansbroek dragen met gewone rubber laarzen ,rubber regenlaarzen of rubber werklaarzen wat je eventueel in huis mocht hebben.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!