Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Zonne-energie en zonnepanelen » Hoe kies ik de juiste zonnepanelen

Hoe kies ik de juiste zonnepanelen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kies ik de juiste zonnepanelen
De aankoop van zonnepanelen brengt in de regel een vrij grote investering met zich mee waardoor een juiste keuze vaak veel geld kan besparen of zelfs, na verloop van tijd, gaan opleveren.

Hoedoe door: Donna Carlier

Bekijk het profiel van Donna Carlier
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • energienota’s
  • vrije ruimte op het dak
  • rekenmachine

Stappen

  1. Kies de juiste zonnepanelen

    Men dient zonnepanelen te kiezen die zowel bij de beschikbare ruimte op een schaduwvrij dak dat aan de zuidkant van het pand is gelegen als bij de persoonlijke energievraag aansluiten. Bovendien moeten de zonnepanelen op het soort dak geplaatst kunnen worden (een hellend of een plat dak kennen een andere bevestigingsmethode). Heeft men een plat dak dan zal men een console aan moeten schaffen waarin de zonnepanelen gemonteerd kunnen worden in de juiste hellingshoek.

  2. Maak gebruik van energienota's

    Nadat men aan de hand van energienota;s van de laatste paar jaren de gemiddelde energievraag is berekend kan men gaan bepalen hoeveel van deze vraag naar energie men op wil gaan met behulp van de zonnepanelen. Het budget dat men kan besteden kan hierin eveneens een rol gaan spelen en enigszins beperkend werken.

  3. Bereken het aantal zonnepanelen

    Aan de hand van het aantal wattpiek een bepaald paneel op kan brengen kan men daarna gaan berekenen hoeveel zonnepanelen men aan dient te schaffen om aan de energievraag te kunnen voldoen. Daarbij moet men wel rekening houden met het feit dat het aantal wattpiek uit wordt gedrukt onder ideale omstandigheden. Aangezien dit in ons land nagenoeg nooit het geval is dient men het vermogen tot circa tachtig procent af te waarderen. Kortom: om te bepalen hoeveel wattpiek aan vermogen een zonnepaneel moet hebben dient men de energievraag moet delen door 0,8 centimeter oppervlak.

  4. Het gebruik van een omvormer

    Zonnepanelen wekken een gelijkstroom op welke door middel van een omvormer, oftewel een inverter, omgezet moet worden in een bruikbare wisselstroom. Op het moment dat men de opgewekte zonne-energie wil gaan verkopen aan een energiebedrijf dan zal men een zogenaamde netsynchrone omvormer dienen te kopen. Aangezien men een omvormer aanschaft op het ingangsvermogen heeft men naarmate er meer zonnepanelen geplaatst zijn is er ook een omvormer met een hoger ingangsvermogen nodig. Doordat het piekvermogen nagenoeg niet behaald zal worden kan men vaak volstaan met een omvormer die een lager ingangsvermogen gebruikt dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Wel moet de omvormer in alle omstandigheden de zonnepanelen aankunnen.

  5. Ga voor kwaliteit!

    Weet men hoeveel zonnepanelen men nodig heeft dan kan men gaan berekenen wat dit zal gaan kosten. Dit kan men doen door bij verschillende aanbieders een aantal merken en types te gaan vergelijken. Dit kan men het gemakkelijkst doen door bij deze bedrijven langs te gaan en/of door een aantal offertes aan te vragen zodat men een goed beeld kan krijgen van de kosten die men kan verwachten. Op die manier kan men dan het meest ideale systeem vinden dat zowel bij de persoonlijke wensen als bij het te besteden budget past. Bovendien kunnen aanbieders van zonnepanelen de nodige informatie verstrekken over subsidies waar men als gebruiker van zonnepanelen eventueel recht op heeft en waar men deze aan kan vragen. Goed informeren kan behoorlijk wat geld besparen.

Do's

  • Denk goed na!

Don'ts

  • Ga niet te snel!
  • Ga niet met de eerste de beste leverancier in de zee.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!