Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » China » Hoe kom ik online in China
4

Hoe kom ik online in China

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik online in China
Online gaan is - waar je ook bent - in China een eitje. Internetlustigen vinden overal wel een online computer, ook op afgelegen plekken. Daar waar je het juist niet zou verwachten (hoog in de bergen, in de woestijn of op het platteland) zijn verbindingen soms verbazend snel. Deze hoedoe wijst je de weg naar het Chinese cyberspace.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Online computer
  • Wangba

Stappen

  1. Zoek een computer

    Toegang krijgen tot internet is in China niet moeilijk. In elk hotel of guesthouse staat wel een computer waar gasten tegen betaling online kunnen. Maar deze computerplekken zijn populair (lees: continu bezet), de verbinding is soms tergend traag en het gebruik is er vaak duurder dan in de wangbā, ofwel: het internetcafé. Kies dus niet automatisch voor de computer in je hotelletje. Om goedkoop of snel te internetten, zoek je een internetcafé.

  2. Zoek een internetcafé (wangba)

    Internetcafés vind je in China overal en het toverwoord is wangba (pinyin voor internetcafé). Vraag daarnaar op straat. Als je er al niet toevallig tegenaan loopt, weten jongeren ze vaak feilloos te vinden.

    Er zijn in China zo'n honderdduizend internetcafés. De wangba’s variëren van donkere stinkholen (rochels en rook) tot hypermoderne plekken.

    Uitgedrukt in termen van nut zijn er gradaties als ‘beter dan niks' (de stinkholen), oké (schoon, maar traag) tot zwaar oké (snel internetten vanuit een comfortabele fauteuil).

    Vrijwel standaard staat bovenop elke computer een webcam en vaak is er ook een microfoontje en koptelefoon beschikbaar.

    Ook de inwendige mens wordt verzorgd: je kunt frisdrankwatersigaretten en Chinese knabbels kopen. Menig Chinese wangba is een roker's mecca. Opgebrande peuken en as gooi je op de grond, maar soms staat er netjes een asbak of vervult een doormidden gesneden blikje dezelfde rol.

    Zet je tas niet op de grond. Rochelen is nog niet overal verboden.

    Zoeken naar een groot internetcafé loont. De megacomplexen zitten soms wat verscholen. Je vindt ze in achterafsteegjes en op donkere verdiepingen van grote gebouwen.

    De prijzen variëren van twee tot drie yuan per uur. In guesthouses en grote hotels betaal je veel meer, maar dat is zeker geen garantie voor een betere verbinding.

  3. Vraag om een computer

    De Chinese jeugd houdt van haar wangba’s. Ook al staan er soms meer dan honderd computers, de meeste machines zijn elk uur van de dag bezet. Vaak wordt er gewerkt met nummers. Ga dus niet lukraak ergens zitten, maar loop naar de balie en vraag om een computer.

    Daarvoor hoef je geen Chinees te praten. Wijs gewoon een machine aan en trek je wenkbrauwen vragend omhoog.

  4. Log in

    Het personeel wijst je een computer. Als je mazzel hebt, loggen zij ook voor je in. Vaker krijg je een papiertje aangereikt met daarop een nummer. In dat geval mag je zelf een computer uitkiezen. Neem plaats, toets het verkregen nummer in en de computer start op. Klik vervolgens op het icoontje van Chrome of de MSN-messenger en doe je ding.

    Het kan even wennen zijn aan een webbrowser in Chinese karakters, maar vrees niet: het werkt hetzelfde als hier.

    Dat wordt anders als er bij het (in)tikken van internetadres of e-mail-boodschap alleen Chinese karakters verschijnen. Vraag in dat geval om hulp en wenk het personeel. Vervolgens wijs je naar het Chinese schrift op je scherm en je kijkt een beetje sullig. Met een druk op de juiste knop is dat Chinese euvel snel opgelost.

  5. Let op de webcam van je buren


    In de wangba ontmoet je vooral Chinese jongeren. Computerspelletjes doen, chatten met webcam en muziekluisteren zijn populair. Internetten tussen massa's Chinese jongeren is lollig. Zo zit er altijd wel iemand te gieren om een flauwe lachfilm en door mee te kijken met de buren krijg je snel in de smiezen wat de Chinese jeugd bezielt.

    Let wel op, want het kan zijn dat de webcam van je buurman of buurvrouw op jou gericht staat. Chattende jongeren tonen de laowai (vreemdeling) naast hen graag aan vrienden en vriendinnen.

  6. Zoek niet tot je een ons weegt

    China is koploper qua internetcensuur. De eigenaren van cybercafé's zijn verplicht om software te installeren waarmee de webtoegang wordt gecensureerd. Sites met seks of een staatsondermijnende inhoud zijn uit den boze. Ook moeten de cafés bijhouden wat hun klanten op internet uitspoken.

    Ben je op zoek naar informatie en krijg je een site niet boven water, dan is hij simpelweg gecensureerd. Stop dus met zoeken.

  7. Klaar? Zeg: toh sjouw tjen

    Ben je klaar met mailen, internetten of chatten? Sluit het programma af en loop naar de balie. Zeg: toh sjouw tjen ('Hoeveel is het?' op z'n fonetisch).

    Het personeel heeft keurig voor je bijgehouden hoelang je online was. Betaal het gevraagde bedrag en stap op.

Do's

  • Zoek een wangba

Don'ts

  • Je tas op de grond zetten
  • Weglopen zonder te betalen
  • Pornosites bekijken

Bron

Mijn reiservaring in China
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!