Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Vliegtuig » Hoe regel ik een goede stoel / upgrade in het vliegtuig
3

Hoe regel ik een goede stoel / upgrade in het vliegtuig

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe regel ik een goede stoel / upgrade in het vliegtuig
Vliegen is leuk. Althans. Het einddoel daarvan. Veel minder is de krappe beenruimte, het feit dat je je amper kunt bewegen en dat je, als je pech hebt, ook nog de adem of zweetvoeten van de buren ruikt. Vliegexpert en reisjournalist Wilbert van Haneghem kent het klappen van de zweep op de luchthaven. Van incheck tot en met cabine. Dus weet hij exact hoe je aan een upgrade in de businessclass of de stoel bij de nooduitgang komt.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Sympathieke uitstraling of lief smoeltje
  • Verzorgd uiterlijk
  • Beleefdheid

Stappen

  1. Kleed je fatsoenlijk aan

    Weg met de teenslipper. Dag vakantieshort en Hawai-bloese. De voorbereiding naar een goede plek in het vliegtuig begint bij de kledingkast thuis. Wilbert: "Als je er onverzorgd uitziet, kun je een goede plek of een upgrade naar de business class schudden. Kom dus netjes naar de luchthaven. Hoe? Lange nette broek, polootje, fatsoenlijke schoenen... Ik noem maar wat voor mannen. Wat ik bedoel is dat je niet in een driedelig pak of met stropdas hoeft te verschijnen, maar je bent wel fatsoenlijk gekleed."

  2. Maak je verlangen op tijd duidelijk

    Maar wanneer is op tijd? Wilbert: "Bij het instappen, als je net zit of meteen al tijdens het inchecken laat je de grondmedewerkers van je vervoerder weten dat je heel blij bent met meer ruimte. Probeer op te vallen door leuk te zijn. De kans bestaat dat je positieve vibe het grond- of cabinepersoneel bereikt nog voordat jij bent ingestapt. Hocus Pocus. Zeg dus iets geks, maak een goede grap, wees schattig of leuk. Zorg dat je uitblinkt in positiviteit." 

  3. Slijm, ofwel: wees lief

    Hoe simpel kan het leven zijn: slijmen helpt. En lief zijn al helemaal. Lieverds vallen volgens Wilbert op, want zo leuk zijn al die vakantiegangers ook weer niet. Cabinepersoneel, overal ter wereld, houdt van leuke en lieve mensen. Lief lachen, aardige - maar beter nog grappige - dingen zeggen en een engelengeduld werken in je voordeel als je jezelf moet flemen tot die plek met lekker veel beenruimte. "Maar getrouwd zijn of in de zevende hemel helpt ook", voegt Wilbert nog toe. "Op honeymoon, een koperen of zilveren bruiloft, hevig verliefd... Meld het meteen bij het inchecken, want dat vindt het cabinepersoneel leuk."

  4. Zeg dat je ervaren bent

    Hoe vaak heb jij al gevlogen? Frequent flyers hebben, behalve de status dat ze vaak in het luchtruim zijn, ook een voordeel. De upgrades naar business class en mooie plekken in de economy class gaan vaak naar hen. Word dus zo'n veelvuldig vlieger. "Maar dan nog moet je je best doen", beweert Wilbert. "Je bent er één van de twintig. En ze willen allemaal die zalige plek. Ook nu moet je je onderscheiden. Niet door zelfverzekerd te denken 'Dat regel ik wel even', wel door bescheidenheid en door de liefste of aardigste der frequent flyers te zijn." 

  5. Zeg nooit!

    "En die stoel blijft zeker vrij..." 

    "Maar ik ben zo lang..." 

  6. Betaal ervoor

    Vind jij lief zijn een ietsepietsie te moeilijk? Of is slijmen je eer te na? Gewoon betalen kan ook. Dat doe je bij de check-in, online of bij het reisbureau. Voor een schamele vijftig euro kun je een enkeltje goeie reis kopen. Voor nog eens vijftig euro lach je je ook slap op de terugweg. Wilbert: "Alle lange-benen-plekken zijn te koop. En het cabinepersoneel kan nog zo graag iemand anders dat meevallertje gunnen, heb jij ervoor betaald, dan hebben zij niks in te brengen. Maar koop die upgrade niet aan boord. Dat kan wel, maar dan betaal je de volle mep. Kijk gewoon online waar de beste plekken zijn en betaal er wat extra's voor." 

  7. Probeer het niet altijd

    Niet alle vluchten zijn geschikt voor bovenmatige inspanningen tot meer ruimte. Op zakelijke bestemmingen (New York, Parijs, Londen enz.) en oliebestemmingen naar het Midden-Oosten zijn alle dure stoelen bezet. Op deze vluchten is er weliswaar veel no-show (slechts 80% komt opdagen), maar om 100% stoelen bezet te krijgen, wordt er 120% geboekt.

  8. Maak oogcontact en hou dat vol

    En daar zit je dan bij de gate. Je hebt aan alle standaarden voldaan: bij het inchecken heb je naar een goede plek geïnformeerd, het grondpersoneel bij de gate kent jouw wens inmiddels ook, je bent vriendelijk, ietwat slijmerig voor jou doen en je ziet er verzorgd uit. Wilbert: "Dit is het uur van de waarheid. De economy class druppelt vol en zometeen worden de upgrades vergeven. Weet dat je niet de enige bent die een fijn plekje apprecieert: je concurrenten zijn in de buurt. Houd daarom de aandacht vast van het grondpersoneel of beter nog de purser. Maak oogcontact en stel je geduldig op. Zeur niet, maar wacht bescheiden en wees lief. Je maakt kans, vanaf nu is het bij Gods gratie", zegt Wilbert met een nietsverhullende lach.

  9. Boek die stoel

    Eigenlijk hadden we hiermee moeten beginnen. Maar dan had je de vorige tips vast niet gelezen terwijl ze o zo handig zijn. Online of bij het reisbureau kun je 30 uur van tevoren inchecken. Als je er op tijd bij bent, kun je die fantastische stoel op de eerste rij of bij de nooduitgang dus gewoon boeken. Pak die stoel dommie, dat doet iedereen!

Do's

  • Slijm, wees lief, ben aardig
  • Vlieg veel: bezorg jezelf de status van 'frequent flyer'
  • Wees representatief
  • Zeg dat je getrouwd bent of hevig verliefd
  • Jij bent erg handig met de luiken bij de nooduitgang toch!

Don'ts

  • Zeggen dat je lang bent
  • Zeuren
  • Met je vuist slaan
  • De Nederlander uithangen die denkt dat fiks ik wel eventjes. Het cabinepersoneel gruwelt van zelfverzekerde, arrogante en betweterige types.

Bron

Wilbert van Haneghem: frequent flyer, expert en reisjournalist