Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe kies ik energiezuinige apparaten uit

Hoe kies ik energiezuinige apparaten uit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik energiezuinige apparaten uit
Energiezuinige apparatuur levert je een behoorlijke besparing op én het gebruik is natuurlijk beter voor het milieu. Tegenwoordig wordt de aanschaf van energiezuinige apparaten je al een stuk makkelijker gemaakt door het gebruik van het energielabel. Hiermee kun je precies zien hoe energiezuinig een apparaat is. Energielabel.nl is als onderdeel van MilieuCentraal gericht op het geven van onafhankelijke informatie over het energielabel en geeft advies!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Internet
  • Advies van een winkelier (optioneel)

Stappen

  1. Weet wat je nodig hebt

    Tegenwoordig heb je overal apparaten voor. Kijk daarom eerst wat je nodig hebt en of je dat apparaat ook écht nodig hebt. In de meeste gevallen is het altijd energiezuiniger én milieuvriendelijker om een karweitje met de hand te doen. Daarnaast kun je natuurlijk een grote Amerikaanse koelkast met een A-label kopen, maar als je aan een kleine koelkast ook genoeg hebt, dan is dat natuurlijk een veel betere keuze.

  2. Vergelijk energielabels

    Als je nieuwe afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, wasdrogers, wasdroogcombinaties, wasmachines of verlichting aan wilt schaffen, dan ben je zo klaar. Je kunt dan eenvoudig de energielabels met elkaar vergelijken. Het label laat zeven strepen zien en zeven letters. Het rijtje loopt van A (knalgroen) naar G (knalrood). Een apparaat dat een A krijgt is het meest energiezuinig. Energielabel.nl: 'Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet meer de hoogste klasse; deze apparaten kunnen ook A+ of A++ dragen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zuinig omgaat met water en efficiënt centrifugeert.'

  3. Lees de extra informatie op het energielabel

    Op sommige energielabels staat extra informatie, lees dit ook altijd even door. Het kan namelijk voorkomen dat drie apparaten een A krijgen, maar dat ze niet allemaal even energiezuinig zijn. De verschillen zullen niet groot zijn, maar als je het apparaat jarenlang gebruikt, dan is ieder verschil de moeite waard! Daarnaast geeft het label soms extra informatie over het apparaat. Energielabel.nl: 'Zo vermeldt het label bij vaatwassers en wasmachines bijvoorbeeld ook informatie over het waterverbruik.'

  4. Laat je informeren over de kwaliteit van het apparaat

    Een energiezuinig apparaat is vaak wat duurder. De meerprijs moet je dan terugverdienen via de energierekening. Dan is het echter wel belangrijk dat het apparaat lang genoeg mee gaat om rendabel te worden. Laat je daarom altijd informeren over de kwaliteit van het apparaat. Het regelmatig aanschaffen van een nieuw product is namelijk niet goed voor het milieu!

  5. Zoek naar andere keurmerken

    Als je een apparaat zoekt dat niet voorzien is van een energielabel, dan zijn er nog twee andere labels die een indicatie geven van het energieverbruik van apparaten, namelijk het GEEA-label en het label Energy Star. Het GEEA-label is een vrijwillig energiekwaliteitslabel dat met name gebruikt wordt voor televisies en computers. Als een apparaat voorzien is van dit label, dan behoort die tot de 30% zuinigste in hun soort. Omdat je als fabrikant niet verplicht bent dit keurmerk aan te vragen wil het niet zeggen dat een apparaat zonder GEEA-label niet energiezuinig is. Voor onder andere beeldschermen en printers wordt het label Energy Star gebruikt. Dit keurmerk stelt eisen aan het energieverbruik, met name in de stand-by stand. Ook dit label is niet verplicht.

  6. Vergelijk op gebruik

    Als je geen energielabel, Energy Star label of GEEA-label kunt vinden, dan is er nog een manier om te bepalen hoe energiezuinig een apparaat is. Op het apparaat staat altijd hoeveel watt (W) het verbruikt. In principe kun je het getal voor de W op de apparaten met elkaar vergelijken. Als je echt precies wilt weten wat een apparaat je in het uur kost, dan deel je het aantal Watt door 1000 (je betaalt immers per kWh) en vermenigvuldig je dit met de prijs van 1 kWh.

  7. Maak zuinig gebruik van je apparaten

    Ook met energiezuinige apparaten moet je zuinig omgaan. De labels geven namelijk aan wat de apparaten kunnen, mits er op een verantwoorde manier mee om wordt gegaan. Zet bijvoorbeeld je koelkast met A-label op een koele plaats en zorg ervoor dat apparaten goed hun warmte kwijt kunnen aan de achterkant. Zo zijn ze nog zuiniger én gaan ze langer mee.

Do's

  • Let erop dat de waardering van een apparaat in verhouding ligt met de andere apparaten van hetzelfde typen. Geen wasdroger is natuurlijk altijd energiezuiniger dan een wasdroger met een A-label
  • Gebruik apparaten selectief en efficiënt
  • Kijk bij de aanschaf of een apparaat helemaal uit kan. Als dit niet kan, koop er dan een stand-by-killer bij

Don'ts

  • Schaf geen apparaat aan met een lage waardering op het energielabel, hier krijg je spijt van, ook al was het apparaat wat goedkoper
  • Gooi oude, nog bruikbare apparaten niet weg, maar lever ze in bij een kringloopwinkel

Bron