Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Boot(je), schip, veerpont » Hoe voorkom ik zeeziekte
4

Hoe voorkom ik zeeziekte

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe voorkom ik zeeziekte
Iedereen kan misselijk worden op open zee. En zij die ooit goed zeeziek waren, krijg je alleen onder dwang op de golven. Dat is jammer en onterecht, want zeeziekte kun je overwinnen. Maar gun je lichaam wel een kans en grijp niet meteen naar een pilletje. "Zeewaardig worden (het hervinden van het evenwicht) kost je lichaam een paar dagen", zegt schipper Esther de Boe, die met een eigen zeilboot door Turkse wateren en door wereldzeeën vaart. Het anti-zeeziek-advies van deze zeerot sla je beter niet in de wind.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • boot
  • massa’s frisse zeewind
  • horizon
  • flexibele schipper

Stappen

  1. Maak je niet druk

    Zeeziek worden is volgens Esther iets gebruikelijks dat zelfs verstokte zeerotten overkomt. Een ruwe zeegang kan nou eenmaal misselijk maken. "Maar maak je er niet al te sappel om, want het gaat ook weer over", zo beweert Esther luchtig. " Hoe lang zeeziekte duurt is per persoon verschillend, maar ga er vanuit dat het je lichaam maximaal drie à vier dagen kost om er overheen te komen."

  2. Blijf aan dek, staar of vaar

    Je zit op het dek en je bent misselijk. Je besluit om in je kooi te gaan liggen en strompelt groen en geel naar binnen. Dat is foute kabouter, volgens Esther. "Ga nooit en te nimmer benedendeks zitten! Blijf aan dek en snuif de frisse zeelucht met volle teugen op. Blijf naar de horizon staren, of nog beter: vraag de schipper of je achter het roer mag staan. Door je te concentreren op je koers vergeet je je zeeziekte op slag." 

  3. Laat een boer

    Esther: "Doemdenken of zielig doen is funest voor een zeeziek gestel. Laat je hoofd niet hangen, maar recht je schouders en blijf goed ademen. Boeren kan verlichtend werken: wees dus stoer en laat een boer. Een colaatje of andere koolzuurhoudende drank kan je daarbij helpen." 

  4. Braak! (graag aan de lijzijde)

    Wat dwars zit en rond kolkt in de maag, kan er volgens de vrouwelijke schipper maar beter uit. Esther: " Schaam je niet voor anderen en al helemaal niet voor de bemanning. Wij zijn overbekend met het fenomeen zeeziekte en we zagen vóór jou al heel wat geel/groen getinte lotgenoten over de reling hangen. Voor ons ga je gewoon even de vissen voeren. Houd wel je reisgenoten te vriend: over de reling hangen om jezelf van opspelende ballast te verlossen, doe je aan de lijzijde (onder de wind, aan de lage kant van het schip)." 

  5. Neem een pilletje

    Schipper De Boe houdt niet van pilletjes. "Je neemt alleen je toevlucht tot een anti-zeeziektepilletje als het echt niet anders kan. Je raakt er namelijk hartstikke suf en vermoeid door. Iemand op zeilvakantie kan niet meer actief meezeilen, je verpest er dus je eigen vakantie mee. Ik heb al veel mensen die ooit een pilletje namen, zien vertrekken. Ze konden niet anders dan plat in hun kooi gaan. Anderen die geen pilletje namen bleven actief doorzeilen. Ze waren wel misselijk, maar door het zeilen konden ze hun misère ook een beetje vergeten. Je kunt trouwens ook je toevlucht nemen in alternatieve middelen, zoals: een armbandje met drukpunten of een stukje gember in je holle kies (eeuwenoud gebruik ). Ik ken mensen die daar bij zweren!" 

Do's

  • Zorg dat je fit en uitgerust een zeereis onderneemt
  • Blijf genoeg (water) drinken
  • Stap nooit met een lege maag aan boord: eet voldoende, maar liefst geen vette hap

Don'ts

  • Drink geen alcohol of koffie
  • Heb geen kater
  • Staar je niet blind op de golven, fixeer je blik op de horizon

Bron

Esther de Boe, schipper in Turkije

Meer uitleg

Populairste Hoedoes
Hoe voorkom ik zeeziekte
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!