Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe kies ik de juiste bagage voor een wereldreis
5

Hoe kies ik de juiste bagage voor een wereldreis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de juiste bagage voor een wereldreis
Mijn tante gaat op reis en ze neemt mee... Paklijsten en tips, het Internet staat er vol mee. Maar wat is echt belangrijk? Wat moet er in je rugzak als je voor langere tijd gaat rondreizen? Zes wereldreizigers geven een inkijkje in hun bagage. Tips en weetjes over: Wat moet er per se mee? En wat is volstrekt overbodig?

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Overzicht
  • Vooruitziende blik
  • Rugzak
  • Moed (om dingen thuis te laten)
  • Reiservaring

Stappen

  1. Verdeel je paklijst in categorieën

    Voor je begint te pakken is het handig om je spullen in categorieën te verdelen. Dat is wel zo overzichtelijk. Een complete paklijst is onder te verdelen in 7 categorieën:

    1. documenten (geld en papieren),
    2. kleding/schoenen
    3. toiletspullen (uiterlijk en verzorging)
    4. medische artikelen
    5. praktische zaken
    6. kampeeruitrusting (eventueel)
    7. overig.

    Wat er per categorie in je bagage moet bedenk je het liefste zelf, want jij kent jouw behoefte aan comfort het beste. Wel zijn er websites die ervoor zorgen dat je niets over het hoofd kunt zien. Zo staan er op  www.meenemen.nl honderden artikelen die je in je rugzak zou kunnen proppen. Ze staan op alfabetische volgorde en het zijn er gekmakend veel. Je kunt er zelfs voor kiezen om een inpaklijst wizzard aan te maken zodat je echt niks vergeet en goed voorbereid op pad gaat.

  2. Reis licht

    Vrijwel elke rugzakreiziger trekt tijdens die eerste rondreis ooit de conclusie: 'Ik heb veel te veel bij me.' Vroeg of laat komen velen van hen uit bij het postkantoor waar ze zich blauw betalen om een deel van de bagage terug naar huis te sturen. Licht reizen is dus echt het summum en tot die conclusie kom je het liefste al voor je vertrek. Ja, je rugzak is je huisje, maar vlak de winkeltjes - hoe gammel en stoffig ook - overal ter wereld niet uit: je kunt er werkelijk van alles kopen. 

    Op de vraag 'Hoe ziet jouw bepakking eruit?' zegt steward en reisjournalist Wilbert van Haneghem:
    "Vooral weinig! Alles is overal te koop, echt waar. Wellicht niet in de kwaliteit die jij wilt of gewend bent, dus daar doe je concessies of je neemt het mee van huis."

  3. Neem praktisch spul mee (20 voorbeelden)

    Wat zijn onmisbare praktische items in de rugzak?

    Bas Dekker neemt mee: 

    Zwitsers zakmes met kurkentrekker, zaag, schaar, blikopener, en schroevendraaier

    "Dat ding is compleet onmisbaar voor: een gezellig wijnavondje, het provisorisch herstellen van kleding, het verzorgen van een heerlijke campingmaaltijd, of in het ergste geval: het fabriceren van een bamboe spalk in de jungle. Kies voor kwaliteit en je hebt hier jaren lang plezier van."

    Ducktape:

    "Of het nu gaat om de reparatie van een lekkend luchtbed, een versleten hordeur in het guesthouse, een uitlaat, een bumper, of een uit zijn voegen gebarsten backpack. Geen redmiddel is zo effectief en multifunctioneel als ducktape. Met een enkel rolletje worden wonderen al werkelijkheid. Net wanneer je denkt dat je niet meer pech had kunnen hebben is er Ducktape! Dat doet het altijd!"

    Vacuüm bagagezakken

    "Perfect om volume-items (slaapzak, donsjas) handzaam te verpakken. Ook nuttig bij het inpakken van natte handdoeken of gedragen kleding met een vreemd geurtje."

    Wat zijn onmisbare (praktische) items in de rugzak?

    Jeroen en Marije nemen mee: 

    Medicijnen en injectie naalden

    "Na twee keer malaria zorg je er wel voor dat je een goede medische uitrusting bij je hebt. Heel belangrijk want echt ziek worden kan je reis totaal vergallen."

    Klein waterkokertje

    "Heerlijk als je eventjes geen zin hebt in drukte en liever met een goed boek op bed blijft liggen."

