Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Veiligheid » Hoe reis ik veilig
3

Hoe reis ik veilig

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe reis ik veilig
Beroofd, portemonnee gerold, camera gejat. Begluurd, achtervolgd of onzedelijk betast. Reizen is leuk, maar best wel gevaarlijk. Toch? Welnee! Elke reis is precies zo netelig als je hem zelf maakt. Hoe reis ik veilig? Tips en trucs voor vertrek en onderweg.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Gezond verstand
  • Vertrouwen in de goede afloop

Stappen

  1. Onderzoek je bestemming

    Tenzij je afreist naar de meest wilde gebieden is reizen niet gevaarlijk. Maar! Ook al zijn er meer leuke bestemmingen dan heikele: in Guatemala City is het wel gevaarlijker dan in Phnom Penh. Welke landen link zijn en welke niet, lees je in de reisadviezen van de Rijksoverheid. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelt de wereld op in zes categorieën, variërend van probleemloos tot sterk ontraden. Wat voor soort reiziger ben jij: een angsthaas, een thrillseeker of iets daartussenin? Boek een bestemming die past bij je hang (of het gebrek daaraan) naar avontuur.

  2. Maak jezelf niet bang

    Bij vakantievoorpret horen boeken, brochures en reisgidsen. Ook de inkijkjes via reisprogramma’s en documentaires doen vooraf smullen. Maar soms ook huiveren. Iemand die voor een vertrek naar Australië te veel naar Discovery Channel kijkt, vermoedt dodelijke spinnen onder elke wasbak of graspol. En haaien, stingers en krokodillen in elk plasje water. Alle reisgidsen hebben onheil- en rampspoedsecties, de tropendokter bij de GGD of Travel Clinic kan er ook wat van en op elk reisforum vind je ontmoedigende informatie, zoals waarschuwingen voor berovingen en andere vormen van bedrog. Hang de ramptoerist niet uit: over onheil en rampspoed lees je met mate. Knoop goedbedoelde adviezen in je oren, maar laat je niet opfokken. Wuif niet alle gevaren weg, blijf gewoon nuchter: thuis kan je hetzelfde gebeuren als op reis.

  3. Bescherm jezelf: weg met opzichtige rijkdom

    Bij voorzorg hoort geen naïviteit. In een arm land is elke toerist rijk, maar die gedachte kun je ook voeden. Breng gespuis niet op verkeerde ideeën door de rijkaard uit te hangen. Wees geen fonkelende diamant of wandelende goudklomp, maar ga zo goed als mogelijk op in je omgeving. Laat opzichtige merkkleding en bling bling thuis. Zwaai niet met geld en laat je camera niet bengelen rond je nek, maar berg die op.

  4. Wees gezond achterdochtig

    De wereld is geen oliebol. Waar toeristen zijn, zijn ook dieven en oplichters die op hen azen. Dat is nou eenmaal zo, laat je vakantie daar niet door verpesten. Wie al te paranoïde is, mist mooie en onvergetelijke contacten. Wees gezond achterdochtig en vertrouw op je intuïtie. Als een situatie of contact niet goed voelt, dan maak je jezelf uit de voeten.

    Rotzakken zoek je overigens niet alleen onder de bevolking. Hier en daar (understatement) zijn autoriteiten zeer corrupt en ook onder de medereizigers bevinden zich rotte appels.

  5. Onthoud deze tips

    Eigenlijk is veilig reizen best gemakkelijk. Kwestie van passende bestemming, gezond verstand en durven vertrouwen op het gevoel. De rondtrekkende reiziger (iemand die bust, treint en leurt met zijn spullen) is wel kwetsbaarder dan de honkvaste medegenoot. Acht handige tips voor onderweg:

    • Kun je vermijden dat je ’s nachts aankomt, doe dat dan.
    • Onthoud hoe laat de schemer valt.
    • Neem mee wat je mag verliezen, de rest laat je thuis.
    • Voelt een plek onveilig, maar kun je er niet weg: ga bij vrouwen en families zitten.
    • Verlies je spullen niet uit het oog.
    • Draag wat overlevingsgeld op een geheime plek.
  6. Ken je adresjes

    Toch in de aap gelogeerd? Zorg dat je je zaakjes goed hebt geregeld. Ken je adresjes als het misgaat en laat het thuisfront weten waar je ongeveer uithangt. Vertrouw ook op het barmhartige hart van de bevolking: vraag om hulp, zeker in noodsituaties.

Don'ts

  • Paronoïde gedachten.
  • Naïviteit.
  • Sjansen met Bokito.

Bron

Boek: Hoe reis ik solo? Irene Herbers, Lannoo, 2008.
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!