Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Budgett(r)ips » Hoe word ik een WWOOFer

Hoe word ik een WWOOFer

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe word ik een WWOOFer
In ruil voor kost en inwoning werken, dat kun je overal ter wereld doen. WWOOF-ing is een bestemming op zich. Je werkt 4 tot 6 uur per dag, en in ruil daarvoor neem je deel aan het echte leven. Het is ideaal als je van authentiek en cultureel houdt. Geen geld om op vakantie te gaan? Of zin om je lange reis eens te onderbeken met wapperende handjes? Think WWOOF-ing! Renske Sip uit Amsterdam deed het ooit zeven maanden achter elkaar. Ze heeft o.a. geiten gehoed, strobalen gestuct en groenten verbouwd. Hier vertelt ze wat het is, hoe het werkt en dat het leuk is.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Zin om tijdens je vakantie te werken
  • Mensenkennis
  • Sociaal gedrag
  • Flexibele instelling
  • Inventiviteit
  • Hang naar organisch
  • Interesse in een andere cultuur
  • Trek in een intense ervaring

Stappen

  1. Think WWOOF-ing

    Heb je eigenlijk geen geld om op vakantie te gaan, maar je wilt wel weg? Ga WWOOFen op je favoriete bestemming.

    WWOOF staat voor: Willing Workers On Organic Farms of World Wide Opportunities on Organic Farming. Het idee is dat je voor een aantal uur per dag voor kost en inwoning op een boerderij werkt. Ook al staat één van de twee o's in het woord voor organic, inmiddels zijn er ook gastgezinnen (hosts) zonder biologische boerderij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of een Bed & Breakfast. WWOOF werk is ontzettend cultureel. Je woont in bij een gezin en leert zo alles over het leven in je gastland. 

    Op haar 24ste werd Renske Sip een heavy WWOOFer. In een tijdsbestek van zeven maanden checkte zij zeven keer in op een nieuwe stek. Soms had het gastgezin kinderen, meestal niet. Ze deed 2 adressen aan in Frankrijk en 5 in Italië. Wat voor werk ze zoal deed?

    "Ik heb mensen drie weken lang geholpen met het opzetten van een biologische kippenboerderij. Daar moest ik veel timmeren, zagen en meer van dat soort dingen. Mijn tweede adres was iets totaal anders. Ik kreeg er groene vingers: verbouwde er groenten die de boerin verkocht in haar eigen groentenkraam. Het leukste vond ik het geiten hoeden, dat heb ik vijf weken gedaan. Dat was in het begin erg spannend. Ik werd er met een kudde geiten op uitgestuurd en was eerst bang dat ze weg zouden lopen. Erg bijzonder was het adres waar ik hielp met de bouw van een strobalenhuis. Ik leerde er hoe je een strobaal moet stucen met leem. Heel bijzonder. Nooit een huis van strobalen gezien? In IJburg, Amsterdam staat er een."

  2. Voldoe aan deze criteria

    Niet iedereen mag en kan WWOOFen. Een WWOOFer is:   

    • ouder dan 18 jaar
    • een onafhankelijk mens
    • gemiddeld fit (soms is het werk fysiek zwaar) 
    • leergierig met een bijzondere interesse in: organisch verbouwen, het plattelandsleven en ecologisch verantwoord leven.
  3. Bepaal waar je gaat WWOOFen

    WWOOFen komt uit de UK (sinds 1971), maar tegenwoordig kun je het overal ter wereld doen. Alleen al in Nieuw-Zeeland zijn er zo'n 800 WWOOF farms en in Australië zijn er zelfs nog veel meer. Bepaal dus eerst waar je heen wilt en kijk vervolgens of ze daar aan WWOOFing doen. Op de officiële website staat een overzicht per continent: zie daarvoor de bronlink onderaan deze hoedoe.

  4. Word WWOOF lid

    Hoe word je lid van de WWOOF organisatie? Dat varieert per land en het precieze hoe en wat lees je op de officiële website.

  5. Spit de advertenties door

    Eenmaal lid van een WWOOF organisatie, krijg je een WWOOF Boek of List of Independent WWOOF hosts. Alle hosts met honger naar (inter)nationale WWOOFers adverteren daarin. Je leest wat zij voor je in de aanbieding hebben en wat je daarvoor moet doen. Tegenwoordig staan de lijsten met hosts ook op Internet. Als je je inschrijft, krijg je een wachtwoord waarmee je alle advertenties kunt doorspitten. 

    Hoe heeft Renske haar adressen gekozen?

    "Mijn adressen koos ik om verschillende redenen. Ik deed er eentje voor de taal en eentje om eens te proeven van het leven in een soort van commune. Een derde adres koos ik vanwege de aandacht voor spiritualiteit en bij weer een ander viel ik voor de landbouwactiviteiten. Wat de criteria waren waarop ik heb gekozen? Ik lette op de diversiteit en ging vervolgens af op mijn gevoel. Je proeft al aan de advertentie of een gezin leuk is, of ze zin hebben in ontmoeten of dat het hen vooral is te doen om extra handjes."