    Foto/video apparatuur

    "Het nadeel ervan is dat je afstand schept zodra je een camera in de hand hebt. Ook ben je als je aan het fotograferen of filmen bent geen onderdeel van de omgeving en daarbij gaan mensen zich anders gedragen. Maar we zijn en blijven toeristen: het is heerlijk om na afloop na te genieten van al die mooie en bijzondere reismomenten."

    Wat zijn onmisbare praktische items in de rugzak?

    Tim van 't Hul neemt mee: 

    Kopieën van belangrijke papieren

    "Zo kun je jezelf in geval van nood toch nog identificeren. Als je ze niet bij de originelen bewaart tenminste."

    Moneybelt
    "Draag je geld, je creditcard, je bankpas en je vliegtickets in een riem onder je kleren. Let erop dat je er een koopt waarvan het riempje met ijzerdraad is verstevigd. Zakkenrollers hebben ook van moneybelts gehoord en met een klein mesje en een snelle polsbeweging kunnen ze aardig verdienen."

    Reisklamboe
    "Neemt wel ietsje meer ruimte in beslag, maar op je  gezondheid moet je niet bezuinigen. Koop een model dat met permethrine geïmpregneerd is. De muggen zullen hier niet op gaan zitten en ze kunnen je dus ook niet steken als je in je slaap tegen de klamboe gaat liggen."

    Wat zijn onmisbare praktische items in de rugzak?

    Irene Herbers neemt mee: 

    Transporthoes voor om de rugzak

    "Hier ben ik elke reis zo blij mee. Zeker als mijn spullen bij regenachtig weer op het dak van de bus liggen. En als ik de boel moet afstaan tijdens een vlucht, dan weet ik zeker dat er niemand bij mijn spullen kan en dat alle hengsels nergens aan blijven haken."

    Verborgen zakjes

    In mijn favoriete reisbroeken heb ik aan de binnenkant (onderkant broekspijp) verborgen zakjes laten stikken. Voor mijn bankpas en wat cash dollars en euros mocht ik alles kwijtraken."

    Reiswekkertje

    "Hoe vaak moet je er wel niet vroeg uit om een bus of trein te halen..."

    Waslijn en wasknijpers

    "Voor kleine wasjes en grote wasjes. En voor mijn handdoek  elke douchebeurt."

    GEDEELDE ITEMS

    Wat zijn onmisbare praktische items in de rugzak?

    Bas Dekker en Tim van 't Hul nemen mee: 

    Hoofdlampje met LED verlichting

    Bas: "Voor die momenten waarop je drie handen nodig hebt (zoals een nachtelijk bezoek aan het toilet). Bijkomend voordeel is dat de LED-lamp veel licht geeft, maar nauwelijks energie verbruikt."

    Tim: zie stap 10.

    Wat zijn onmisbare praktische items in de rugzak?

     Tim van 't Hul en Irene Herbers nemen mee:

    Sports towel of zwemmerszeem
    Tim: "Van die dunne polyester dingen. Ze nemen nauwelijks ruimte in en drogen snel, zodat je ze de volgende ochtend zo weer kan inpakken."

    Irene: "Dat microfibre-spul is nog sneller droog dan het licht. Koop ze wel bij Xenos, daar kosten ze nog geen vijf euro terwijl je bij de reisspecialisten het driedubbele betaalt voor exact hetzelfde spul. Wil je nog lichter en dus praktischer reizen overweeg dan een zwemmerszeem. Ik vind ze te klein, maar een vriend van me zweert erbij."

    Hangslotjes
    Tim: "Om je rugzak mee te zekeren."

    Irene: "Plus een wat grotere. Sommige deuren in Azië doe je dicht met een hangslot. Als je je deur met een eigen slot afsluit kan er niemand je kamer binnen."

  4. Kies voor multifunctioneel

    Zo'n dingetje dat voor honderden doeleinden geschikt is, dat zijn de ideale reisitems. Het Zwitsers zakmes bijvoorbeeld, de schroefhaak (voor klamboe of waslijn) of de sarong. Bas Dekker zweert bij die laatste. De sarong hoort tot zijn top-5 qua kledinguitrusting. 

    "Een sarong is multi-inzetbaar. Denk aan: mode-item, handdoek, deken, sjaal, strandlaken, gordijn of plunjebaal. Zo'n ding kost ter plekke bijna niets en het zal haar nut snel bewijzen. Een sarong helpt je ook op plaatsen waar korte broeken en blote benen uit den boze zijn: in een tempel bijvoorbeeld."

