Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » China » Hoe bestel ik eten in China
4

Hoe bestel ik eten in China

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe bestel ik eten in China
‘Ko-kaa Ko-laaa’, ‘Ceukéé Ceuléé’, ‘Kuu-kuu Kuu-laaa’. Heerlijk uit eten in China. Maar hoe bestel je een drankje of maaltijd in een restaurant waar ze het woord Coca Cola niet eens begrijpen?

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Je ogen
  • Je wijsvinger
  • Kennis van dierengeluiden
  • Het afbeeldingenboekje 'Point It'
  • Taalgidsje/woordenboek
  • Voldoende tijd
  • Geduld, humor en creativiteit

Stappen

  1. Stil eerst je dorst

    Je maag knort en je bent in voor authentiek China. Dus neem je plaats in een willekeurig restaurant, waar een vriendelijke serveerster je glimlachend de menukaart aanreikt. Tot je ontsteltenis ontdek je uitsluitend Chinese tekens. Het wordt nu een kunst om wat je lekker vindt op tafel te krijgen. Om te beginnen met een drankje. Begrijpt de serveerster je vraag naar een colaatje niet? Loop naar de koelkast en wijs aan wat je wilt drinken.

  2. Pak je gereedschap erbij

    De China-reiziger kan niet zonder taalgids of woordenboekje. Maar als je echt slim bent, heb je ook 'Point It' bij je: de ultieme taalgids in China. Point It is een super handig aanwijsboekje vol plaatjes. Alles staat erin, voor grote en kleine eters. Het welbekende peper en zoutstel, soorten ontbijtjes, deegwaren, fruit, groenten en vis. De soorten verschijningvormen van bereide eieren zijn erg handig en voor de carnivoren zijn er plaatjes van dieren. De koe is zelfs afgebeeld als biologieles (het dier is opgedeeld in vakjes en daaronder staat een apart plaatje met ingewanden). Poging 1 tot de gewenste maaltijd is dus zinnetjes of woorden uitproberen of point-itten. Dieren imiteren is trouwens nog leuker.

  3. Gebruik je zintuigen en wijs aan


    Je bent je gereedschap vergeten. Wat nu? Gebruik je zintuigen. Geef je ogen goed de kost: bestudeer wat er bij je mede restaurantgangers op het bord ligt. Zit er iets naar je gading bij? Wenk de serveerster en wijs aan wat je hebben wilt. Je kunt ook de menukaart erbij pakken en de eigenaar van het volle bord vragen om zijn gerecht aan te wijzen.

    Maar... Chinezen lusten alles en dat is vrij link. Zonder dat je het weet verorber je een gebakken hond of rat.

  4. Eet vegetarisch

    Of je bent er echt één, of je wordt het ter plaatse: een vegetariër. Op plaatsen zonder Engels kies je in China beter voor veilig. Heb je geen trek in hersentjes, niertjes of de lekkernij hond of rat, dan gedraag je je als een vegetariër. Op het bord van je buurman wijs je alleen groenten en rijst aan.

  5. Loop naar de keuken

    In een vreemd land komt alles anders op tafel. Dat geldt in China zelfs voor de gekookte aardappel, die ook in slierten, reepjes of roosjes wordt aangeboden. Vaak weet je dus niet wat je zojuist hebt aangewezen.

    Als je echt op veilig wilt spelen, maak dan een wandeling naar de keuken. Lach vriendelijk naar de kok, wijs een allegaartje aan ingrediënten aan. Mimiek het roerbakken in een wok en klaar is Kees. Eet smakelijk!

    Let op: dit doe je natuurlijk niet in een sjiek restaurant. Maar in de kleine eettentjes is het vrij legitiem, zolang je maar veel lacht.

Do's

  • Goed kijken naar de volle borden van andere eters
  • Zet je zintuigen op scherp
  • Loop naar de keuken

Don'ts

  • Je geduld verliezen
  • Onbeschoft worden

Bron

Mijn reiservaring door China
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!