Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Emigreren » Hoe emigreer ik naar het buitenland

Hoe emigreer ik naar het buitenland

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe emigreer ik naar het buitenland
"Emigreren is behoorlijk ingrijpend, zowel praktisch als emotioneel", zegt Thomas Roebroeck uit ervaring. De emigratiecoach emigreerde eind 2006 met zijn partner naar Italië. Geweldig dat zeker, maar van een leien dakje ging het niet. Hier lees je hoe je het doet en wat er op je afkomt. Op praktisch gebied én emotioneel. Want je praat met een coach of niet.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Nieuwsgierigheid
  • Zelfkennis
  • Contactgerichtheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Ondernemingslust
  • Geduld

Stappen

  1. Dit is wat je wilt doen. Dat weet jij heel zeker

    Emigreren is hartstikke spannend en leuk, maar alleen als het precies is wat jij wilt. Iemand met valse motieven gaat een zware tijd tegemoet. Thomas raadt daarom aan om ruim op tijd je drijfveren te onderzoeken.

    "Er zijn twee soorten motieven: die 'er vandaan' of die 'er naartoe'. Wat ik bedoel? Ga je emigreren omdat je daar al je hele leven van droomt of wil je weg uit onvrede, dus om een onprettige of lastige situatie/periode te ontvluchten. In het eerste geval ben je ergens naar op weg en in het tweede geval ga je er juist vandaan. Bekijk ook de motieven van diegene die met je meegaat. Een positieve 'er naartoe' helpt jullie vooruit, maar als je partner of familie het doet vanuit valse motieven, dan wordt het lastig."

  2. Sta stil bij wat je meeneemt

    "Realiseer jezelf dat je je levensbagage meeneemt naar het buitenland. Je kunt het hier allemaal wel lastig vinden en daarom weggaan, maar je geschiedenis verhuist gewoon met je mee." Wat Thomas daarmee wil zeggen: hoe graag je dat misschien ook wilt, je kunt jezelf niet uit de weg gaan.

  3. Besef goed wat je achterlaat

    Kun jij al die lieve mensen om je heen wel missen? En weet je dat heel erg zeker? En die prachtige baan met die leuke collega's, kun je echt zonder? 

    E C H T ?

  4. Zet alles op een rij

    In welk land wil je wonen en waar moet je nieuwe stek aan voldoen? Ben je op zoek naar de rust en ruimte van het platteland of spreekt de reuring van de drukke stad meer tot je verbeelding? Kun je al rentenieren of moet er brood op de plank? Dat zijn allemaal vragen waar je volgens Thomas goed over na moet denken. Bij de tips hieronder gaat hij er voor het gemak even vanuit dat je met z'n tweetjes gaat emigreren.

    "Maak eerst onafhankelijk van elkaar een beeld van je behoeften, wensen en verlangens. Maak daar een feestje van, fantaseer er lustig op los. Wat is je perfecte plaatje? Vul dat in, kleur de plaatjes! Hoe ziet je plek er uit en wat zie je jezelf er doen? Wat voor kleur heeft het, hoe voelt, ruikt het, proeft het? Gebruik voor het maken van je perfecte beeld al je zintuigen. Hoe concreter hoe beter."

    Ben je klaar? Nou, hoe voelt het? Goed? Volgens de coach en ervaringsdeskundige ben je dan al een aardig eind op weg:

    "Als het uiteindelijke beeld van je doel goed voelt, dan ben je er als het ware al naar op weg. Maar wees kritisch hier. Naar jezelf en anderen, want zolang het beeld dat je gecreëerd hebt niet helemaal lekker voelt, dan moet je je beeld bijstellen. Daar ga je net zolang mee door totdat het goed voelt. Alles moet kloppen! Echt alles! Schrik niet als het resultaat van deze intense visualisatie is dat je beslist om toch maar thuis te blijven. Als je je plaatje niet kloppend krijgt, is er namelijk iets mis. Waarschijnlijk wil jij iets anders dan emigreren!"

    "Tot zover jouw beelden. Als het klopt (het voelt goed) is het tijd om ze te vergelijken met je partner in crime. Komen jullie beelden overeen? In welk opzicht en in hoeverre? Zijn er belangrijke verschillen en zijn die te overbruggen? En wat heb je daarvoor nodig? Als je nog niet precies weet in welk land of gebied je wilt wonen, dan helpt de vergelijkingsinfo je misschien ook om wel tot een keuze te komen. Bekijk welke plek het meest aan je wensen en verwachtingen tegemoet komt. Blijf visualiseren en checken of het goed voelt. En als het goed voelt, dan..."