  5. Wees kritisch bij het kiezen van je kleding

    Thuiskomen en een boel niet gedragen hebben. Ook dat herkent iedereen. Wereldfietsers Marije en Jeroen reizen altijd licht. Dat hebben ze niet altijd gedaan hoor, maar al doende ontdekten zij best veel. Dat het niet leuk is om een teveel aan spullen te moeten rondsjouwen bijvoorbeeld. Of dat het beroep kleermaker nog lang niet is uitgestorven. Alles wat je vergeten bent, kun je door hen laten maken. En alles wat stuk gaat, wordt vlot voor je gerepareerd. Jeroen en Marije: 

    • "Twee setjes kleding is genoeg. En prop er nog wat ondergoed en thermo-kleding bij. De rest koop je onderweg.
    • Wees kieskeurig, neem niet teveel mee. Hoe vaak kom je niet thuis en zit er iets in je tas dat je niet hebt gedragen. Vaak dus! Bedenk dat je het allemaal moet mee sjouwen en daar wordt je niet blij van. En trouwens... Kom je iets tekort, laat het je aanmeten. Het stikt van de kleermakers in Azie en het is een leuke ervaring."
    • Voor fietsers: neem iets mee voor op je hoofd waarbij ook je nek beschermd is.
    • Dun fleece jack is ideaal voor in de bergen of tijdens frisse avonden zonder kampvuur. Fleece weegt niets, het droogt snel en is - afhankelijk van de soort - waterafstotend.
    • Goede schoenen zijn heel belangrijk. Ik heb een keer met kapotte schoenen in China gestaan. In totaal duurde het zes weken voordat ik nieuwe schoenen (maat 45) kon vinden. Het is trouwens niet erg als er dingen stuk gaan, want zoeken naar een lokale held die je uitrusting vol overgave repareert, is best leuk."
  6. Denk goed na over schoeisel

    Wat draag je op reis aan je voeten? Dat is erg persoonlijk. De een reist het liefst met zware bergstappers, de ander loopt permanent op slippers. Laat het soort schoeisel afhangen van je reisdoel. Wat voor soort reis ga je maken (kamperen, hotel, stad...) en welk soort terrein ontmoet je daar?

    Bas Dekker heeft zijn wandelschoenen voor Tropenreizen afgezworen. Tegenwoordig reist hij lekker licht, ofwel met: cross trainers en flip-flops:

    "Flip-flops (slippers) zijn super handig. Niet alleen tijdens het douchen in dat ranzige hostel, maar ook voor dagelijks gebruik. In veel Aziatische landen kom je bijna nergens binnen zonder je schoenen uit te doen, en dat aan- en uittrekken gaat een beetje tegenstaan wanneer je dat telkens herhaalt. Flip-flops zullen ook nooit gaan stinken, alle andere stappers wel."

    "Mijn cross-trainers zijn ook favoriet. Het laatste dat ik wil is stranden met een enkelblessure in de jungle, dus als ik van tevoren weet dat ik ook actieve trips ga ondernemen, dan neem ik stevige schoenen mee. Met zogenaamde vibram (rubber) zool en liefst ook met redelijk grof profiel. Ik kies altijd voor een donkere kleur, dan valt het minder op als ze vies of versleten zijn."

    "Mijn (Alpine) wandelschoenen neem ik nooit meer mee. Deze namen de onderste 20 liter van mijn backpack in beslag terwijl al snel bleek dat zulke serieuze schoenen in Laos en Thailand overbodig zijn. Normale, stevige cross-trainers klaren de klus net zo goed. Ze besparen je veel gewicht en leveren veel ruimte op. Na een paar weken afzien heb ik mijn grove stappers per post naar huis verzonden en dat was een prima keuze."

  7. Pas op met de afritsbroek

    Als er iets typisch Nederlands is, dan is dat het fenomeen afritsbroek. In menig land noemen ze dat 'Dutch pants'. De een zweert erbij, de ander bibbert ervan:

    Bas Dekker: "Mijn afritsbroek gaat altijd mee. Het ding droogt snel, ademt lekker en je krijgt het gemakkelijk schoon. Perfect voor als er per se een lange broek mee moet op reis."

