Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hoe begin ik een uitleen voor sport en spel

Hoe begin ik een uitleen voor sport en spel

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Ben je betrokken bij je wijk? Organiseer je graag buurtbarbecues of spelletjesmiddagen? En wil je graag iets voor anderen betekenen? Misschien is dan een sport- en speluitleen iets voor jou? Een sport- en speluitleen is een soort bibliotheek voor sportartikelen en spelletjes. Voor een klein bedrag (of voor niks) kunnen kinderen en ouders uit de buurt speelgoed lenen voor een bepaalde tijd. En daarmee maak je heel veel kinderen blij. Want niet alle ouders hebben geld voor een spelletje of voetbal.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Verhuurlocatie
  • Sport- en spelattributen
  • Abonnementen
  • Catalogus
  • Flyers
  • Eventueel: website

Stappen

  1. Informeer naar de mogelijkheden

    In veel grote steden zijn er al locaties waar je sportattributen of spelletjes kunt lenen. Vaak is dit van of gesubsidieerd door de overheid. Maar dat weerhoudt jou er natuurlijk niet van om er zelf één te beginnen. Let wel: je beweegreden moet niet zijn om er rijk mee te worden. Dat zal niet snel gebeuren.

    Veel sport- en speluitleenorganisaties worden opgericht in de vorm van een stichting. De Kamer van Koophandel (waar je je uiteindelijk zal moeten registreren) legt precies uit wat een stichting inhoudt en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Voordelen van een stichting zijn onder andere de lage opstartkosten, geen minimale kapitaalsverplichtingen en geen invloed van aandeelhouders of leden.

  2. Zoek naar een geschikte locatie

    Wellicht heb je aan huis een grote schuur, of is er in de buurt een opslag die je kunt gebruiken. Zoek naar een ruimte waar je alle spelletjes goed en overzichtelijk kunt uitstallen, maar waar deze ook goed beschermd zijn tegen vocht en diefstal.

  3. Verzamel sportattributen en spelletjes

    De rechtsvorm en de locatie heb je, nu de spelletjes nog. Vraag rond bij familie en vrienden, plaats oproepjes in de lokale krant of op het prikbord van de supermarkt. Zet er wel duidelijk bij dat je op zoek bent naar sportattributen en spelletjes in goede staat. Aan een lekke voetbal of een puzzel die niet compleet is heb je niks.

  4. Maak een catalogus

    Noteer alles wat er in de sport- en speluitleen aan speelgoed is in een (digitaal) systeem. Plak overal labeltjes met corresponderende nummertjes op. Op deze manier kun je duidelijk bijhouden wat er in huis is, en wat uitgeleend.

  5. Denk na over abonnementen en voorwaarden

    Het gemakkelijkste is om kaarten te maken waar je een datumstempel op kunt zetten, net zoals iedereen gewend is in de bibliotheek. Bepaal van te voren goed of er kosten aan het lenen verbonden zijn, en zo ja hoe hoog die zijn. Er zijn bijvoorbeeld locaties waar je gratis een spelletje of voetbal kunt lenen, maar alleen als je er op het eigen terrein mee speelt. Wil je spelletjes langer uitlenen, bedenk dan goed dat dingen kapot kunnen gaan of kwijt kunnen raken. Wil je degene die het leent voor de kosten laten opdraaien? Of calculeer je dit al in in de verhuurprijs?

  6. Maak reclame

    Maak op de computer kleine flyers en deel deze uit in de buurt, op scholen en in de supermarkt. Wellicht kun je de lokale krant zover krijgen om een artikel over je te schrijven. Het is erg belangrijk dat mensen weten dat jij er bent. Een goed medium is dan bijvoorbeeld ook een website waar je eventueel een overzicht van de te huren sportattributen en spelletjes op kunt zetten.

  7. Houd je aan de openingstijden

    Het is overdreven om zeven dagen in de week open te zijn. Onder schooltijd zul je weinig bezoekers hebben. En zondagen zijn wellicht ook rustig. Ga na wat de gunstigste openingstijden zijn en houd je daar ook aan. Niets is vervelender als kinderen voor een dichte deur staan. Dan zullen ze ook niet snel terugkomen.

    Succes!

Do's

  • Een pakkende naam bedenken voor de sport- en speluitleen die goed blijft hangen.

Don'ts

  • Speelgoed innemen zonder het te controleren. Controleer voor het uitlenen en bij het terugbrengen altijd of het speelgoed compleet is.

Bron