  5. Stel wat beslisregels op

    Emigreren is leuk, het is spannend en het geeft energie. Maar! Bij tijden is het ook stressvol, onzeker en angstaanjagend. Daarom is het gaandeweg de rit belangrijk dat je samen ruimte creëert om te zeggen: STOP!

    "Je moet een veto naar je mede-emigrant uit kunnen spreken. En die eventuele NEE, die staat niet ter discussie. Maak daar afspraken over. Dat klinkt gemakkelijker dan het lijkt. Maar ga maar eens bij jezelf en je omgeving na: zodra je iets wilt, hoef je je meestal niet te verantwoorden. Maar als je iets niet of niet meer wilt, dan wordt je door je omgeving op het matje geroepen 'Waarom niet?' is dan vaak het enige dat je nog hoort. En dat is typisch Nederlands, die vraag zit er bij ons ingebakken en bij je mede-emigranten dus ook! Bouw daarom bedenktijd in. Bij het nemen van grote beslissingen als deze geldt een veto als veiligheidsklep. Een njet staat dus niet ter discussie, spreek dat samen of met z'n allen af. Tuurlijk is het wel handig dat je je njet eventjes toelicht, maar je hoeft je niet te verantwoorden. Het is een mededeling, geen verdediging en zelfs geen discussie."

  6. Onderzoek alles

    Prachtig! Je wilt het. Je weet wat je wilt en waar. Bovendien heb je samen afgesproken hoe de noodrem werkt. Nu is het tijd om zo veel mogelijk informatie te gaan vergaren over de nieuwe bestemming. Hierbij gaat het niet alleen om praktische zaken zoals verblijfsvergunning, werk, school, onderdak en verzekeringen. Maar juist ook om culturele verschillen.

    Thomas: "Focus vooral ook op de culturele verschillen tussen Nederland en je toekomstige thuishaven. Vergelijk bijvoorbeeld de omgangsvormen, de kans is groot dat die behoorlijk van elkaar verschillen. Zijn wij Nederlanders nogal direct en doelgericht (we gaan recht op ons doel af), in de meeste andere landen werkt dat heel anders. Lees jezelf suf, ga naar emigratiebeurzen, biblio- en mediatheken en google je een ongeluk."

  7. Zoek een droomplek

    Als je kunt leven met de culturele verschillen en je vermoedt dat het je/jullie ook in economisch en praktisch opzicht gaat lukken, dan is het tijd voor de zoektocht naar de droomplek. Volgens Thomas doe je dat zo:

    • "Surf naar makelaars op internet. Het stikt doorgaans van de makelaarssites met uitgebreid aanbod en prijsinformatie. Het is bovendien een geweldige appetizer! Je krijgt er zin van!
    • Oriënteer je ter plaatse, boek een lange vakantie in het beloofde land. Stel jezelf steeds de vraag: 'wil en kan ik in dit gebied voor langere tijd wonen? Zelfs als het slecht weer is en ik niet op vakantie ben?'.
    • Stuur er een verkenner op uit. Dat ben je zelf of is één van de personen die met je meegaat. Stuur iemand alvast vooruit. Om de taal te leren, om op huizenjacht te gaan, om te zoeken naar werk, een school voor de kinderen te zoeken enz."
  8. Reken op weerstand

    Zodra de plannen staan als een huis, is de tijd rijp om ze de wereld in te schoppen. Sta jij sterk in je schoenen? Dat is nodig, want de reacties uit je omgeving zullen niet allemaal positief zijn. Ga uit van weerstand en onbegrip; niet iedereen aan het thuisfront gaat je begrijpen.

    Thomas: "Het los(ser) laten van banden is voor veel mensen lastig. En voor een deel afhankelijk van de letterlijke afstand tussen jou en de achterblijvers nadat je bent verhuisd. Jij gaat een nieuw avontuur aan en je kijkt naar de toekomst. Maar je familie en vrienden zien in eerste instantie vooral wat ze kwijtraken en uit bezorgdheid tellen ze ook de beren op jouw weg. Heb daar geduld mee. Na de eerste schok vinden de meesten wel ruimte om er net als jij positief tegenaan te kijken. Met een beetje mazzel zien ze ook mogelijkheden en uitdagingen en denken ze zelfs met je mee."

