Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle » Hoe reis ik ecofabulous
4

Hoe reis ik ecofabulous

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 28 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe reis ik ecofabulous
De Inca Trail lopen in Peru, diepzeeduiken bij Hawaï, klimmen in de Himalaya of lekker bruin bakken op het strand in Mexico. Op vakantie willen we allemaal, het liefst zo ver en zo spannend mogelijk. Ook wereldreizen zijn razend populair. We hebben maar één leven en daarin willen we zoveel mogelijk van die ontelbare mooie plekken op de wereld zien. Helaas heeft al dat gereis ook een keerzijde. Toerisme speelt een grote rol in de uitputting van de aarde. De mooie plekjes worden aangetast door massatoerisme, vervuiling en consumptie (van hout bijvoorbeeld). Geschat wordt dat in 2020 1,5 miljard (!) mensen per jaar zullen reizen. Dat betekent dat als we niets doen aan onze reisgewoontes, we binnen niet al te lange tijd geen echte wildernis, tradities of unieke plekken meer zullen hebben. Het zal overal op de wereld veel meer hetzelfde en minder verrassend zijn. Moeten we dan maar helemaal niet meer op vakantie gaan? Natuurlijk wel! Er zijn een heleboel manieren om milieuvriendelijk en relaxed te reizen. Geen massatoerisme, geen uitbuiting, minder milieuvervuiling. Gewoon genieten en ontspannen op een duurzame manier, met een tikkeltje glamour.

Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Bekijk het profiel van Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Een groen vervoermiddel
  • Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
  • Een avontuurlijke instelling

Stappen

  1. Neem je reisgewoontes onder de loep

    Stel jezelf eens de volgende vragen: hoe vaak maak je een stedentrip? Met welk vervoermiddel reis je meestal? Waar let je op bij de keuze van je bestemming? Moet het vooral ver weg zijn of zoek je de vakantie die je wilt zo dicht mogelijk bij huis? Wil je bijvoorbeeld een strandvakantie waarbij je niks anders hoeft te doen dan zonnen, eten en drinken? Dan kun je ook naar Spanje gaan in plaats van Mexico. Bovendien ben je dan niet gebonden aan het vliegtuig, maar zou je ook de trein of de bus kunnen nemen. Ja, zelfs de auto is beter voor het milieu dan vliegen. Wie voor de cultuur graag naar een verre bestemming wil, kan beter een maand, dan twee weken gaan. De milieubelasting per vakantiedag is dan een stuk lager. Wat ook een rol speelt, is waar je tijdens je vakantie verblijft. Is dat in een super-de-luxe hotel? Of ga je backpacken en slaap je in een tent of bij mensen thuis? En houd je rekening met de plaatselijke omstandigheden? Ga je bijvoorbeeld midden in de woestijn uitgebreid douchen? Of ga je in een gortdroog gebied golfen op dat prachtige groene gras dat met het drinkwater voor de lokale bevolking nat wordt gehouden? Kijk eens eerlijk naar jezelf en naar je reisgewoontes en bedenk manieren om beter met het milieu en de lokale bevolking om te gaan.

  2. Kies het groenste vervoermiddel

    Maar liefst 80 procent van de milieuvervuiling door toerisme wordt veroorzaakt door het transport naar de plaats van bestemming. Even op en neer naar Milaan, Berlijn of Parijs. Wat, met de trein? Nee joh, met het vliegtuig natuurlijk! Vliegen is zo vanzelfsprekend – en voor iedereen betaalbaar – geworden dat we bijna vergeten dat er ook andere transportmogelijkheden zijn. Stel: je reist van Amsterdam naar Barcelona. De CO₂-uitstoot is afhankelijk van het vervoermiddel dat je kiest en dat kan behoorlijk veel schelen. Kijk en vergelijk: Vliegen: 272.55 kg CO₂ Met de auto: 173.44 kg CO₂ Met de bus: 99.11 kg CO₂ Per trein: 74.33 kg CO₂ Op de fiets: 0 kg CO₂ (oké, het is een eindje, maar wel milieuvriendelijk!)