    Wilbert van Haneghem: "Wil je als Nederlander herkend worden? Neem dan vooral een afritsbroek en kleding mee van het ANWB-merk 'Human Nature' mee. Ik durf te wedden dat je dan wordt aangesproken met de woorden 'Hoe gaat het?' Wil je dit niet, beperk je dan tot merkloze kledij of tot de wereldmerken."

  8. Koop van alles op je bestemming

    Op de vraag 'Wat neem je nooit meer mee?' zegt backpacker Tim van 't Hul: TEVEEL. Op reis is de wereld at your service en Tim verwoordt dat als volgt:

    "Pak niet teveel in. In elke grotere stad in de derde wereld zijn wijken ontstaan die geheel en al zijn gewijd aan alle denkbare (en een paar ondenkbare) behoeftes van de reiziger. Ze wassen je kleren, ze repareren je schoenen en ze knippen je teennagels. Dat alles kost je minder geld dan je gewoonlijk bij het stofzuigen tussen de kussens van de bank vindt. Een paspoort, een pinpas, een creditcard. Meer hoef je eigenlijk niet mee te nemen. De rest koop je op je bestemming, voor een vijfde van de prijs."

  9. Neem niet veel toiletspullen mee

    Tenzij je een luxe paard bent, reis je met zo min mogelijk toiletspullen. Jeroen en Marije daarover: "Laat toiletspullen zo veel mogelijk thuis. Je kunt ze overal kopen en wat is er leuker dan je haar wassen met een Cambodjaanse shampoo of tanden poetsen met Ghanese tandpasta."

    Sjouw dus niet rond met een voorraad alledaagse zaken, zoals: shampoo, scheerschuim- en mesjes of tandpasta. Want deze koop je o-ver-al ofwel: in elk uithoek van de wereld. De volgende items zijn wat zeldzamer, die neem je maar beter wel voldoende mee:

    (Niet al te vette) zonnebrand

    Marije en Jeroen: "Zonnebrand hebben ze meestal niet, omdat ze onze gevoelige blanke huidjes niet hebben." En Bas vult aan: "Zonnebrandcrème heb je nodig! En je moet goed smeren ook al is het bewolkt. Kies een niet al te vette variant. Deze kan je fotocamera en andere spullen besmeuren."

    Voorraadje tampons

    Irene: "Deze zijn niet overal te koop. Kun je ze echt niet vinden, probeer dan eens de apotheker."

    Deet muggenspul

    Bas: "Het stinkt, je kleding verkleurt ervan en het is ongezond voor kleine kinderen en zwangere dames. Toch is en blijft het het enige effectieve middel tegen malaria- en denguemuggen en ander gespuis. Breng eerst een laag zonnebrand aan en daarna pas je DEET."

    Deodorant

    Bas Dekker neemt die het liefst van huis mee: "Onderweg zijn er al meer dan genoeg nare luchtjes waar te nemen. Bovenal is het goed voor je zelfvertrouwen, want ze zullen jou in elk geval niet zal zien als 'die stinkende backpacker'. Laat dat maar aan de andere reizigers over. Eau de Toilette is het volgende level, maar minder essentieel dan deodorant."

  10. Kies een opvouwbare toilettas

    Keer op keer ontdekt Bas Dekker het geweldige nut van zijn opvouwbare toilettas:

    "Met een handige haak kun je het ding overal ophangen. Dat bespaart kostbare ruimte in de vaak veel te kleine badkamers. Het spiegeltje dat erin zit (in de mijne althans) zit vast met klittenband en dat maakt het ook bruikbaar in andere situaties. Super praktisch."

  11. Jij vertrekt niet zonder...

    Wat is volgens de ondervraagde wereldreizigers echt onmisbaar op reis? Bas, Marije, Jeroen, Tim en Irene vertrekken niet zonder:

    Zonnebril

    Bas Dekker: "Deze biedt niet alleen bescherming tegen felle weerkaatsing van zand, sneeuw of water, maar het helpt ook om stof en vliegjes uit de ogen te weren. Dit item bewijst zijn waarde vooral ook ’s ochtends na een oncomfortabele reis in de nachtbus of na een iets te gezellige avond in de kroeg. Bijkomend voordeel is dat je met zonnebril gemakkelijker voorbij kan lopen aan bijvoorbeeld opdringerige verkopers op de markt, omdat ze je ogen niet kunnen zien. Ze kunnen jouw intenties dus wat moeilijker van je gezicht aflezen en laten je daardoor eerder met rust."