    TIP!

    Door je plannen te delen met dierbaren en anderen zet je jouw voorgenomen emigratie als het ware in de wereld.  Grijp deze gelegenheid aan om je plannen nogmaals te toetsen: is de op handen zijnde emigratie precies wat je wilt? Is je opwinding over de nieuwe start groter dan je angst, ga dan vooral door. Zo niet, onderzoek je angst, maar ook je drijfveren opnieuw.

  9. Gun anderen de tijd en blijf bij jezelf

    Deze reacties ga je krijgen. En vele variaties daarop ook. Hou daar dus rekening mee.

    1. "Maar je hebt het nu toch goed voor elkaar? Wat haal je je op de hals?"
    2. "... maar wat ga je in godsnaam doen daar?!"
    3. "Als je maar niet verwacht dat ik je kom opzoeken!"

    Thomas roept op tot het tonen van begrip. En je moet je ook niets wijs laten maken, bij jezelf blijven en bij je plannen! Thomas daarover: "Hoewel dit soort vragen om een verantwoording schreeuwt, ben je vrij om dat wel of niet te doen. Realiseer je dat jij al heel wat tijd hebt genomen om de emigreerplannen te smeden. Gun de mensen die je lief zijn, die tijd ook. Laat ze aan het idee wennen!"

  10. Huur professionals in, vertrouw op de locals

    Zoveel mensen hebben het wiel al eerder uitgevonden. Bij je zoektocht in het beloofde land zet je daarom maar beter wat hulp in. Makelaars, (financieel) adviseurs, notarissen, architecten, emigratiecoaches...  Wat weetjes en tips:

    "Maak gebruik van externen zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Makelaars hebben kennis van de lokale markt, maar besef ook dat zij vaak een dubbele pet dragen en dat hun belangen verstrengeld zijn. Afhankelijk van je budget, tijd en mogelijkheden kun je spaarzaam zijn of juist scheutig met het inhuren van externen. Maar zet zeker ook de bevolking in. Maak gebruik van hun kennis en ervaring: juist zij kunnen je gigantisch tot hulp zijn. Zeker in de manier van hoe je taai bureaucratisch ongerief kunt omzeilen. In alle gevallen is het aan te bevelen in de omgeving rond te vragen over het niveau van service, prijs, alternatieven en klanttevredenheid. Doe dat alvorens je in zee gaat met professionals."

  11. Tegenslag? Adem rustig door

    Het pad der emigratie gaat niet alleen over rozen. Het is een spannend pad met hobbels, valkuilen, blokkades, wijdse vergezichten en soms prachtige rozen, jawel!

    Thomas: "Emigreren behelst meer dan het verhuizen van je boedel van het ene naar het andere land. Tegenslag kun je tegenkomen in praktische regelzaken, bureaucratie, corruptie en wat dies meer zij. Leer het spel zoals het in je nieuwe land gespeeld wordt. In omgangsvormen met autoriteiten bijvoorbeeld. Stop met vergelijken! Vergeet hoe wij het in Nederland doen. Voorkom zinloos lijden en frustratie en ergernis: Kijk onbevangen naar je nieuwe wereld. Kijk om je heen naar hoe de lokale bevolking haar boontjes dopt. En verwonder je daar ook over! Instant oplossingen bestaan doorgaans alleen op de TV. In veel gevallen dient een oplossing voor een probleem zich vanzelf aan als je het even aan de kant zet en met rust laat."

  12. Ga om met je emoties

    Emigreren is loskomen van je 'roots'. En voor die moeilijke, maar uitdagende weg heb je helemaal zelf gekozen! Thomas heeft zich na de eerste euforie regelmatig ontworteld gevoeld. Hij kreeg te maken met emoties, zoals heimwee en twijfel.

