Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Natuur » Hoe voorkom ik blikseminslag

Hoe voorkom ik blikseminslag

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Natuurverschijnselen kunnen mooi zijn, maar ook erg angstaanjagend. Dat geldt zeker voor bliksem: je kunt ademloos kijken naar de schichten die naar beneden schieten, maar moet er waarschijnlijk niet aan denken dat de bliksem inslaat in je huis. Of nog erger: jou! Hoewel blikseminslag niet altijd te voorkomen is, zijn er veel dingen die je kunt doen om de kans erop te verkleinen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Bliksemafleider
  • Gezond verstand
  • Speciale stekkerdozen

Stappen

  1. Beveilig je elektrische apparatuur

    Bliksem kan via kabels van elektrische apparatuur naar binnen komen. Hierdoor kunnen de apparaten kapot gaan en kan er brand ontstaan. Je voorkomt dit door met onweer alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Je kunt ook speciale spanningsdozen plaatsen: dit zijn stekkerdozen die hoogspanning opvangen en zo je apparatuur beschermen. Dit is een stuk handiger; zo hoef je ook nergens bang voor te zijn als je bijvoorbeeld niet thuis komt.

  2. Zoek beschutting

    Ben je binnen? Blijf dan weg bij ramen. Een bliksemschicht zal niet zo snel een raam kapot maken, maar kan je wel verblinden. Ben je buiten? Blijf dan uit de buurt van bomen, tenten, hekken, hoge bomen of lantaarnpalen of water. Zoek liever beschutting in een stevig gebouw. Ben je met een groepje? Ga dan niet allemaal bij elkaar staan, dan is de kans op inslag alleen maar groter. Ga gehurkt en op stevige afstand van elkaar zitten om de kans op inslag te verkleinen.

  3. Blijf in de auto

    Zit je in de auto tijdens onweer? Dan zit je eigenlijk heel erg goed. De auto geleidt de bliksem namelijk naar de grond, mocht het inslaan. Wel is het verstandig om de auto aan de kant van de weg te zetten en erin te blijven zitten tot het onweer voorbij is. Het kan namelijk wél inslaan en de knal die daarmee gepaard gaat kan alsnog leiden tot ongelukken.

  4. Plaats een bliksemafleider

    Plaats een bliksemafleider op het hoogste punt van bijvoorbeeld je dak. Die geleidt de bliksem vanaf het punt van inslag naar de grond, waardoor de kans op schade beperkt blijft. Een bliksemafleider kan bijvoorbeeld bestaan uit een stevige ijzeren paal. Als je zo'n afleider wilt plaatsen, kun je hier het beste een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen, zodat je zeker weet dat de bliksem echt op de juiste manier wordt afgevoerd en er minder kans is op bijvoorbeeld brand.

  5. Raak niet in paniek

    Slaat de bliksem wel in? Raak dan niet in paniek, maar houd het hoofd koel. Inslag op mensen kan dodelijk zijn, pas daarom als dit gebeurt snel EHBO toe. Slaat de bliksem in in je huis? Blijf dan - en ook als het nog steeds bliksemt - uit de buurt van leidingen. Controleer of nergens brand is ontstaan en zit de bui uit. Als er wel brand is, bel dan direct de brandweer. Doe dit bij voorkeur wel met je mobiele telefoon, zodat je de vaste lijn - die weer met het stroomnet verbonden is - hiervoor niet hoeft te gebruiken.

Do's

  • Ga het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld in de auto zit, blijf dan in de auto zitten met ramen en deuren dicht. Stap pas uit als het onweer weer voorbij is

Don'ts

  • Ga met onweer niet onder de douche of voor de open haard staan
  • Zoek geen andere mensen op, zeker niet als je buiten bent, daardoor is de kans op inslag groter

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!