Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Skeelers en schaatsen » Hoe slijp ik mijn schaatsen

Hoe slijp ik mijn schaatsen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Schaatsen slijpen is een secuur klusje. Toch is het een aanrader om te leren, zeker als je veel schaatst. Elk jaar je schaatsen moeten wegbrengen voor een slijpbeurt is tenslotte zonde van het geld. En het is helemaal handig als de eerste schaatsdag op een zondag valt. Hoef je niet bij de schaatsplas in de rij bij de schaatsenslijper aan te sluiten. In deze Hoedoe lees je de basisprincipes voor het slijpen van Noren.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Slijpblok of slijptafel
  • Slijpsteen
  • Braamsteen
  • Water

Stappen

  1. Controleer of je schaatsen een slijpbeurt nodig hebben

    Glijd je weg op het ijs als je afzet? Dan zijn je ijzers bot. Maar dat betekent ook dat je eigenlijk te laat bent met slijpen. Haal thuis je nagel langs de ijzers. Als er nagel(stof) aan de ijzers blijft hangen, dan kun je er nog wel even tegenaan. Zo niet, lees dan de volgende stappen.

  2. Zet je schaatsen in een slijpblok- of tafel

    Schaatsen in de hand slijpen is geen aanrader. Je krijgt pas een echt goed geslepen ijzer als je regelmatige druk uitoefent tijdens het slijpen. Er zijn speciale slijptafels of slijpblokken te koop, bijvoorbeeld bij de ijzerwarenhandel of sportwinkel. In het slijpblok (of de slijptafel) klem je de schaats op de kop met de ijzers naar boven.

    Bij de meeste slijpblokken staat automatisch ingesteld dat de ijzers bij het plaatsen precies recht staan. Dat is heel belangrijk, een ijzer moet altijd een hoek van 90 graden hebben anders is er bijna niet op te schaatsen. Is dit bij jouw slijpblok niet het geval, ga dan heel secuur te werk. Gebruik bijvoorbeeld een waterpas.

  3. Start met de grove slijpsteen

    De meeste slijpstenen hebben een grove en een fijne kant. De grove kant kun je voelen, maar ook zien. Deze is vaak wat donkerder van kleur. Beweeg de slijpsteen van boven naar beneden en van beneden naar boven terwijl je tegelijkertijd de steen haaks van links naar rechts schuift (zie afbeelding). Zo voorkom je dat je slijpsteen hol wordt.

    Blijf slijpen totdat er aan beide kanten van de ijzers ‘braampjes’ zitten. Dit zijn kleine krulletjes ijzer.

  4. Slijp de voor- en achterkant extra

    Elke ijzer heeft een bepaalde ronding zodat het middenstuk vlak op het ijs staat. In de vorige stap heb je de ijzers goed scherp geslepen, de voor- en achterzijde van de ijzers liggen echter lager en zijn daarom nog niet goed behandeld. Slijp deze nog extra met de grove slijpsteen. Pas op dat je niet de ronding van je schaats eruit slijpt (zie ‘do’).

  5. Herhaal het proces met de fijne slijpsteen

    Herhaal het gehele slijpproces nu met de fijne kant van de slijpsteen.

  6. Verwijder de bramen met een braamsteen

    Met een zogenaamde ‘braamsteen’ verwijder je als laatst de kleine ijzerkrulletjes van de ijzers. Zet de braamsteen tegen de zijkant van de ijzers en beweeg de steen recht op en neer langs de ijzers totdat alle braampjes verdwenen zijn. Dit kun je controleren door met je nagel langs de zijkant van de ijzers te gaan. Voel je weerstand, dan moet je nog even verder slijpen.

  7. Maak de schaatsen schoon

    Poets de ijzers na het slijpproces goed schoon. Ook achtergebleven ijzerslijpsel kan je schaatsen weer bot maken. Berg je schaatsen niet op met schaatsbeschermers om de ijzers. Door vocht in de schaatsbeschermers, kunnen de ijzers gaan roesten en weer bot worden.

Do's

  • Regelmatig het ijzerstof van de slijpsteen spoelen in een bakje water.
  • Breng je schaatsen eens per jaar naar een echte schaatsenslijper om te controleren of de ronding van je ijzers nog in orde is. Door je schaatsen zelf te slijpen, kan deze ronding nog wel eens verloren gaan. De ronding zorgt ervoor dat als je je schaats recht op het ijs zet, alleen het middenstuk op het ijs rust.

Don'ts

  • Olie gebruiken tijdens het slijpen. Dit verstopt de poriën van de slijpsteen.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!