Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Hoe leg ik een moestuin aan
4

Hoe leg ik een moestuin aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leg ik een moestuin aan
We kopen aardbeien in de winter, het gehele jaar door broccoli en boontjes en als de kiwi’s of mango’s uitverkocht zijn balen we. Inmiddels zijn we het gehele concept ‘seizoensgroenten’ kwijtgeraakt en nemen we de beschikbaarheid van (tropisch) groente en fruit als iets vanzelfsprekend. Met een eigen groentetuin ben je niet alleen verzekerd van supergezonde groente, je eet ook weer de groente in de tijd waarvoor het bedoeld is. En als we dat allemaal eens zouden doen, dan kunnen die vliegtuigen met bananentransport aan de grond blijven.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Spade
  • Schoffel
  • Hark (en een handhark)
  • Tuinslang
  • Gieter
  • Laarzen
  • Handschoenen
  • Snoeischaar
  • Plantjes of zaadjes

Stappen

  1. Plan je moestuin

    Een moestuin is meer dan wat zaadjes in de grond stoppen, water geven en een jaar later je groente plukken. Wil jij een bloeiende groentetuin, dan moet je eerst plannen maken.
    Voor het succes van je groentetuin is het erg belangrijk om een geschikte plek uit te kiezen. Wellicht heb je een goede plek in je eigen tuin. Anders kun je ook een stukje grond huren bij de plaatselijke volkstuinvereniging.

    Carol Klein schrijft in haar boek ‘Groente uit eigen tuin’ dat een stuk grond naast een schutting of muur zeer geschikt is. Klein: '[...] Een schutting of muur is een prima ondersteuning voor klimgroenten.' Volgens Klein moet je wel rekening mee houden dat de grond in de schaduw van een muur of schutting erg droog kan zijn: 'kies hier dan ook voor bedden die minstens zestig centimeter breed zijn en bemest ze veelvuldig zodat ze het water goed vasthouden.' Een moestuin moet ook op een plek komen waar je tenminste dagelijks zes uur zon hebt. Bekijk de plek die je in gedachten heb na een forse regenbui. Staan er plassen? Dan is de afwatering niet goed en de grond niet geschikt.

  2. Bewerk de grond

    Begin met de voorbereidingen voor je moestuin in de herfst of winter (niet als het vriest), zodat de grond in de lente gereed is om in gebruik te nemen. Verwijder eerst al het oppervlakkige onkruid en gras. Spit vervolgens de grond diep om. Dit doe je efficiënt door de grond in stroken te verdelen, ongeveer de breedte van het blad van je spade uit elkaar. De stroken geef je aan door je spade kort even in de grond te steken. Zet vervolgens haak daarop sneden met je schop, ongeveer dertig centimeter uit elkaar. Nadat je de grond om hebt gespit, zijn ook de achtergebleven diepe wortels van het onkruid zichtbaar. Verwijder deze ook. Met compost, mest en kalk verrijk je de grond.

  3. Verdeel de moestuin in vlakken

    Door telkens op dezelfde plek één soort groente te telen, verarm je niet alleen de grond maar vergroot te ook de kans op ziektes. Een eenvoudig wisselschema bestaat uit 4 vakken: wortelgroenten, bladgroenten, koolsoorten en vruchten. Als je deze groente elk jaar een vak opschuift, houdt je de grond in optimale conditie.
    Het is handig om een middenpad en zijpaden te maken tussen de groentevakken, zodat je gemakkelijk kunt zaaien en oogsten en de groente kunt verzorgen.

  4. Kies je groente

    Kijk, je kunt ervoor kiezen om je tuin vol te zetten met aardappels, uien en andijvie. Leuker is het om eerst een lijstje te maken van welke groente jij en je familie lekker vinden. Heb je een kleine moestuin, dan kan je misschien beter voor de wat duurdere, bijzondere groente als aubergine kiezen. Aardappels en uien zijn ook goedkoop te verkrijgen in de supermarkt.

    In tuincentra kun je sommige groente, zoals een tomaat of aardappel, als een plantje kopen. Zo ben je eerder gegarandeerd van groente dan wanneer je moet wachten tot een zaadje een plant is geworden. Maar er is natuurlijk niks mis met het gebruik van zaad. Sommige zaadjes, bijvoorbeeld die van de courgette, moet je eerst voorkiemen voordat je ze in de grond stopt. Andere moet je direct in de grond zaaien.

    Op de verpakking van het plantje of de zaadjes staat precies hoe en wanneer je de plant moet poten.

  5. Onderhoud je tuin

    Als je de natuur zijn gang laat gaan, dan zal er waarschijnlijk niet veel terecht komen van je moestuin. Allereerst is het belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. In droge periodes, bijvoorbeeld in de zomermaanden, zul je de tuin dagelijks moeten besproeien.
    Ten tweede zul je je planten moeten beschermen tegen de grote en kleine beestjes die jouw groentetuin als een ware snoepwinkel zien. Span een net over de grond wanneer je net hebt gezaaid, anders gaan de vogels ermee door. Wanneer je planten vruchten gaan dragen is het ook verstandig om een net te spannen.

    Grotere planten kunnen last krijgen van luis, slakken of plantenziekten. Houd de bladeren van de planten goed in de gaten en onderneem tijdig actie. Vaak kun je op internet wel er achter komen wat het probleem is. Of neem een blad mee naar het plaatselijke tuincentra.
    Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte, al zeggen sommige tuinders dat deze minder goed en lang werken.

  6. Oogst en bewaar

    Wanneer kan je je groente oogsten? De meeste groente zal in de maanden juli tot en met oktober volgroeid zijn. Een exacte periode is moeilijk aan te geven, dit hangt af van het soort groente. Beste manier om te weten of de groente rijp is, is om het te proeven. Laat de groente in ieder geval niet te groot worden, hierdoor verliest het veel smaak.
    Wortels moeten echt oranje zijn, tomaten rood en uien kun je oogsten zodra de plant die boven de grond uitsteekt is verdord.

    Krijg je niet alle groente in één keer op, dan biedt de vriezer een uitkomst. Alle groente kunnen in principe ingevroren worden. Wel geldt de regel: hoe meer vocht een groente bevat, hoe slechter hij tegen kou kan. Sla zal snel in snot veranderen. Voordat je groente invriest, moet het eerst geblancheerd worden. Breng een pan water aan de kook en voeg de groente toe. Zodra het water weer kookt, zet je de kookwekker op drie minuten. Na de kooktijd kan je de groente onder stromend water later afkoelen. Verpak vervolgens de groente zo snel mogelijk en luchtdicht en stop ze in de vriezer.

Do's

  • Een moestuin beginnen. Ook al heb je een minituintje of zelfs geen tuin dan kun je je eigen groente telen. Bijvoorbeeld in bakken op de vensterbank.
  • De groente in rechte lijnen planten. Zo blijft het voor jou herkenbaar waar je groente staat en maakt het ook makkelijker om onkruid te wieden.
  • Gehele jaar door groente uit eigen tuin eten. Kies je groente zorgvuldig uit en je hebt niet alleen in het voorjaar, maar ook in de winter groente uit eigen tuin op je bord liggen.

Don'ts

  • Sla en peterselie naast elkaar zetten. Sommige planten geven stoffen af waar de andere plant niet goed tegen kan. Dit geldt ook voor: prei naast wortel, rode biet of tomaat, pompoen naast aardappels en knoflook naast aardbeien.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!