Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Zonne-energie en zonnepanelen » Hoe maak ik gebruik van zonne-energie
3

Hoe maak ik gebruik van zonne-energie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik gebruik van zonne-energie
De zon is een onuitputtelijke bron van energie die, mits goed gebruikt, heel veel huishoudens kan voorzien van bijvoorbeeld stroom. In veel gevallen toont de overheid of gemeente hier initiatief in. Maar ook zonder dat er bij jou in de buurt initiatieven worden genomen om zonne-energie om te zetten in bijvoorbeeld stroom, kun je gebruik maken van de zon. De mens maakt immers al duizenden jaren gebruik van zonne-energie. Hoe? Dat leggen Graham Rickard, schrijver van het boek ‘Zonne-energie’ en Steve Parker, schrijver van het boek ‘Zon’ uit!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Zonnepanelen
  • Zonnecellen
  • Zonnecollectoren
  • Wasrekje
  • Internet
  • Investering (optioneel)

Stappen

  1. Gebruik de zon als verwarming

    Waar je huis ook staat, de zon schijnt ongetwijfeld een keer naar binnen. In de winter kun je hier handig gebruik van maken: als je het gordijn omhoog doet, dan schijnt de warmte van de zon naar binnen, terwijl de kou buiten blijft. Zo kun je de verwarming weer een graadje lager zetten. Als je je huis nog moet bouwen, dan adviseert het VROM, Ministerie voor wonen, ruimte en milieu, hier rekening mee te houden: ‘Het helpt ook om huizen en gebouwen zodanig te bouwen dat de zon direct maximaal de ruimtes kan verwarmen, bijvoorbeeld met grote ramen aan de zonkant en kleine raampjes aan de schaduwkant. Dit wordt passieve zonne-energie genoemd.’

  2. Laat zonnecollectoren installeren

    Als je ook gebruik wilt maken van de zon als hij niet schijnt, dan kun je zonnecollectoren laten installeren. Zonnecollectoren leveren je niet genoeg energie op om je hele huishouden op te laten draaien, maar hun bijdrage is toch duidelijk merkbaar. Graham Rickard: ‘Zonnecollectoren die uit zonnepanelen bestaan [...] kunnen het water niet tot een erg hoge temperatuur verwarmen, maar ze kunnen in de meeste warmtebehoeften voorzien van huizen in landen waar de zon vaak schijnt.’ Volgens het VROM kun je rekenen op een jaarlijkse besparing van ongeveer 150 tot 200 kubieke meter aardgas bij een oppervlak van ongeveer drie vierkante meter. De jaarlijkse elektriciteitsbesparing ligt op ongeveer 1300 kWh. Zonnecollectoren zijn niet goedkoop, maar leveren hun geld zeker wel op.

  3. Verruil je droger voor de zon

    Een droger is handig, maar weinig vriendelijk voor het milieu of je portemonnee. De zon daarentegen is gratis en droogt je was net zo goed! Hang daarom eens wat vaker je was buiten aan de lijn. Op een zonnige dag – en dan maakt het weinig uit of het warm of koud is – is je was zo droog.

  4. Kook met de zon

    In Nederland is koken met de zon nog niet echt doorgebroken, maar in India gebeurt het al. Steve Parker: ‘Zonnewarmte kan net als licht overal gebruikt worden. Miljoenen huizen, scholen en andere gebouwen gebruiken zonnewarmte voor verwarming en koken.’ Met behulp van een aantal gekromde spiegel waarin de zonnestralen weerkaatsen is een maaltijd binnen de kortste keren klaar.

  5. Gebruik zonnecellen voor kleine apparaten

    Kleine apparaten en bijvoorbeeld verlichting kun je voeden met stroom die wordt opgevangen door zonnepanelen. Veel apparaten en lampen zijn standaard al uitgerust met een paar kleine zonnecellen. Laat deze dingen overdag in de zon staan, zodat je ze altijd kunt gebruiken als je ze nodig hebt! Graham Rickard: ‘Zonnecellen zetten licht rechtstreeks om in elektriciteit. [...] Zonnecelen bestaan uit twee afzonderlijke lagen, elk met een elektrische lading. Als het licht op de cel valt, beginnen deze ladingen tussen de twee lagen te bewegen. Dat levert een heel kleine hoeveelheid energie op.’ Zonnecellen hebben maar weinig onderhoud nodig en zijn daarom heel bruikbaar!

  6. Investeer in de zon

    Zonne-energie is schoon, duurzaam en goedkoop. Het is daarom de moeite waard om – naast de kleine dingen waar je de zon voor kunt gebruiken – te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of zonnecollectoren. De meeste panelen kun je rechtstreeks aan je elektriciteitsnet koppelen, waardoor je direct kunt zien hoeveel energie je teruglevert. Laat je eens voorrekenen hoe lang het zou duren voor jij je zonnepanelen hebt terugverdiend!

Do's

  • Gebruik de zon!
  • Probeer zoveel mogelijk op zonne-energie te laten lopen
  • Kijk of je in aanmerking kunt komen voor een subsidie

Don'ts

  • Installeer je zonnepanelen niet zelf, maar laat hier een expert naar kijken: het is zonde als je wat fout doet
  • Koop niet zomaar een zonnepaneel, maar kijk eerst of het geschikt is om direct aan het elektriciteitsnet te koppelen
  • Begin niet zomaar met het plaatsen van zonnepanelen: soms heb je nog een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonnepaneel; controleer dit voor je begint

Bron

Boek ‘Zonne-energie’ door Graham Rickard, Corona, 1997 en ‘Zon’ door Steve Parker, Biblion Uitgeverij, 2003

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!