    "Na de eerste opwindende periode van de emigratie wordt het leven in het buitenland natuurlijk ook 'gewoon'. Inclusief de zaken die je als minder plezierig ervaart. Ik voelde me erg op mezelf en op mijn partner teruggeworpen en ik miste mijn familie, vrienden en werk. Het integreren in mijn nieuwe omgeving viel me in eerste instantie zwaar, want het vinden van aansluiting met de plaatselijke bevolking verliep minder vanzelfsprekend dan ik had gehoopt. Iedereen die emigreert moet opnieuw aarden. En daar heb je in meerdere of mindere mate last van. Volgens de boekjes duurt dat proces van adaptatie aan je nieuwe leven en omgeving een jaar of drie. En geruststellend genoeg hoort het er gewoon bij. Maak het jezelf daarom zo comfortabel mogelijk: laat de emotie en de twijfel er gewoon zijn en deel ze met je directe omgeving of andere emigranten. Kies in ieder geval voor mensen die je een warm hart toedragen en die werkelijk in staat zijn naar je te luisteren. Neem hun oplossingen ter harte, maar ga er niet vanuit dat ze voor jou ook zullen werken. Ieder mens is anders, jij ook."

  13. Let go of "keeping up appearances"

    Laat de gedachte "Ik moet succesvol zijn!" los.

    Thomas: "Ook dat nog. Dan ga je je eigen weg moet je nog succesvol zijn ook!" Overdreven? Voor een groot aantal mensen, die de stap durfden te zetten niet. Iemand die emigreert wordt erg in de gaten gehouden door de omgeving. Dat is meestal vanuit een gevoel van betrokkenheid, maar leuk is het niet. Het thuisfront wil graag dat het goed met je gaat. De avonturiers moeten het redden, de plannen moeten slagen. En natuurlijk zijn er ook afgunstigen: sommige mensen zullen hopen dat jij met  hangende pootjes terug op de stoep staat. Positief of negatief, de emigrant krijgt dus ongewild en vaak ook onbewust te maken met een enorme prestatiedruk. Ha! Dacht je aan de ratrace van Nederland te ontkomen, moet je alsnog aan een ieders verwachting voldoen. Als ik je een tip mag geven is het deze: laat de gedachte dat je succes moet hebben meteen los. Want je hebt het al! Simpelweg door het lef te hebben al je zekerheden en vanzelfsprekendheden los te laten voor een andere toekomst. Ook al kom je tot de conclusie dat je dromen niet uitkomen, gefaald heb je niet. Emigreren is levenservaring opdoen, dat neemt niemand je ooit af!"

  14. Vier je zegeningen

    En tot slot: "Emigreren is een behoorlijk ingrijpend proces. Zowel in praktische zin als emotioneel. Sta geregeld stil op je pad. Kijk terug naar waar je vandaan kwam bij de start en waar je nu staat. Geniet van alle nieuwe ontdekkingen, van de overwonnen hobbels en de meevallers. Richt je blik letterlijk 'naar buiten'. Dat verruimt het denken en plaatst de moeilijkheden in perspectief. En als je het even lastig hebt, ga dan gewoon door met het realiseren van je plannen!"

    Meer coaching nodig: thomas apestaart labbraccio punt eu

Do's

  • Bereid je goed voor
  • Laat je leiden door je drijfveren
  • Leer zo snel mogelijk de taal
  • De juiste plek vinden kost tijd. Neem die of zoek desnoods een tijdelijk onderkomen in de buurt.
  • Schakel hulpbronnen in: je wiel is vast al uitgevonden.
  • Aan het onderhandelen? Blijf bij jezelf.
  • Verbrand alle schepen achter je en ga gewoon weg. Bijvoorbeeld met een kampeerauto. Een voordeel van je eigen huis verkopen is dat je je budget weet om je plan te realiseren. En dat is best handig. Mocht je echter nog terug willen komen op je plannen, dan kun je het geld aanwenden voor een nieuwe Nederlandse start.

Don'ts

  • Je laten meeslepen door je partner. (Hou voeling met jezelf en durf eerlijk te zijn.)
  • Bij tegenslag neer gaan zitten bij de pakken
  • De eerste de beste plek waarvan je onder de indruk bent kopen. Kijk en vergelijk. Er is meer prachtigs onder de zon.
  • Beslissingen nemen onder druk. Je houdt je maar beter gedeisd als je er nog niet aan toe bent.

Bron

Thomas Roebroeck, gastheer van l'Abbraccio en emigratiecoach
Populairste Hoedoes
Hoe emigreer ik naar het buitenland
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!