Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Kaartspellen » Hoe word ik een sterke pokerspeler
4

Hoe word ik een sterke pokerspeler

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 500 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik een sterke pokerspeler
Van poker wordt vaak een romantisch beeld neergezet. De laatste beslissende hand, het trillende ooglid dat de tegenstander verraadt... Dat doet het in een film nou eenmaal beter dan droge kansberekening of puur geluk. De werkelijkheid van poker zit hier tussenin. De doorslag wordt gegeven door een beetje geluk en een hoop strategie en inzicht. Pokerspeler Lars Kurstjens zette afgelopen jaar zijn studie een jaartje opzij om zich op het pokeren te richten. Hij kan hier ruimschoots van leven. “Ik snap niet dat pokeren nog steeds een kansspel wordt genoemd. Pokeren is een combinatie van strategie, psychologie en kansberekening. Uiteindelijk wordt de factor geluk uitgevlakt.”

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

  • Een pokerspel
  • Internet
  • Enkele boeken over poker

Stappen

  1. Leer de spelregels

    Er zijn verschillende boeken en websites waar de spelregels op een duidelijke manier uit de doeken worden gedaan. Maar kijk uit! Er bestaan verschillende varianten van het pokerspel. De meest populaire variant is Texas hold’em.

  2. Oefen met een groepje vrienden

    Het is leuk om te beginnen met een groepje vrienden. Hierdoor kun je de spelregels al spelenderwijs onder de knie krijgen en de eerste echte pokerspanning ervaren. Ook Lars Kurstjens begon zijn pokercarriere met een groepje vrienden.

  3. Bepaal je bankroll

    Poker is een spel met een hoge variantie. Dit betekent dat je resultaten op korte termijn niet goed te voorspellen zijn. Om deze reden is het belangrijk een zekerheidsmarge in te bouwen. Pokeraars doen dit door te spelen met een zogenaamde bankroll. Dit is een bedrag dat ze gereserveerd hebben om te pokeren. Het is een hele kunst om hier goed mee om te gaan. Lars Kurstjens: "Hoe meer geld je reserveert, hoe hoger je kunt spelen. Reserveer echter alleen geld dat je echt kunt missen. Anders speel je met zogenaamd ‘scare money’: geld dat je niet goed durft in te zetten. Dit zal je beslissingen negatief beïnvloeden. Daarnaast wordt de zekerheidsmarge die je moet inbouwen groter naarmate je hoger speelt." Tabellen voor zekerheidsmarges zijn te vinden op verschillende websites. Naarmate je bankroll groter wordt, kun je hoger gaan spelen.

  4. Bestudeer een pokerboek

    Naarmate je meer speelt, zul je merken dat je resultaten afhangen van de kwaliteit van je strategie. Een goede manier om de basisstrategie onder de knie te krijgen, is het bestuderen van een pokerboek voor beginners. Bijvoorbeeld een boek van Dan Harrrington. Lars Kurstjens: "Wij merkten al snel dat je je goed in het spel moet verdiepen. Samen bestelden we een paar boeken, waarmee we de basis voor ons pokerspel legden".

  5. Speel online

    Een voordeel van spelen op internet boven het spelen van toernooien op locatie is dat er veel meer handen worden gespeeld. Lars Kurstjens: "Wanneer je aan een real-life toernooi meedoet, speel je soms slechts twintig handen in een uur, terwijl je op internet wel 700 handen in een uur kunt halen. Je komt dus in een korte tijd heel veel verschillende situaties tegen." Een ander verschil tussen online en real-life is dat op real-life toernooien vaak minder voorzichtig wordt gespeeld. Omdat er minder handen te spelen zijn, heeft niet iedereen zin om een goede hand af te wachten.

    Speel niet te hoog, want je speelt dan met het eerder genoemde scared money. Speel ook weer niet te laag: ook verveling beïnvloedt beslissingen negatief. Spelen met oefengeld oftewel play money is meestal ook geen goed idee. Lars Kurstjens: "Play money poker is geen poker. Omdat het niet om echt geld gaat gaat iedereen vaak all-in. Je wordt daar absoluut niet beter van".

    Veel casinosites bieden ook internetpoker aan. Het niveau ligt hier vaak wat lager dan bij de reguliere pokersites.

  6. Analyseer je handen

    Om beter te worden, is het belangrijk om gespeelde handen te analyseren. Als je op internet speelt, is het vaak mogelijk om alle handen op te vragen. Lars Kurstjens: "Zeker in het begin is het analyseren van gespeelde handen de sleutel tot succes. In het begin deed ik dit bijna non-stop. Je leert hiedoor steeds beter wat je in elke situatie moet doen. Ook leer je de valkuilen in je eigen spel herkennen."

    Je kunt je handen ook laten analyseren op pokerfora. Let wel op dat je je handen op fora plaatst waar spelers zitten die minimaal even goed zijn als jij. Ook kun je er met je (poker)vrienden over praten.

  7. Bestel en bekijk instructievideo's op internet

    Abonneer je na een tijd oefenen op internetsites met pokerfora en instructievideo’s. Lars Kurstjens: "Juist van deze video’s heb ik enorm veel geleerd. Op verschillende sites worden deze instructievideo’s, die gemaakt worden door toppokeraars, aangeboden. Daarnaast is het een prettige manier van leren."

    Verwar instructievideo’s niet met de pokerprogramma’s die vaak op televisie worden uitgezonden. Deze zijn van een stuk lager niveau dan de instructievideo’s. Tv-programma's geven vaak een verkeerd beeld, aangezien alleen de spectaculaire handen worden uitgezonden.

  8. Gebruik pokersoftware

    Als je een bepaald niveau bereikt hebt, kun je besluiten tot het kopen van pokersoftware. Met deze software kun je je eigen resultaten analyseren. Ook de speelstijl van je tegenstander wordt ontleed. Bijvoorbeeld: in hoeveel procent van de gevallen heeft je tegenstander gebluft? Hoe vaak gaat hij mee als small blind? Lars Kurstjens: "Deze software betaalt zich zeker uit als je het pokeren professioneel aanpakt". Je moet je wel afvragen of je echt geld wilt verdienen aan het pokeren. Op een lager niveau is dergelijke software echt onzin."

Do's

  • Speel alleen als je zin hebt
  • Doe aan bankroll management
  • Blijf beleefd tegen je tegenstander
  • Stop onmiddellijk als je gaat 'tilten' (emotioneel spelen)

Don'ts

  • Bluf niet te veel als beginner
  • Speel niet met play money (nepgeld)
  • Speel niet onder invloed
  • Maak niet meerdere accounts aan op pokersites: dit kan problemen opleveren

Bron

Pokerspeler Lars Kurstjens. Foto: Thomas van de Weerd, onder licentie Creative Commons BY
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!