Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Voetbal » Hoe neem ik een strafschop

Hoe neem ik een strafschop

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe neem ik een strafschop
Ondanks al zijn voetbalsuccessen, zal Clarence Seedorf tot in lengte van dagen herinnerd worden aan de twee gemiste strafschoppen tegen Luxemburg. Stomme actie natuurlijk. Als je precies weet hoe het moet, mis je geen penalty meer. Toch?

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Voetbal
  • Penaltystip (elf meter van het doel)
  • Doel
  • Voetbalschoenen
  • Keeper

Stappen

  1. Zoek uit wat een strafschop is

    Om een strafschop te kunnen maken, moet je natuurlijk eerst weten wat het is. Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.

  2. Zorg dat alles en iedereen op zijn plek staat

    Eigenlijk is dit de taak van de scheidsrechter, maar het kan geen kwaad als je zelf ook weet hoe de vork in de steel zit. Leg de bal op de penaltystip. Deze is ter hoogte van het midden van het doel, op elf meter afstand van de doellijn. Alleen jij mag in het strafschopgebied staan. De andere spelers moeten hierbuiten staan. De keeper moet op de doellijn staan, tussen de palen in. Hij mag pas buiten de lijnen komen als de bal geschoten is.

  3. Weet wat de zwakke en sterke kanten zijn van de keeper

    Zorg ervoor dat je voor de wedstrijd al hebt uitgezocht wat de sterke en zwakke kanten zijn van de keeper. Is hij rechts- of linkshandig? Duikt hij op een bepaalde manier naar de bal? Bedenk al van te voren hoe je de strafschop gaat nemen en oefen daar ook op.

  4. Kies voor een hoge of lage bal

    Laaggeschoten ballen worden het meest tegengehouden. Wil je scoren, dan kan je het best hoog mikken. Wees niet bang dat je te hoog schiet; gemiddeld gaat maar zes procent van de strafschoppen over het doel heen.

  5. Wacht op het fluitsignaal

    De scheidsrechter bepaalt uiteindelijk of iedereen er klaar voor is. Dus wees niet te brutaal of te enthousiast en wacht totdat hij op zijn fluit blaast.

  6. Neem een goede aanloop

    Een goede aanloop is cruciaal voor een goed schot. Is je aanloop te zacht, dan wordt waarschijnlijk ook het schot te zacht en is deze makkelijk houdbaar voor de keeper. Schijnbewegingen hebben geen zin. De keeper wacht toch tot het moment dat hij de bal op zich af ziet komen en het haalt bij jou de snelheid uit de aanloop.

  7. Schop

    Schop hard, maar gericht. De bal raak je ideaal gezien met het gebied tussen de binnenkant van je wreef (bovenkant van je voet tussen je enkels en je tenen) en het midden van je voet.

  8. Reageer op het resultaat

    Tja, met strafschoppen nemen kan het twee kanten op: of je scoort, of je mist. Dus of je vliegt je teamgenoten in de armen, of je geeft elkaar een bemoedigend schouderklopje en hoopt dat de volgende er wel in zit.

Do's

  • Oefen veel op een bepaald aantal strafschoppen. Wijk tijdens de wedstrijd niet van deze technieken af.
  • Blijf geconcentreerd en laat je niet afleiden door het publiek of de tegenstander.

Don'ts

  • Scoren is het belangrijkst, niet de stijl. Probeer er geen technisch hoogstandje van te maken.
  • Maak je niet te druk over het mogelijk missen van de strafschop. De beste strafschopnemers zijn zelfverzekerd en gaan recht op ‘hun doel’ af.

Strafschopgebied

door Dennis Wijnberg op 09-06-2008 11:47
De spelers moeten behalve buiten het strafschopgebied, ook buiten de halve cirkel staan zodat ze altijd ten minste 9 meter 15 van de penaltystip af staan.
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!