Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe was ik energiezuinig

Hoe was ik energiezuinig

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe was ik energiezuinig
Met de stijgende energiekosten is het verstandig om ook tijdens het wassen van je kleding en beddengoed energie te besparen. Je zult verbaasd zijn hoeveel geld je hiermee kunt uitsparen en bovendien is het goed voor het milieu! Je hoeft hier niet direct je hele levensstijl voor om te gooien. Met een aantal kleine veranderingen kun je al een groot resultaat bereiken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Energiezuinige wasmachine categorie A
  • Wasmiddel
  • Wasmand
  • Droogrekje
  • Wasknijpers

Stappen

  1. Schaf energiezuinige apparaten aan

    Alle wasmachines zijn voorzien van een energielabel dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is. Er zijn verschillende klassen waarbij A zuinig is en G helemaal niet zuinig. Wasmachines met label A verbruiken dan ook het minste energie: 0,61 kWh per gemiddelde wasbeurt van vijf kilogram. Heb je momenteel een wasmachine met C-label? Schakel dan over naar eentje met A-label en spaar per jaar minstens €12 uit. Bovendien gaan machines uit deze zuinige categorie veel langer mee waardoor je de investering na een aantal jaren alweer terugverdiend hebt.

  2. Was op een lage temperatuur

    De grootste energiebesparing is te behalen door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Immers, 80 % van de elektriciteit die door een wasmachine verbruikt wordt, dient alleen om waswater op te warmen. Veel mensen wassen hun kleding op 40 of 60 graden, maar de moderne wasmiddelen maken je was op 30 graden even schoon. Bovendien spaar je dan een hoop energie. Als je ziek bent of last hebt van allergie dan kan het beter zijn om wel 60 graden aan te houden, zodat je bacteriën en huisstofmijt onschadelijk maakt.

  3. Was alleen volle trommels

    Was met een volle trommel. Dit bespaart energie, kosten en water. Hoe dat kan? Een volle wasmachine verbruikt amper meer dan een halfvolle. Je hebt dus voor hetzelfde verbruik dubbel zoveel gewassen. Denk ook goed na of al je kleding écht wel gewassen moet worden. Een shirtje dat je slechts één keer gedragen hebt, hoeft niet meteen in de wasmand te belanden als er geen plekken op zijn of als het niet naar zweet ruikt.

  4. Wissel je droger in voor een droogrekje

    Droogkasten eten letterlijk energie. Het is dus verstandiger je droogkast te laten voor wat ze is en andere maatregelen te treffen. Laat de wasmachine bijvoorbeeld centrifugeren op maximaal toerental. Dit zorgt ervoor dat de was droger uit de wasmachine komt en centrifugeren kost veel minder energie dan drogen in de droger. Hang je wasgoed daarna op een rekje in de tuin of de woonkamer te drogen. De was op deze manier drogen duurt wel langer, maar bespaart je veel energie door de droogkast niet te gebruiken en het resultaat is hetzelfde: jouw was is droog. Mocht je echt niet zonder je droger kunnen, ga dan voor een condensdroger. Het water dat je daarin opvangt kun je weer via het zeepbakje in je wasmachine gieten. Ook dit scheelt weer water en energie!

Do's

  • Draai de was op een lage temperatuur, de huidige wasmiddelen wassen dan even schoon en je bespaart zo al gauw 50% energie
  • Ruil de droogkast in voor een droogrekje
  • Laat de wasmachine centrifugeren op het maximale toerental

Don'ts

  • Was niet met een halflege trommel, want dit verbruikt even veel energie als een volle trommel
  • Gebruik geen wasmachine die geen energiezuinig label heeft. Met een machine in categorie A zit je altijd goed.

Bron

energiebesparing

door margriet koers op 09-09-2013 14:30
Heb zelf de droger ook de deur uit gedaan en kreeg aan het eind van het jaar 200 euro terug, en nog steeds daar ik het maandbedrag hetzelfde laat. ik heb liever dat ze mij betalen dan dat ik het moet doen