    Klamboe

    Marije en Jeroen: "Wij gaan niet meer weg zonder klamboe. Reizen door derdewereldlanden is zwaar, dus nachtrust is heel belangrijk. En na twee keer malaria vergeten we onze klamboe nooit meer. Een positieve instelling en veel rust heb je nu eenmaal nodig om dit soort reizen tot een succes te maken. Iets voor elkaar krijgen kost meestal veel tijd en het is te warm om net zo hard te lopen als in Nederland."

    Hoofdlamp

    Tim van 't Hul: "Een stevige LED-lamp die je met een elastische band aan je voorhoofd bevestigd. Een vriend van mij gaf me zo’n ding voor vertrek en ik deed er beetje lacherig over. Dacht hij soms dat ik ging bijbeunen als mijnwerker? Ik haat kamperen dus ik zag niet in wanneer ik dat ding ooit zou gebruiken. Het bleek een godsgeschenk. Goed, ik zag er behoorlijk kneuzig uit met dat ding aan mijn hoofd, maar een hoofdlamp is een stuk kleiner dan een zaklantaarn en hij is me echt vaak van pas gekomen. In veel landen wil de stroom nog wel eens uitvallen en je komt ook op plaatsen waar geen of nauwelijks straatverlichting is. Het is wel zo prettig dat je dan de gaten in de bestrating kunt zien."

    Lakenzak of dunne slaapzak en kussensloop

    Deze neemt iedereen standaard mee!

    Irene Herbers: "Absoluut onmisbaar wanneer je beddengoed treft dat te goor is om op te liggen of dat eigenaardig ruikt. Zulke lakens en kussens bestaan! Je vindt ze op de zeer afgelegen plekken of als je reist met een krap budget waardoor je alleen op de allergoedkoopste plekken slaapt. Kussens zijn er altijd, maar op sommige van die exemplaren durf je je gezonde hoofd niet ten ruste te leggen. Is dat het geval, dan prop je wat kleren in je kussensloop en je hebt een kussen. Tip: wees gul met waspoeder tijdens het uitwassen van je slaapspullen: met een heerlijk geurende kussensloop en lakenzak of (dunne) slaapzak ben je nachtmerries die door smerig beddengoed worden opgeroepen snel vergeten."

    Boek of schrift

    "Heerlijk voor onderweg. Tijdens die lange bus- trein- en bootreizen."

    Medische spullen

    Jeroen en Marije: 'Wij hebben altijd allerlei medicijnen en injectie naalden bij ons. Na twee keer malaria gehad te hebben zorg je voortaan wel voor een goede medische uitrusting, want echt ziek zijn, kan je reis totaal vergallen."

  12. Spreid alles twee weken van tevoren uit

    Reisjournalist en fotograaf Jan Hazevoet is een held met inpakken. Hij heeft een gouden tip voor je:

    "Spreid twee weken voordat je op reis gaat, alvast alles wat je wilt meenemen uit in een hoek van een kamer en laat het daar liggen totdat je moet inpakken. In die tussentijd zie je precies wat je nou eigenlijk wel nodig hebt en wat niet."

Do's

  • Koop een perszak. Hierin pers je je kleding samen. Het gewicht blijft hetzelfde, maar het scheelt veel ruimte.
  • Verdeel je kleding naar soort (broek, t-shirt, hempje) en stop het in aparte netzakken of plastic tassen in je rugzak. Een rugzak met allemaal losse kleding verandert in no-time in een grote chaos.
  • Bepaal op voorhand het aantal kilo's. Daar ga je dus niet over heen.

Don'ts

  • Veel boeken of reisgidsen meenemen. Eentje is voldoende, want deze kun je onderweg ruilen met: andere reizigers, een exemplaar uit de boekenkast van het guesthouse of verkopen en een nieuwe kiezen in tweedehands boekwinkeltjes.
  • Scheerolie in zo'n handig klein flesje meenemen. Dat is volgens Bas Dekker veel te vet voor de huid. "Dat spul glijdt slecht, een pijnlijke scheerbeurt is het gevolg! Daarbij heb je meer nodig dan de aanbevolen drie druppels, anders is het onmogelijk om een scheermes te hanteren. Met dit spul is scheren na twee dagen een martelgang. Dit product vond snel zijn weg naar de afvalbak."

Bron

Meer uitleg