  6. Bepaal hoelang je wilt blijven

    Het minimumverblijf is twee nachten, het maximum bepaal je in overleg met je host. Verblijven van zo'n zes maanden zijn mogelijk. Vaak gaat hier wel een proefperiode van vier tot zes dagen aan vooraf. 

  7. Bepaal hoeveel uur per dag je wilt werken

    Werken in ruil voor kost en inwoning is de basis van WWOOFing. Maar hoeveel uur je per dag moet werken is afhankelijk van zaken als: hoe druk het is bij je gastgezin, soort werk, de mate van onafhankelijkheid enz. De gemiddelde WWOOFer werkt vier tot zes uur, maar sommige gastgezinnen verwachten meer van je. Bespreek dit voordat je kiest voor een adres.

    Hoe was de ervaring van Renske met werktijden?

    "Goed. Hoe strikt men daarmee omgaat, verschilde sterk per gastgezin. Sommigen telden de uren, anderen zeiden: 'Doe lekker rustig aan'. Bij één adres werd ik kriegelig, ik  voelde me er gebruikt. Totdat ik me realiseerde dat dat mijn norm was. Niet iedereen doet aan werktijden: bij sommige mensen lopen werk en vrijetijd nou eenmaal door elkaar. Toen ik me daar eenmaal bij had neergelegd, kostte het - in mijn ogen overwerk - me geen moeite meer."

  8. Boek een host

    Je hebt een adres gekozen, je weet hoelang je er zult verblijven en hoeveel uur per dag je maximaal wilt werken. Zoek contact met je favoriete hostadres en boek je verblijf. Contact zoeken doe je per telefoon, mail of e-mail. Vervolgens vul je een WWOOFER sollicitatieformulier in (die vind je op de WWOOFing website) en die zend je naar je wannabe host. Hoe meer je over jezelf vertelt, hoe aannemelijker de kans dat je mag komen. Ga er dus voor en alvast veel plezier!

  9. Duik in een totaal ander leven

    WWOOFen staat gelijk aan het nemen van een duik in een totaal ander leven. Renske heeft prima leren duiken. Het voor even elders vertoeven is haar goed bevallen. Maar wat was er zo leuk? En is zij erdoor veranderd? 

    "Ik vond het erg leuk om een kijkje te nemen in zeer uiteenlopende levens. En dat is zeker gelukt", lacht ze. Door die uiteenlopende ervaringen voel ik me sneller bij anderen op mijn gemak. Iets dat me altijd zal bijblijven is de geruststellende gedachte dat het anders kan als ik dat zou willen. Waar een wil is, is een weg. Hier in Nederland houden we er allemaal zo'n beetje dezelfde levenswijze op na. Maar als je gaat WWOOFen leer je dat het ook anders kan. Al mijn gastgezinnen hebben voor een andere levenswijze gekozen. Als het WWOOFen mij iets heeft gedemonstreerd, is het de wetenschap dat ook ik kan kiezen: krijg ik het in mijn kop, dan kan ik weg. Het ideaalbeeld van zo'n leven far away ben ik trouwens wel kwijt. De gastgezinnen hebben het zeker niet makkelijk. Ze zijn vrij, maar soms ook eenzaam. Want de plekken die zij als woonplaats verkiezen, liggen vaak afgelegen. Daar moet je wel tegen kunnen."

  10. Pas je aan en ga ervoor

    Renske heeft zich ingeleefd in zeven verschillende routines. Het is leuk en spannend, maar ook best heftig om bij vreemden in huis te leven, dat moet je niet onderschatten, vertelt ze.

    "Je stapt niet zomaar in iemands leven. Hoe open je gastgezin ook is, er wordt altijd van je verwacht dat je je aanpast. Logisch ook: je vertoeft in andermans huis, je werkt met ze, eet met ze, deelt de woonkamer, slaapt in de kamer naast ze... Dat telkens opnieuw inleven in andermans routine, dat was intens en bijzonder, maar soms ook vermoeiend. Nu zal dat wel meevallen als je het één, twee of drie keer per vakantie doet, maar zeven keer was wat overdreven. Keer op keer moest ik wennen en het duurde meestal even eer ik mijn draai had gevonden. En datzelfde geldt net zo goed voor je gastgezin. WWOOFen is leuk en spannend, maar je draait mee in iemands routine. Besef goed dat het een zeer sociaal gebeuren is. Dat maakt het WWOOFen niet altijd even gemakkelijk, wel erg bijzonder. Geloof me, WWOOFen een heel positieve ervaring."

Do's

  • Steek je handen uit de mouwen
  • Wees leergierig / toon interesse
  • Sta open
  • Pas je aan eventuele leefregels aan

Don'ts

  • Gedraag je niet als een hotelgast: een WWOOF-verblijfplaats is geen hotel. Je maakt tijdelijk onderdeel uit van een gezin. Gedraag je ook zo, pas je aan.

Bron