Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Vissen » Hoe houd ik Koi karpers
4

Hoe houd ik Koi karpers

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe houd ik Koi karpers
De Japanse Koi zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En niet voor niets; het zijn niet alleen prachtige vissen, je kunt ze ook van alles leren, bijvoorbeeld het aanpakken van eten. Het houden van Koi vereist meer dan alleen het aanleggen van een vijver. Zo moet er onder andere rekening worden gehouden met de beplanting van de vijver. Verdiep je dus voor de aanschaf eerst in het onderhoud van Koi! Joop van Tol, bestuurslid Nishikigoi Vereniging Nederland, licht de voorbereiding en het 'onderhoud' van de Koi toe, terwijl dierenarts Peter J. Werkman vertelt waar je op moet letten bij een zieke Koi.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Koi
  • Vijver
  • Waterplanten
  • Plantenfilter
  • Luchtfilter
  • Gevarieerd voedsel
  • Structuur
  • Geduld

Stappen

  1. Kies je Koi uit

    Begin bij het uitzoeken van gezonde Koi. De Koi zijn in verschillende soorten verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Er zijn verschillende soorten Koi, met verschillende kleuren en verschillende tekeningen. Als je op zoek bent naar een specifieke soort, vraag hier dan naar. Het kan voorkomen dat een karper later nog bijkleurt. Koi betaan in verschillende soorten en maten en natuurlijk ook verschillende prijsklassen. Joop van Tol, bestuurslid Nishikigoi Vereniging Nederland: ‘Natuurlijk worden er kapitale bedragen neergeteld voor showvissen, maar voor enkele tientjes kun je al een paar leuke vissen kopen. Zeker voor de beginnende hobbyist is het aan te raden om eerst een beetje gevoel te krijgen bij de hobby, voor de eventuele overstap naar duurdere of grotere vissen wordt gemaakt.’

  2. Zorg voor een grote vijver

    Koi karpers hebben de ruimte nodig. Zorg daarom minimaal voor een vijver met 10.000 liter water. Vanwege de specifieke behoeften die de Koi karpers hebben, is het het beste als je een aparte vijver inricht voor het houden van deze vissen. Je vijver moet ongeveer 1,5 tot 2 meter diep zijn. Op die manier hebben ze de ruimt zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld reigers en kunnen ze ook veilig de winter doorkomen.

  3. Zet de waterplanten apart

    Of je nu al een vijver hebt of er eentje aan gaat leggen: zet niet zomaar overal planten neer. Koi trekken planten uit de grond, waardoor ze snel doodgaan. Het is dus beter om een apart deel van de vijver af te zetten en hier planten neer te zetten. Dan kunnen de planten wel zuurstof toevoegen aan het water, zonder dat ze het risico lopen op een vroegtijdige dood. Om de planten gezond te houden installeer je een speciale plantenfilter, hier blijft het water schoner van en blijven zowel je Koi als je planten in leven.

  4. Controleer de waterkwaliteit

    Eén van de belangrijkst dingen om een Koi een prettig leven te geven is het waarborgen van de waterkwaliteit. Regelmatig verversen van delen van het water voorkomt de meeste problemen in de vijver. Installeer daarnaast een goede filter. Die haalt niet alleen het zichtbare, maar ook het onzichtbare vuil uit de vijver. Joop van Tol: ‘De keus van een filter is vrijwel oneindig, maar het doel van de verschillende systemen is steeds hetzelfde, namelijk zoveel mogelijk ruimte bieden aan bacteriën die de afvalstoffen voor ons omzetten. Bepalend voor de keus van het systeem is dan ook vooral gebruiksgemak. Een goed filter is voor een beetje handige klusser overigens ook zelf te bouwen.’ Je kunt ook af en toe een watertest uitvoeren. Dierenarts Peter J. Werkman: 'Voor een eenvoudige, betrouwbare watertest kan bijvorbeeld de Aquamerck No 11102 Kompaktlabor für die Aquaristik worden gebruikt. [...] Met deze test kunnen de totale en carbonaat hardheid, de zuurgraad, ammoniak-, nitriet- en nitraatgehalte van het water worden gemeten.'

  5. Voeder je Koi regelmatig en gevarieerd

    Koi zijn over het algemeen alleseters, maar hebben wel een sterke voorkeur voor plantaardige bestanddelen. Geef je Koi bijvoorbeeld draadalgen of zachte waterplanten. Zuurstofplanten als hoornpest kun je je karpers beter niet geven, die hebben een erg positieve invloed op de waterkwaliteit en de Koi trekken deze planten meestal uit de grond, waardoor ze snel dood gaan. Voer daarnaast consequent op dezelfde tijdstippen. Geef ze wel altijd dezelfde hoeveelheid, want je kunt de Koi overvoeren. Geef ze net zoveel als ze binnen 10 minuten op kunnen. Schep het overgebleven voer daarna uit het water. Als je dit niet doet gaat de kwaliteit van je water hard achteruit én loop je alsnog het risico op overvoeren. Je kunt je Koi ook levend voer geven. Geschikt zijn onder andere regenwormen, watervlooien, waterpissebedden en kikkervisjes.

  6. Wees alert op ziekten

    Het kan altijd voorkomen dat je Koi ziek worden. Als je de meest voorkomende ziekten in een vroegtijdig stadium herkent, dan is de kans op genezing groot én is de kans dat de zieke Koi ook gezonde Koi aansteekt minder groot. Controleer je karpers daarom regelmatig en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de symptomen van veel voorkomende ziekten. Dierenarts Peter J. Werkman: 'Bekijk en observeer de vis (zoveel mogelijk in zijn eigen omgeving) en let op: afwijkend gedrag, afwijkende kleur, afwijkende vorm, beschadigingen of afwijkingen.' Bepaald gedrag kan een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een parasiet, bijvoorbeeld wanneer de Koi langs de kant of bodem schuurt of zelfs uit het water springt. Parasieten kunnen ervoor zorgen dat er onherstelbare schade ontstaat aan de vinnen en kieuwen van de Koi, waardoor die uiteindelijk dood gaat.

  7. Voer eens per jaar groot onderhoud uit

    Eens per jaar is het tijd voor groot onderhoud. Dan verschoon je de filter – die heeft namelijk de hele winter bacteriën opgevangen – en ververs je ongeveer de helft van al het water. Je kunt hiervoor gewoon leidingwater gebruiken. Je kunt je vijver het beste één van de vroege lentedagen uitvoeren, zo omstreeks eind februari, maart, zodra de temperatuur weer boven de 10 graden is gekomen. Het resultaat van deze grote schoonmaak zie je meteen: je vissen worden weer extra levendig en laten zichzelf weer regelmatig aan de oppervlakte zien.

Do's

  • Leg een aparte vijver voor je Koi aan
  • Als je begint met Koihouden, dan hoef je niet direct de allerduurste vissen aan te schaffen, kijk eerst of het wat voor je is
  • Nederlands kraanwater is erg goed voor de Koi, maak er gebruik van!

Don'ts

  • Laat je Koi niet in de buurt komen van de zuurstofplanten
  • Geef pas veel geld aan een Koi uit als je zeker weet dat het er één is die de uitgave waard is
  • Geef je Koi niet teveel eten, ze kunnen zichzelf dood eten

Bron

Artikel ‘Koi, de keizer van de vijver’ door Joop van Tol in DIERJournaal 7, juli 2008; Artikel 'Voor de praktijk: deel 1, Een eigenaar heeft een zieke vis en dan?' door Peter J. Werkman in Tijdschrift voor Diergeneeskunde, mei 2007.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!