  3. Compenseer je CO₂-uitstoot

    Wie het aandurft om uit te rekenen hoe vervuilend zijn of haar vakantie is, zal erachter komen dat bijvoorbeeld een retourtje Lima (Peru) 4,5 ton broeikasgassen per persoon uitstoot. Een retourtje Milaan levert al gauw 0,6 ton per persoon op. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om deze vervuiling te compenseren, zodat we - lekker maar wel bewust - kunnen blijven reizen. De bekendste manier om het broeikasgas te compenseren is door de aanplant van bomen. Groeiende bomen nemen CO₂ uit de lucht op en zetten die om in zuurstof en hout. Als we voldoende bomen aanplanten, wordt er evenveel CO₂ opgenomen als aan uitstoot is veroorzaakt. Er zit echter ook een nadeel aan het planten van bomen. Even terug naar het retourtje Peru. Om deze vlucht te compenseren moeten 225 bomen een jaar lang groeien. Het gaat hier dus om één retourtje! We stoten op aarde zoveel CO₂ uit dat bosaanplant al snel niet meer genoeg zal zijn. Op dit moment gaat de wereldwijde ontbossing veel sneller dan de aanplant van nieuw bos, en dus is er voorlopig nog ruimte genoeg.

  4. Let op de keurmerken

    Wil je proberen om voortaan zoveel mogelijk duurzaam te reizen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Let dan eens op de certificaten van bedrijven en reisorganisaties. Er zijn drie belangrijke keurmerken op het gebied van duurzaam toerisme: - Het Green Globe Certificate staat voor ecofabulous verantwoorde accommodaties, bestemmingen, reisorganisaties en resorts. - The Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Deze bedrijven gaan bewust om met het milieu en de natuur, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit. - De Blauwe Vlag (Blue Flag) wappert alleen bij stranden en jachthavens en betekent dat deze stranden en jachthavens verregaande maatregelen nemen op het gebied van milieueducatie, waterkwaliteit en milieubeleid.

  5. Love the locals

    Sta je er weleens bij stil dat het contact met de lokale bevolking niet alleen leuk is, maar dat het meestal zelfs het hoogtepunt van de vakantie is? Het bezoek aan dat dorpje, die excursie met die geweldige gids of dat gastvrije gezin waar je heerlijk hebt gegeten: dát zijn de dingen die je als eerste vertelt aan de thuisblijvers. Heel fijn ook voor de locals, want zij kunnen op die manier meeprofiteren van het toerisme. En dat betekent weer dat zij zich gaan inzetten voor het behoud van hun inkomstenbron, de natuur! Community-based toerisme is een nieuwe vorm van toerisme, waarbij je een dag of meerdere dagen in een klein dorp verblijft om het leven van de lokale bewoners mee te maken. Zo slaap je in huisjes of hutten die zoveel mogelijk in de lokale stijl gebouwd zijn en neem je deel aan lokale activiteiten, zoals koken, wandeltochten, vissen en zelfs speciale gelegenheden als een bruiloft. Deze reis betaal je overigens rechtstreeks aan de lokale bevolking, dus je weet zeker dat het geld goed besteed is.

Do's

  • Meld je aan bij de KlimaatNeutraal Groep. Zij compenseren je CO₂-uitstoot. Met de donaties investeren ze in duurzame projecten.
  • Doe zoveel mogelijk research voor je gaat. Hoe meer je weet over de mensen en de (culturele) gewoontes in je vakantieland, hoe sneller je je op de plaats van bestemming een beeld kunt vormen van wat wel en niet door de beugel kan.
  • Ga eens vrijwilligerswerk doen: Zet je in Peru in voor natuurbehoud of ga naar Thailand en help de kinderen met scholing. Bureaus als Fair Ground Sessions (zie links) helpen je graag met het vinden van vrijwilligerswerk.
  • Leer een paar zinnen in de taal van je vakantieland uit je hoofd en zorg ervoor dat je iemand kunt begroeten en dat je enkele beleefde dingen kunt zeggen op het gebied van eten en kleding.
  • Wees zuinig met water, voedsel en energie, zeker in landen waar deze bronnen schaars zijn.
  • Door lokale producten te kopen, sponsor je direct de mensen die daar wonen.

Don'ts

  • Doe niet mee aan onverantwoorde, dieronvriendelijke gewoontes in het buitenland: ga dus niet kijken naar stierengevechten als je in Spanje bent.
  • Laat je afval niet achter in dat mooie natuurgebied.
  • Koop geen flesjes bronwater, maar kook het drinkwater en doe het in een stevige fles of bidon. Scheelt weer een heleboel plastic.
  • Koop geen souvenirs van wilde dieren, zoals huid, ivoor en botten. Kijk op www.wnf.nl/souvenirs voor informatie over foute souvenirs per regio.
  • Laat je niet verleiden om nieuwe paadjes te maken of een shortcut te nemen in een natuurgebied.

Bron

Veggie in Pumps: gids voor een ecofabulous leven, Lisette Kreischer & Merel van der Lande Uitgeverij Artemis & Co

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!